Рекорден ръст на прекомерната смъртност от 16 на стоИспания, Кипър

...
Рекорден ръст на прекомерната смъртност от 16 на стоИспания, Кипър
Коментари Харесай

Жегите убиха повече от COVID-19 в Европа

Рекорден растеж на несъразмерната смъртност от 16 на 100
Испания, Кипър и Гърция са водачите по растеж на умрелите на Стария континент

В България нарастването през юли е минимално

Мор в Европа след жегите. Това демонстрират данните на европейската статистическа организация Евростат за юли 2022 година Прекомерната смъртност на Стария континент доближава рекорден растеж от 16 на 100 за Европейски Съюз на годишна база. Това беше най-високата записана стойност до момента през 2022 година, възлиза на към 53 000 спомагателни смъртни случая през юли тази година в съпоставяне със междинните месечни стойности за 2016-2019 година През юни и през май нарастването беше надлежно по 7 на 100, сочат данните на Евростат.

Коефициентът на свръхсмъртност в Европейски Съюз (който демонстрира какъв брой повече смъртни случаи има в съпоставяне със статистиката за същия интервал в последните години) беше 3 на 100 през юли 2020 година със 10 000 спомагателни смъртни случая и 6 на 100 през юли 2021 година с 21 000 спомагателни смъртни случая. Така се оказва, че смъртоносният коронавирус вирус е умъртвил по-малко европейци от жегите през това лято. Именно горещите талази, които засегнаха Европа са най-вероятната причина за рекордното нарастване на броя на умрелите през юли тази година, показват от Евростат.

Прекомерната смъртност продължава да варира сред държавите-членки на Европейски Съюз, като осем държави-членки записват стойности над междинните за Европейски Съюз. Лидери по нарастване на смъртните случаи са три страни, известни с горещото си лято.

Това са Испания, в която растежът на смъртните случаи през юли е най-голям - 37 на 100, Кипър с нарастване от 33 на 100 на умрелите и Гърция с растеж от 31 на 100. Единствената страна, в която не са регистрирани свръхсмъртни случаи е Литва, в която даже има понижение на умрелите с 0,5 на 100. Така прибалтийската страна остава под междинните месечни стойности за 2016-2019 година

България изненадващо е на последните места в Европа по несъразмерна смъртност, защото нарастването през юли тази година по отношение на миналата е едвам 1,4 на 100, демонстрират данните на Евростат.

Няколко страни членки са записали и нарастване на свръхсмъртността през юли 2022 година спрямо юни 2022 година Най-голям е растежът в Гърция - с 24 процентни пункта, в Испания - с 21 процентни пункта и в Италия - с 20 процентни пункта.
В седем страни са регистрирани намаления, като максимален е спадът на смъртните случаи в Латвия - със 7 процентни пункта, Испания - с 5 процентни пункта и Литва - с 4 процентни пункта.

Европейски Съюз записва по-рано огромни пикове на свръхсмъртни случаи през април 2020 година (+25%), ноември 2020 година (+40%), април 2021 година (+21%) и ноември 2021 година (+27%).

През второто тримесечие на годината
28 на 100 по-малко умрели в България
Спад на смъртните случаи у нас регистрира и Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината (от април до юни). С 28 на 100 понижават умрелите у нас за интервала или 9702 души по-малко са завършили земния си път по отношение на същия интервал на 2021 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. През второто тримесечие на 2022 година броят на българите, които са умряли е 24 910. Коефициентът на обща смъртност за тримесечието е 1416 на 100. Смъртността при мъжете е по-висока- 15,8 на 100, спрямо тази при дамите - 13,6 на 100.

В таблицата на седмичната смъртност, оповестена от института, се вижда дълготраен спад в броя на умиранията от март насам. Равнището на смъртността се връща до равнищата от интервала преди възникването и разпространяването на COVID-19, оповестяват още от Национален статистически институт.

Маските ни пазели предходната зима
Силна грипна вълна чакат епидемиолозите


Проф. Ива Христова

Твърде евентуално е да има сносно изразена грипна вълна тази година, предвижда шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Тя изясни, че в пред­ходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от ограниченията против ковид като носенето на маски и спазването на отдалеченост, само че в този момент те са оттеглени. Проф. Христова акцентира, че безвъзмездна противогрипна ваксина ще има по Националната стратегия за хора над 65-годишна възраст и в нея са включени вирусите, които са циркулирали в Южното полукълбо през първата половина на годината. “Грипът напълно не е леко заболяване, има затруднения и прочут % смъртност, по тази причина е значимо тази рискова група да се имунизира ”, добави тя.

Проф. Христова взе участие във конгрес в Пловдив, на който се дискутират новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите, насоки за предварителна защита в очакване на следващата COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при зараза със SARS-CoV-2 и след имунизация.

“Една огромна част от популацията се е срещнала с вируса. И ние сме очевидци, че той протича по-леко. То е обвързвано с вид Омикрон, само че и с образованието на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови разновидности на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме основан имунитет. Още повече, че имаме към този момент ваксини, които включват вид Омикрон и ще дават пресечен имунитет ”, сподели още проф. Христова.

Тя разгласи, че към този момент има слаб интерес към новите приспособени ваксини за Омикрон, които се употребяват за бустер. Това се изяснява с отшумяването на вълната и ниската заболеваемост, която в множеството региони е 100 на 100 000 на 14 дневна база. “Oчакват се няколко месеца с ниска заболеваемост, само че имайте поради, че вирусът е респираторен и със захлаждането на времето е прекомерно евентуално да се усили заболеваемостта, само че никой не може да каже по кое време ще стане. Тогава към този момент ще бъде мощно неотложно слагането на имунизациите и съм сигурна, че ще се увеличи този интерес към тях ”, посочи шефът на НЦЗПБ.
Имунологът акад. Богдан Петрунов: Всяка есен да се прави приспособена ваксина


Всяка есен, паралелно с противогрипната ваксина, да се прави и приспособена ваксина против ковид. Това предлага имунологът акад. Богдан Петрунов. Той изясни, че в страната ни към този момент има от първите приспособени ваксини, които са създадени против другите разновидности на ковид и в частност на “Омикрон ” и подвариантите му.

“Тези ваксини са предопределени за бустерна имунизация. Тоест хората би трябвало да са минали през целия имунизационен стадий ”, сподели акад. Петрунов. “Тези, които са си създали бустерната доза с класическата ваксина, умерено след два - не повече от три месеца, могат да си създадат и новата приспособена ваксина ”, разясни той.

“Много добре би трябвало да осъзнаем обстоятелството, че битката с “Омикрон ” няма да свърши тази година или следващата година. Нашата политика би трябвало да бъде сходна както на грипната ваксина - всяка година вършим имунизация с настоящите варианти, които циркулират. Така да вършим имунизация против настоящите разновидности на ковид ”, сподели още имунологът. Според него вирусът ще продължи да се променя и това няма да спре скоро.
Британското здравно издание “Лансет ”: Коронавирусът може да е основан в лаборатория
Световната здравна организация е закъсняла с дейностите си



COVID-19 може да е основан в лаборатория, настояват известни учени.

Две години и половина след началото на пандемията влиятелното английско научно издание “Лансет ” (Lancet), чийто екип от самостоятелни специалисти изследва произхода на COVID-19, обществено признаха, че вирусът може да има и лабораторен генезис. Все отново учените са внимателни в оценките си и настояват, че не престават да работят по двете съществени теории - за натурален генезис на вируса, както и за основаването му в лаборатория.

“Към момента на издание на този отчет и трите хипотези, свързани с лабораторен генезис на вируса, към момента са евентуални: заразяване при работа на терен, заразяване с естествено зародил вирус в лаборатория и заразяване с модифициран вирус в лаборатория ”, се показва в отчета на учените.

“Съществуват две съществени хипотези: че вирусът се е появил като зоонотично разпространяване от диви или селскостопански животни, евентуално посредством влажен пазар, на място, което към момента не е определено; или че вирусът се е появил от случай, обвързван с проучвания, по време на събиране на вируси на терен или посредством бягство, обвързвано с лаборатория ”, се споделя в създаването на “Лансет ”.

Световната здравна организация (СЗО) е работила прекомерно внимателно и прекомерно постепенно по няколко значими въпроса: да предизвести за опцията за предаване на вируса от индивида, да разгласи изключителна обстановка за публичното здраве с интернационално значение, да поддържа интернационалните протоколи за пътешестване, предопределени да забавят разпространяването на вируса, да утвърди общественото потребление на маски за лице като защитно средство и да признае предаването на вируса по въздушно-капков път, се споделя в заключението на комисията, оповестено на формалния уебсайт на “Лансет ”.

Сред другите изводи на учените е, че държавните управления по света прекомерно постепенно са реагирали на пандемията и късно са подхванали ограничения за ограничението ѝ.

В отчета се отбелязва, че самостоятелните откриватели не са съумели да проверяват американските лаборатории, занимаващи се с операции с вируси. “Нещо повече, националните здравни институти не разрешават разкриването на детайлности за проучванията по отношение на SARS-CoV вируси ”, пишат учените.

Те означават също по този начин, че преди пандемията от COVID-19не е имало “независимо, транспарантно и научно обосновано ” проучване на съществуващи преди този момент вируси на ТОРС. Освен това откривателите не са получили никаква информация от институциите, които се занимават с такава активност.

Сред главните рекомендации на комисията са: страните да поддържат тактика “ваксинация плюс ”, която съчетава всеобща имунизация, съществуване и досегаемост на проби, лекуване на нови инфекции и на нескончаем коронавирус (тестване и лечение), спомагателни ограничения в региона на публичното здраве и обществените ограничения (включително носене на маски на лицето в някои условия), поощряване на безвредни работни места и икономическа и обществена поддръжка за самоизолация.

СЗО, държавните управления и научната общественост следва да засилят търсенето на произхода на SARS-CoV-2, като проучат както вероятния зоонозен генезис, по този начин и вероятния генезис, обвързван с проучвания, заключават учените.

Комисията на “Лансет ” беше основана преди две години с присъединяване на общо 173 специалисти.

Целта є беше да се изследва произходът на SARS-CoV-2 и да се създадат рекомендации за попречване на бъдещи огнища на нови инфекциозни болести. През юли ръководителят на комисията Джефри Сакс разгласява изказване, в което се споделя, че коронавирусът е основан изкуствено и, както той счита, благодарение на американска технология.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР