Речта на президента в полунощ, наздравици с шампанското и извиване

...
Речта на президента в полунощ, наздравици с шампанското и извиване
Коментари Харесай

За да не зяпате отстрани: как се танцува Дунавско хоро (видео)

Речта на президента в среднощ, тостове с шампанското и извиване на хубаво, българско Дунавско хоро. В общи линии това е сюжетът на всяка обичайната новогодишна вечер в България.

Наздравиците са лесна работа, идват само че отръки… Но какво да вършим, в случай че не знаем по какъв начин се играе Дунавско хоро? Остава ни единствено да гледаме в профил и скрито да се надяваме някой път и ние да се включим в хорото.

Спокойно! Тук на помощ идва всемогъщият интернет. Преди да забележим по какъв начин се танцува Дунавско хоро първо обаче дано се срещнем с историята на прословутия национален танц.

Историята на Дунавското хоро

Емблематичното за всеки българин хоро е дело на композитора Дико Илиев. Музикалното произведение е написано през далечната 1937 година, когато Дико е част от оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк в Оряхово.

А за какво тропваме тъкмо Дунавското хоро на Нова година? Защото е бързо, пламенно в размер 2/4, зарежда с позитивни трептения и пасва на купонджийската българска душа.

Вместо да се кахърите, че не можете да играете най-българското хоро, запретвайте ръкави и научете стъпките с този видео урок, качен в ютуб. Не е нуклеарна физика. И така… Раз-два!

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР