Разказвали сме ви вече за пчелите – те са жизненоважни

...
Разказвали сме ви вече за пчелите – те са жизненоважни
Коментари Харесай

10 интересни факта за тайния живот на пчелите

Разказвали сме ви към този момент за пчелите – те са жизненоважни не просто за земеделието, а за оцеляването на планетата като цяло.

Днес още веднъж ще обърнем внимание на тези симпатични жълто-черни инсекти с 10 неща, които би трябвало да знаете за живота им.

1. Има над 16 000 типа пчели в света и най-малко 10% от тях живеят на фамилии . Една пчелна колония може да се състои от пчела-майка, 6 000 до 8 000 търтея и до 60 000 работнички. Само за един-единствен полет пчелата майка може да се чифтоса с до 20 търтея, като заради мъчителния факт, че гениталиите им остават вътре в нея, те не живеят дълго след акта. Кралицата може да снесе до 1 500 яйца дневно. Така че, да, пчелите фактически са доста заети.

2. Пчелите могат да посетят до 1 000 цветя на полет. При това всеки подобен тур продължава единствено към час и събира към 70 мг нектар, което значи, че с цел да съберат 1 кг мед, би трябвало да минат през към 2 млн. цвята .

3. Пчелите могат да летят с до към 24 км в час, тъй че с цел да посетят въпросните 2 млн. цвята, те би трябвало да пропътуват 145 000 км. С други думи те би трябвало да обиколят Земята три пъти, с цел да съберат буркан мед .

4. Пчелите са родени математици : като се изключи че основават изцяло идентични кафези в кошера, в които се събира нектара – те могат да пресмятат дистанции и ъгли и за разлика от значително хора, нямат никакво подозрение, че Земята има сферична форма.

5. Пчелите се пазят посредством ужилване, в резултат на което „ работничките “ умират, тъй като, когато това се случи, жилото им остава в обекта, което провокира гибелта им . Освен това, при проникването си жилото освобождава феромон, който дава сигнал и на другите да жилят. Не изпадайте в суматоха обаче! За да се стигне до гибел на здрав човек, той би трябвало да бъде нажилен от хиляди пчели за доста малко време. Разбира се, картинката радикално се трансформира, в случай че въпросният човек е алергичен.

6. Смята се, че пчеларството датира от преди към 9 000 години, въпреки че хората събират мед от диви пчели най-малко 1 000 години по-рано. Древните египтяни също са отглеждали пчели, само че специфичните съдове, в които правели това, били опушвани преди да бъде събран медът. Предшествениците на актуалните кошери, от които медът може да бъде събран, без да се унищожава колонията пчели , се появяват през XVIII в. в Европа.

7. В Средновековието пчеларство се е практикувало най-вече в манастири и абатства , където вършат свещи от восъка и варят пчелна бира – два извънредно известни продукта!

 10 забавни обстоятелството за тайния живот на пчелите

8. Работата на пчеларите е доста друга от сезон на сезон . През пролетта и лятото те следят кошерите и размножаването на пчелите. След това се грижат за събирането на меда, който в следствие се обработва. През есента се приготвят за зимуването на пчелите, а през зимата – приготвят кошерите за идващия сезон.

9. Екстра факт: Африканизираните „ медоносни “ пчели са известни също като „ пчели-убийци “ и са хибрид сред африкански пчели и разнородни европейски типове. В Западното полукълбо африканизираните пчели произлизат от 26 танзанийски пчели майки, изпуснати инцидентно от некомпетентен пчелар през 1957 година

10. В момента най-голямата грижа на пчеларите е опазването на пчелите. Поради пестицидите, заболявания и климатичните промени с всеки минал ден пчелите фрапантно понижават . Има страни, да вземем за пример Китай, където тук-там цветята се опрашват на ръка, защото няма пчели.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР