Един тон агнешка чорба беше изядена за по-малко от час

...
Един тон агнешка чорба беше изядена за по-малко от час
Коментари Харесай

Един тон чорба! Вижте как Ути Бъчваров нахрани 3000 човека ВИДЕО

Един звук агнешка супа беше изядена за по-малко от час в първия ден на 12-тото издание на Събора на овцевъдите, който се организира през трите почивни дни на поляните край Петропавловския манастир.

Чорбата бе сготвена персонално от топ кулинаря Ути Бъчваров в неговия голям котел и беше разграничена на повече от 3000 порции. Ути и помощниците му обясниха, че с цел да се свари това голямо количество супа е належащо сред 3 и 5 часа. За по-бързото подготвяне обаче беше употребявано към този момент опечено месо от чеверметата, които се въртяха към казана.

И тази година поляните край Лясковския манастир се оказаха тесни да поберат многото искащи да участват на събора.

Откриването беше изключително атрактивно с присъединяване на кукери джумали, които прогониха злите сили, осъществяване на родопските музиканти от оркестъра „ 101 каба гайди “ и водосвет, осъществен от отец Антоний. Петгодишната Мине Исмаил пък взриви многохилядната аудитория с осъществяване на „ химна на събора “ песента „ Когато бях овчарче “.

На откриването участва зам. министърът на земеделието Иван Капитанов, кметове, претенденти за народни представители. „ Скъпи гости, уважавайте и ценете труда на тези животновъди, тъй като те са на изгубване.

Пожелавам ви да отнесете със себе си у дома парченце от страстта, наречена Национален събор на овцевъдите “, сподели при откриването уредникът Симеон Караколев.

Присъстващите още веднъж можеха да прегледат докараните тук от цяла България кози и овце от разнообразни породи. Атракция провокираха овца и коч, облечени в български национални носии, както и особено докараните за събора камила и две лами. Наред с тях имаше още магарета, коне тежковози, пастирски кучета.

Гостите можеха да прегледат също стопанска техника, както и да дегустират и да си купят фермерски млечни и месни артикули. Сред тях имаше и същински кулинарни шедьоври като: биволско сирене с бял трюфел, сирене със сладко от смокини и боровинки, кашкавал с орехи и други

Организаторите още веднъж бяха приготвили и доста надпревари и атракции, които гостите можеха освен да следят, само че и да се включат като участници. Ути Бъчваров беше водещ на надпреварата по най-майсторско и фино рязане на овчи суджук.

Братята Веселин и Николай Луканови от Смолян демонстрираха по какъв начин се прави вкусно родопско чеверме. А Мина Варджиева показва по какъв начин се меси кашкавал гьобек подготвен единствено от домашно мляко.

Цветан Димитров от тетевенското село Черни Вит сподели разнообразни остарели типове сирене: отлежало в търбух, зелено сирене, както и „ бял мъж “. До него Марин Лесев пък бе изложил една доста дребна част от 10-хилядната си сбирка от остарели кулинарни книги.

За разлика от предходните издания тази година през трите дни на събора от В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец има безвъзмезден превоз за гостите. Сериозен проблем обаче е, че бусовете стопират на повече от 2 км. от мястото на събора, разстояние, което е непостижимо за по-възрастните хора.

Имаше, несъмнено недоволни и от цените на предлаганите вкусотии. Така порция агнешко се търгуваше сред 15 и 20 лева, кебапчето и кюфтето вървяха по 3 лева, а плескавицата – 10 лева домашното овче и козе сирене се харчеше по над 20 лева за кг.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР