Разходите за иновации, разходите за образование, разходите за икономическо развитие

...
Разходите за иновации, разходите за образование, разходите за икономическо развитие
Коментари Харесай

Дончев: Богати са държавите, изобретяващи неща, които другите не могат

Разходите за нововъведения, разноските за обучение, разноските за икономическо развиване в никакъв случай не са разкош и неслучайно това е първият дирек в проекта “Иновативна България”. С дял на подреденото финансиране 2 431,9 млн. лева, само че неуместно би било да свеждаме диалога до бюджетни категории. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на обществена полемика, отдадена на първи дирек от Националния проект за възобновяване и резистентност – “Иновативна България”, съобщи БГНЕС.

„ Това е резултат от напъните на държавното управление, свързани с икономическата промяна, които бяха обявени преди 1 година. Този диалог е дълъг, комплициран, само че той може да бъде редуциран до няколко елементарни тематики. Ако ние желаеме да се развиваме по-амбициозно стопански, в случай че желаеме стопанска система на добавената стойност, това може да се случи, единствено в случай че ние откриваме, създаваме и произвеждаме по-скъпи неща. Световната процедура демонстрира това. Богати са тези страни, които са в положение да създават, да изобретяват неща, които другите не могат “, съобщи Дончев и добави, че няма потребност само и единствено на мащабите и увеличение на машинния парк.

Според него фокусът би трябвало да е върху скъпи и неповторими неща.

По думите му този диалог е комплициран, тъй като той включва цялостен комплекс от ограничения и не може да се сведе единствено до политиките в областта на индустриализацията, в бизнеса, до качеството на административното обслужване или единствено до професионалното обучение.

„ То е цялостен комплекс от взаимосвързани ограничения и политики, които единствено прилагани дружно ще дадат този нужен резултат. Този диалог е неосъществим без диалози за промени “, разясни той и добави, че диалогът би трябвало да стартира от сферата на образованието, където спектърът от потребности и благоприятни условия е голям.

Дончев разяснява, че първо би трябвало да се подсигурява, че всички деца са в клас, а не другаде, тъй като не би имало смисъл от това просветителната система да е добра, в случай че над 10% от децата са отвън нея и по тази причина сподели, че има потребност да се обърне внимание на просветителната среда, на образователните материали, на образователните стратегии, на мотивацията на учителите. Той подчертава и на обстоятелството, че би трябвало да се разбере дали тази система с изключение на фундаментални познания дали дава и умения на учениците и до каква степен е насочена към потребностите на пазара на труда.

„ Мерките в областта на образованието, науката и нововъведенията не са заключени единствено в този проект и няма да бъдат финализирани единствено с тези над 2,4 милиарда Тук имаме голямо финансиране от държавния бюджет, имаме финансиране най-малко от три бъдещи оперативни стратегии, тази за обучение, за „ “Иновации и и конкурентоспособност “, „ Научни проучвания и цифровизация “. За това те би трябвало да бъдат гледани като обвързван комплекс от ограничения “, изясни вицепремиерът.

По думите му Планът подчертава върху STEM дисциплините, зад които се крият естествени науки, математика, инженерни дисциплини, което подхожда освен на международните трендове, само че и на потребностите на търсения на пазара на труда. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР