Разговорите за четиридневната работна седмица се подновяват отново следт пандемиятa,

...
Разговорите за четиридневната работна седмица се подновяват отново следт пандемиятa,
Коментари Харесай

Повелители на 4-дневната работна седмица - как се развива моделът досега

Разговорите за четиридневната работна седмица се възобновяват още веднъж следт пандемиятa, когат чиновници и работодатели премислиха смисъла на гъвкавостта в работното място.

Идеята е елементарна - чиновниците да работят четири дни в седмицата, като получават същото заплащане и придобивки, само че при същото натоварване, показва Euronews.

Защитниците на четиридневната работна седмица допускат, че при използването ѝ удовлетвореността на служащите се усилва, както и продуктивността.

Профсъюзи в цяла Европа приканват държавните управления да вкарат този модел, само че кои страни са възприели концепцията и по какъв начин се развива той до момента?

Белгия стана първата страна в Европа, която вкара съкратеното работно време

През февруари 2022 година белгийските чиновници си извоюваха правото да извършват цялостната работна седмица в четири дни вместо нормалните пет, без да губят от заплатата си.

Белгийският министър-председател Александър де Кро изрази вяра, че смяната ще способства за повишение на гъвкавостта на прословутия белгийски пазар на труда и ще улесни хората да съчетават фамилния си живот с кариерата си.

Той също по този начин добави, че новият модел би трябвало да сътвори по-динамична стопанска система.

" Целта е да се даде на хората и фирмите повече независимост да провеждат работното си време ", сподели той. " Ако сравните нашата страна с другите, постоянно ще видите, че сме надалеч по-малко динамични ".

Според данни на Евростат за третото тримесечие на 2021 година единствено към 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, което е под междинното за еврозоната.

Германия

Германия към този момент е страната с една от най-кратките работни седмици в Европа. По данни на Световния стопански конгрес (WEF) междинната дълготрайност е 34,2 работни часа.

Въпреки това синдикатите приканват за в допълнение понижаване на часовете, въпреки че повода е обвързвана с дефицита на чиновници, който изпитва страната, показва Euronews.

От 1 февруари 45 предприятия в Германия започнаха да тестват 4-дневната работна седмица в границите на опит, който ще продължи общо шест месеца.

Инициативата, в която вземат участие единствено компании, чиято работа може да бъде приспособена към новия график, се управлява от основаната в Берлин консултантска компания Intraprenör взаимно с организацията 4 Day Week Global (4DWG).

Според изследване на Forsa 71% от работната мощ в Германия биха желали да имат опция да се трудят единствено четири дни в седмицата.

Малко над три четвърти от интервюираните са декларирали, че поддържат държавното управление да изследва опцията за въвеждане на четиридневна работна седмица. Сред работодателите двама от всеки трима поддържат това.

Значително болшинство (75%) счита, че подобен график е желан за чиновниците, а 59% мислят, че тя би трябвало да бъде постижима и за шефовете.

Португалия тества съкратения график

След триумфа на други пробни стратегии на континента, Португалия се причисли към възходящия лист от страни, които се пробват да вкарат концепцията за четиридневна работна седмица.

В рамките на настоящия пилотен план, финансиран от държавното управление, 39 частни предприятия са се присъединили в самодейността в партньорство с 4 Day Week Global.

От участващите компании се чака да следват модела " 100:80:100 " - 100% от заплащането за 80% от времето, в подмяна на ангажимент за поддържане на най-малко 100% продуктивност.

Опитът в Обединеното кралство е разгласен за " извънредно сполучлив ”

Компаниите в Обединеното кралство, които организираха шестмесечно тестване на четиридневна работна седмица, към този момент възнамеряват да вкарат модела за непрекъснато, откакто оповестиха опита за " извънредно сполучлив ".

Десетки компании участваха в шестмесечната пилотна стратегия - най-голямата по рода си - която започва през юни 2022 година

Целта беше да се наблюдава въздействието върху благосъстоянието на чиновниците, както и въздействието върху околната среда и равенството сред половете.

" Подобни стратегии следва да започват в Съединени американски щати и Ирландия, а други са планувани за Канада, Австралия и Нова Зеландия ", споделя Джо Райл, началник на 4 Day Week UK.

Шотландия

В Шотландия в края на януари 2024 година стартира държавен опит за държавни чиновници, а напролет на предходната година държавното управление на Уелс разгласи, че също обмисля собствен личен тест.

Някои шотландски предприятия са почнали свои лични съкратени работни седмици. Базираната в Глазгоу UPAC Group неотдавна съобщи, че чиновниците ѝ ще се радват на четиридневна работна седмица със същото възнаграждение след провеждането на сполучлива пилотна стратегия.

Едно от хипотетичните преимущества на съкратения длъжностен график е по-добрият баланс сред професионалния и персоналния живот, отбелязва Euronews.

Испания също се включва

Испания ще тества редуциране на работното време, с цел да подкрепи повишението на продуктивността на фирмите.

Тези усъвършенствания би трябвало да бъдат осъществени в границите на една година, а съгласилите се компании би трябвало да останат в програмата най-малко две години.

През първата година от пилотната стратегия държавното управление ще финансира отчасти разноските за заплати и ще помогне за финансирането на образование за възстановяване на успеваемостта.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР