Публикуваме становище на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионни

...
Публикуваме становище на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионни
Коментари Харесай

Частните пенсионни фондове категорично оборват публикация за ниска реална доходност като манипулативна и пълна с неверни внушения |

Публикуваме мнение на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионни обезпечаване (БАДДПО) във връзка публикацията,, “

„ Заблужденията, включващи известна истина, са най-опасните. “
Адам Смит

Адам Смит е шотландски икономист и мъдрец, създател на фамозното съчинение " Богатството на народите: проучване върху природата и аргументите на благосъстоянието на народите " (1776) – една от първите най-сериозни обосновки в поддръжка на свободната търговия, капитализма и либерализма.

Според Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО), материалът несъмнено и еднопосочно може да бъде избран като краен и даже прочувствен, а не като сериозна научна студиа, без значение от употребените от създателя обилни числови данни и разбора им.
БАДДПО смята, че следва да се отчетат следните значими отклонения и внушения:

1) съответно са разказани настоящите сега капиталови ограничавания и създателят извлича така наречен от него горна граница на динамичните активи ((акции, групови капиталови схеми (КИС), АДСИЦ, Имоти, ППП и различни капиталови фондове (АИФ)).

внушението е за забележителен капацитет за опция в този тип активи, който не се употребява вярно и по предопределение, само че следва да се означи, че :

- 2% за ППП са част от общия предел за вложения в акции и не трябва да се събира с останалите;

- 5% в акции на АДСИЦ може и да бъдат класифицирани като динамични активи, само че следва да се обърне внимание, че те са по-скоро хибриден инструмент с характерности на дълготрайни облигации;

- 5% в Имоти може и да бъдат класифицирани като динамични активи, само че следва да се обърне внимание, че те са по-скоро хибриден инструмент с характерности на дълготрайни облигации;

- основно е да се означи, че създателят проучва представянето и алокацията на пенсионните фондове (ПФ) за интервал от 16 години (01.07.2004-30.06.2020), а в това време употребява рамка за рестриктивните мерки настоящи пред ПФ от едвам 1-2 години.

Отчитайки горепосоченото и капиталовите ограничавания, работили през по-голямата част от интервала, то оптималната експозиция към динамични активи се лимитира до едвам 35% (20% акции и 15% КИС), по отношение на посочените 58% (реално 56%, а с мненията във връзка АДИСЦ и Имоти – действително 46% ), Този явен пропуск или умозаключение, че ПФ се ръководят доста по-консервативно от рамката, заложена в КСО, не дава отговор на истината или най-малкото е функционалност на настоящите ограничавания и пазарната обстановка .

Следва също по този начин да се регистрира и настоящо настоящата обстановка и резултатите на КОВИД 19, което изяснява разумно и настоящата експозиция от едвам 25% в динамични активи при към този момент вероятни 46%.

2) Авторът основава собствен личен портфейл от композиция от два показателя и след това тества обратно във времето неговото показване, и го съпоставя с това на ПФ. Без да се оспорва правото на създателя да предлага и основава синтетични артикули и портфейли, следва да се отбележат минимум две недостатъци и неверни изводи в тази ситуация . Генерално всеки бек-тестинг има един голям проблем – прави се в този момент на база на към този момент минало време и към този момент явен резултат, и постоянно могат да се подберат активи и съотношения, които да покажат даден мечтан резултат (обичайна процедура на капиталовите банкери при основаването и маркетирането на следващия им артикул на финансовия инженеринг), само че не подсигуряват по-добро показване в бъдеще.

- рискови характерности на така наречен моделен „ Портфейл-еталон “. Според създателя неговият портфейл-еталон се характеризира с по-нисък риск от риска на ПФ, само че това изказване освен не е потвърдено, а се употребяват и подвеждащи причини: „ няма кредитен риск “ – несъмнено погрешно изказване . Всяка облигация, даже и държавна, съдържа в себе си кредитен риск на емитента. Дори и микс от няколко емитента с друг кредитен риск не водят до елиминирането му. Инвестицията (т.нар. „ Индекс на облигации на няколко суверена от еврозоната “) съдържа в себе си няколко знакови имена във връзка кредитния риск (освен високо рейтингованите ДЦК на Германия, Франция и Холандия, в него попадат такива на Италия, Испания, които са надалеч от безрисковите ).

Независимо, че създателят добре борави с финансово стопански термини и понятия, пропуща да проучва и количествено риска на портфейла-еталон. Прилагайки одобрена и приета методология за това, а точно „ Стандартно отклоняване на портфейла “ и „ Коефициент на Шарп “ за същия този 16 годишен интервал се оказва, че:



Портфейлът-еталон се характеризира със доста по-висока волатилност, измерена през общоприетото отклоняване, а в това време така наречен „ Коефициент на Шарп “ (постигната рентабилност за единица риск е малко, само че въпреки всичко по-нискък от този на ПФ). Това на процедура значи, че съждението за по-ниския риск на портфейла-еталон е подвеждащо, както едностепенно на база волатилност (стандартно отклонение), по този начин и на база синтетичния индикатор за риск – „ Коефициент на Шарп “.

3) Друга уязвимост на създателя е потреблението и сравнението на съответен действителен артикул, а точно „ Инвестиция в ПФ “ с „ Инвестция в съответен показател “ . Теоретично съпоставяне е допустимо, само че следва да се отчетат няколко немаловажни фактора, а точно: всеки артикул си има своята цена и потреблението на така наречен „ ETF “ е добре прочут и вероятен вид за пасивно вложение в артикул, доближаващ се до самите показатели. Показаното показване на показателя е единствено илюстративно и не включва при действителния артикул такси по ръководството му, транзакционни разноски и други, като предпазване и вероятно използвани налози, както и така наречен „ tracking error “. Преглед и съпоставяне на самия показател с посочения от създателя артикул:



Данните за допустимо най-дългия интервал за съпоставяне, откогато действително е основан продуктът (08.12.2006 г.) досега, сочат еднопосочно, че в действителния свят нищо не може да е строго хипотетично и всяко нещо има своята цена. В случая за интервала 14,5 години, може да се одобри, че цената са тези 5% кумулативно. Крайно съпоставяне да се онагледи образецът с действително и теоретично умозаключение, може да бъде цената на заема. Знаейки, че лихвите по депозити са близки до нула сега, теоретично би могло да се чака и лихвата по заема да бъде, в случай че не равна, то най-малко близка до тази на депозита, което знаем, че изобщо не е по този начин.

След прегледа на рисковия профил на портфейла-еталон може да се означи, че поемането на повече риск при използването му следва да бъде отплатено с по-висока предстояща рентабилност, която създателят акцентира неведнъж, след това в студиата си не запомнил да спомене, че това е повече от предстоящо и обикновено. Всички таблици и данни, в посока на следващо съпоставяне на рентабилност и след това, и инфлация, се обезсмислят на база изводите САМО поради високия рисков профил на портфейла-еталон.

Авторът вкарва понятията „ Доходност на ПФ “, „ Доходност на обезпеченото лице “ и „ Реална рентабилност на обезпеченото лице “, което несъмнено е издържано от позиция на методология. Друг е въпросът, че създателят още първоначално демонстрира настоящите, само че сега и неотдавна, размер на таксите на ПОД. Съвсем до скоро, а точно до преди 5 години (от обсъждан интервал за цели 16 години), тези същите такси бяха с 25% по-високи и бяха поетапно към този момент понижени, само че естествено резултатът от предходните размери на таксите си е останал в предишното. От което следва да се означи, че едно от предложенията на създателя за понижаване на таксите е към този момент факт и то безспорен, а позитивният резултат от него може да бъде регистриран в идните интервали.

4) Приносът на пенсионните фондове към адекватността на пенсиите у нас е извънредно значим, само че за жалост, извънредно превратно показан въпрос. Всички заключения за мястото на Република България в класацията и нуждата от това да се покачат пенсионните приходи са повече от безспорни.

Твърдението на създателя (може би повлияно от синдикално състрадание или просто блян по предишното от социализма), че вноската в Допълнително наложително пенсионно обезпечаване (ДЗПО), не е спомагателна такава, че се изважда от тази за държавното публично обезпечаване (ДОО), са наивни и подвеждащи. С въвеждането на ДЗПО и слагането на граница съгласно възрастта за право и обвързване за присъединяване, се вкарват, само че единствено междинно, две категории обезпечени лица – такива с ДЗПО и такива без, а този инструмент с компенсацията е просто да докара до известна правдивост при другите кохорти (в случая тези родени преди 31.12.1959 г, които нямат право да вземат участие в ДЗПО). Съвсем явен и справедлив е бил претекстът на законодателя, внасяйки правдивост при отнасяне на двете разнообразни групи за един интервал на промяна. Крайният интервал на тази промяна дейно доближава и напълно скоро всички обезпечени лица ще бъдат в модела, т.е. да имат ДОО и право и обвързване за ДЗПО, и тогава този въпрос на прехода за някаква си отплата в никакъв случай повече няма да е на дневен ред.

„ Допълнителното наложително пенсионно обезпечаване (ДЗПО) към този момент не е наложително “ – много наивно умозаключение. Остава си наложително обезпечаването, вкарва се единствено опция за избор на обезпеченото лице кумулативния % на осигурителни вноски по какъв начин да бъде разпределен ((ДОО и ДЗПО, или единствено ДОО (липсва по политически аргументи, евентуално, разновидността - единствено ДЗПО)).

„ ДЗПО и ДОО са взаимно изключващи се други възможности “ – евентуално една от огромните болки на прехода и липса на визия на редовно равнище. ДЗПО, като модел и система, НИКОГА не се е противопоставял на ДОО, това са две допълващи се, а не конкуретни системи, съчетали в себе си разнообразни правила, и с вградени лични изгоди и дефекти. Именно комбинацията от двете внася по едно и също време правдивост и взаимност. Световната банка и други така наречен „ наднационални институции “ имат сбирки от мнения по тристълбовия модел и създателят на студиата видно не е склонен с тях.

„ Какво печели или губи обезпечено лице, в случай че би трябвало да избира ДОО и ДЗПО, или единствено ДОО? “ - значимо конкретизиране: този избор е логически и разумен единствено в най-близкия вероятен до пенсиониране миг (сега е регламентиран период от 5 години преди пенсиониране). На процедура всяко обезпечено лице има безвъзмездна алтернатива да оцени кой вид за него е финансово по-изгоден и да я упражни в последния вероятен миг, а точно 5 години преди пенсиониране. Ранното практикуване на опцията може да докара до неоптимално решение за лицето.

„ Справедлива ли е системата и би трябвало ли да се понижава пенсията от ДОО поради присъединяване в ДЗПО, и с КОЛКО? “ - планувано е, с оглед обезпечаване на обективен преход, с въвеждането на ДЗПО, да има равнопоставеност на кохортите на родените преди и след 31.12.1959 година Тези, които заради възраст (обективен критерии) нямат право на присъединяване в ДЗПО, биват обезщетени с увеличение на пенсията от ДОО (авторът го назовава „ понижение “ за участниците в ДЗПО).

„ Справедливо ли е да има такава отплата? “ - явно риторичен въпрос с явен отговор – „ ДА “.

„ Какъв би трябвало да бъде размерът на тази отплата и този размер сега дали е обективен? “ - размерът на компенсацията следва да държи сметка за няколко основни параметъра:

• равно отнасяне на едни и същи интервали на обезпечаване – изключително в този момент, първоначално първите бъдещи пенсионери от системата (родените най-близо - 1960 г.), обезпечено ще имат интервали на обезпечаване, както преди въвеждане на ДЗПО, по този начин и по-късно. За тези интервали на обезпечаване преди ДЗПО не трябва да се позволява никаква форма на отплата (намаление);

• в интервала на редом битие на ДОО и ДЗПО да се обезпечи равнопоставеност на третирането при присъединяване в двата стълба на пенсионната система. Двете системи, заради вродените си характерности, третират друго правата на обезпечените в съответни случай, като дължими, само че невнесени осигурителни вноски, компенсации при безработица, краткотрайна неработоспособност (болнични) и майчинство, бонификацията за осигурителния стаж (1 година се признава за 1.2), като всекидневно за тези интервали ДОО признава права, а в това време в УПФ не постъпват вноски;

• компенсацията да бъде съответна и рационална. В момента, прилаганата и призната на готово от създателя на студиата, не дава отговор на тези условия. ДОО е система на продължителен недостиг и събираните вноски са извънредно незадоволителни за изплащането даже и на настоящо ниските по мярка пенсии, а дефицитът се покрива през държавния бюджет (преди с вноска, а в този момент непосредствено със субсидия). Признаването на този явен факт постанова несъмнено заслужено установяване на компенсацията при изискванията на уравновесен бюджет на ДОО.

С вярното, съответно и заслужено адресиране на тези въпроси, всички изчисления и изводи на създателя ще се обезсмислят, и даже и да се одобри тезата за така наречен „ конкурентност на ДОО и ДЗПО “, то тя ще бъде при равнопоставени условия.

5) Независимо от едва наранена теза за съществуването на доброволни пенсионни фондове (ДПФ) и тяхната изгода за прибавяне на резистентност и достатъчност към пенсионната система у нас, следва да се означи, че това е значим и важен детайл на системата, който като рентабилност, риск характерности, още веднъж да се подчертае, се показва по-добре от портфейла-еталон и е с още по-ниски такси за обезпечените лица. Данъчните облекчения и степента на осъзнатост на работодателите и обезпечените лица са основни за увеличение на неговата роля в бъдеще.

С разбора на рисковете пред пенсионната система, създателят ни показва още веднъж едностранчиво, разглеждайки първо единствено тези пред ДЗПО и след това инфлирайки част от остатъчните.

Например, общоизвестен факт е рискът пред Pay as You Go системите на ДОО, обвързван с демографията и застаряващото население, по едно и също време с все по-малко млади и работещи и осигуряващи вноски жители. Наместо това, създателят търси и си намира връзка сред финансовите схеми и отрицателното въздействие на демографията върху тях, без значение, че извлеченото е мъгляво и извънредно погрешно за дребна и отворена стопанска система каквато е българската.

Макрошоковете и политическите опасности от смяна на разпоредбите на играта са еднообразно значими за всяка от системите и е значима инфраструктура, и механизми, които да предпазят системата, и да понижат неподходящото им въздействие.
Що се касае до посочените съответни капиталови опасности и анюитетни опасности, създателят пропуща съществуването на просторна нормативна уредба, регулатор и контролни механизми за споразумяване на всеки един от тези въпроси.
„ Анюитетен риск “ и така наречен от създателя „ лотариен детайл на пенсиите “ - мъчно би могло да се направи сходен извод от актюер, познаващ нормативната уредба, и предложенията за смяна, обсъждани досега неведнъж във връзка регламентиране етапа на погашение. Всеки актюер би отхвърлил това изказване с простичкия мотив: поради индексацията на пенсиите в ДЗПО с доходността на фонда за погашение на пенсиите, то тези с пенсии, отпуснати при по-нисък механически лихвен %, ще се индексират с повече от другите и най-после на интервала изплатената сума на двама пенсионери ще е безусловно идентична.

Твърдението на стр. 21 и стр. 22 към този момент в действителност буди неразбиране, когато създателят проучва етапа на погашение и гневно пази тезата, че инвестицията, в главно дългови скъпи бумаги на този стадий от обезпечаването, ще подсигурява рентабилност близка до нулата и евентуално действителна негативна! Добре, само че всеки прочел предходното, би се запитал, а чия беше концепцията в така наречен „ портфейл-еталон “, и то с 65% тегло, да се сложат тъкмо държавни облигации с към 10 годишен матуритет?! Междувременно разбор на представянето на портфейла-еталон потвърждава, че точно тази част на портфейла е донесла доста повече от доходността на портфейла за тези 16 години от 35% вложени в акции.



В умозаключение, от БАДДПО считаме, че може да се означи, че в оценения материал, създателят ловко работи със статистически данни, създавайки манипулативно своя теза, основана на обстоятелства, полуистини и откровени внушения. Не може да се отхвърли целеустременост и авансово дефинирани опорни точки и голям брой на брой тенденциозни заключения, които считаме за изцяло неправилни. Изложените значими отклонения и внушения, несъмнено и еднопосочно, демонстрират, че материалът може да бъде избран като краен и даже прочувствен, а не като сериозна научна студиа, без значение от употребените от създателя обилни числови данни, модели и разбора им.

Можем, да се съгласим с създателя, че системата за спомагателното пенсионно обезпечаване се нуждае от спомагателни промени и рационализиране, като:

• въвеждането на мултифондове. Тема дискутирана повече от 10 години!;

• регламентиране етапа на погашение на пенсиите от УПФ;

• предоставяне на опция на обезпечените лица в УПФ да избират пенсия единствено от ДОО или пенсия от ДОО и УПФ впоследния вероятен миг преди пенсиониране, аналогично на правата на обезпечените лица в ППФ;

• заслужено понижаване на пенсията от ДОО, отчитайки РЕАЛНИЯ принос на всяко обезпечено лице в системата на ДОО.

Управителен съвет на БАДДПО

Е. Милтенова
(Председател на БАДДПО)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР