Псилоцибинът е психоактивната съставка в някои от така наречените магически

...
Псилоцибинът е психоактивната съставка в някои от така наречените магически
Коментари Харесай

Как халюциногенните гъби влияят на мозъка ни

Псилоцибинът е психоактивната съставна част в някои от по този начин наречените „ вълшебен гъби “. Ефектите от нея са разностранни. Разширени зеници; цветовете наподобяват доста по-ярки, по-красиви; неконтрулируем смях; деформиране на картината, чувство за наслада, благополучие, от време на време боязън, предметите се движат, като излизат от формата си и получават нова. При по-високи дози следва безспорна загуба на връзка с реалността; некадърност за придвижване.

Нови проучвания демонстрират, че резултатът на псилоцибина кара мозъкът да бъде „ хиперсвързан “ и усилва връзката сред другите райони. Учените се надяват, че ще могат да употребяват това, с цел да създават медикаменти против разнообразни неврологични болести. (Цялото изследване можете да видите тук).

Химикалът псилоцибин свързва същите рецептори в мозъка, които и невротрансмитера серотонин. По този метод той трансформира настроението ни. Да, множеството могат да се почувстват щастливи и да са удовлетворени от „ преживяването “. При други обаче резултатът може да е негативен и даже да провокира мощна параноя. По-стари проучвания откриват, че приемането на псилоцибин провокира неврологични промени, които могат да траят цяла година. Те довеждат до човек, който е по-отворен за изобретателното изкуство и е по-щастлив – даже 14 месеца след приемането на химикала.

Въпреки че предходни изследвания демонстрират, че псилоцибинът понижава мозъчната интензивност, най-новото проучване употребява функционална магнитно-резонансна томография, с цел да види какво тъкмо се случва. В него взимат присъединяване 15 души, които към този момент са изпитали положителен резултат от халюциногенните гъби. По този метод учените са желали да избегнат евентуални негативни резултати. Някои от участниците са приели псилоцибин, до момента в който други – плацебо.

Учените откриват с изненада, че при приемането на химикала, мозъкът стартира да реорганизира връзките и да свързва райони, които преди този момент са били разграничени. Новите връзки не са били случайни. Изглежда ли са проведени и постоянни. Когато резултата от псилоцибина отслабва, връзките се връщат към естественото си положение.

„ Засега можем единствено да допускаме какви ще са следствията от сходна организацията. Един вероятен бипродукт от нея е обвързван с феномена на синестезията. Той постоянно се следи по време на психеделично положение “, пишат създателите.

Синестезията съставлява подсъзнателно свързване на две неща, да вземем за пример цветове и цифри. Човек, изпитващ този феномен, може постоянно да вижда двойката като зелена или да прочита шестица, само че да си мисли за лилаво. Заради тези странни асоциации хората, приемащи псилоцибин, възприемат цветовете не изключително добре, макар че безусловно са залети с тях.

Учените към момента не знаят по какъв начин тъкмо псилоцибинът провокира тези промени. За това ще са нужни още изследвания. Те обаче имат вяра, че с помощта на него мозъкът ще може да бъде манипулиран по необикновен метод, което от своя страна ще докара до функционално лекуване на депресията и други сходни положения. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР