Голямата награда Питагор на Министерството на образованието и науката за

...
Голямата награда Питагор на Министерството на образованието и науката за
Коментари Харесай

Учен сред първите1% в света в рейтинга на Станфордския университет получи Голямата награда „Питагор“ на МОН

Голямата премия „ Питагор " на Министерството на образованието и науката за повсеместен теоретичен принос бе връчена на геолога и геохимик чл.-кор. проф. дгн Станислав Василев от Института по минералогия и кристалография - Българска академия на науките. Той получи грамота и парична премия в размер на 12 000 лева

Официалната гала на най-високите оценки на МОН за просвета бе открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя се организира за 16-а поредна година, а в тазгодишния конкурс аплайваха 45 учени.

„ Наградите " Питагор " са вяра България да бъде по-добра, по-иновативна и по-развита страна. Постиженията на българската просвета през последните години са доста основни и значими ", сподели министър Цоков. Той означи, че финансирането от страна на страната и на държавния бюджет годишно е над 100 милиона лв., като регистрира, че са изключително значими вложенията в обектите от Пътната карта на научната инфраструктура, в плановете, които се осъществят посредством фонд " Научни проучвания " и по националните научни стратегии. Министърът подчертава, че те са свързани посредством научна стратегия " Наука и обучение " и със идващите генерации - с учениците.

Той уточни, че за 16 години са отличени 150 наши учени с „ Питагор ". И добави, че МОН поставя старания да притегля посредством научните стратегии наши откриватели, които работят в чужбина.

Министър Цоков заяви, че през тази година е учредена нова премия " Питагор ", която е за връзка за науката, тъй като учените би трябвало да взаимодействат с учениците, с медиите и да показват българската просвета по най-хубавия и наличен метод. Той връчи статуетката на доцент доктор Владимир Божилов, академик от катедра „ Астрономия " и зам.-декан на Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски " и деен комуникатор. Основните ползи на доцент Божилов са към проучването на дейните галактични ядра, екзопланетите и търсенето на живот отвън Земята. Д-р Божилов е притежател на второ място в състезанието за връзка на науката „ Лаборатория за популярност FameLab " 2010 и първа премия в интернационалното му издание „ Hall of FameLab " 2014. Чест посетител е в радио и телевизионни излъчвания и на разнообразни събития за връзка на науката, където споделя на наличен език за най-новите открития от региона на Космоса. Лектор и теоретичен специалист в Детски теоретичен център „ Музейко ". Бил е теоретичен редактор, а по-късно и основен редактор на сп. Военновъздушни сили ЗНАНИЕ. Последната му научно-популярна книга е „ Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите галактически загадки " (изд. „ Оз books " ).

Носителят на огромната премия проф. дгн Станислав Василев има принос в региона на минералогията, геохимията и устойчивото новаторско оползотворяване на твърдите горива и техни отпадъчни артикули от термохимичната им преправка - международен проблем при добива на въглища, в това число и в България. Проф. Василев е един от българите измежду първия 1% на учените в света съгласно рейтинг на Станфордския университет. Бил е началник на задания от планове с Европейската комисия, НАТО, Национални научни стратегии, Фонд научни проучвания, и други Има и пост-докторски и експертни позиции в Япония, Белгия, Испания, Европейска комисия, Турция и Китай. Той е разгласил 120 публикации в едни от най-престижните интернационалните издания, като 36 от тях попадат в топ 10% (според Scopus) за съответната научна област. Н-индекса му е 39.

За одобрен академик в региона на естествените и инженерните науки бяха присъдени две награди - на проф. Петко Петков от Факултет по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски " и проф. Евгени Семков от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „ Рожен ", Българска академия на науките. Двамата получиха плакети и грамоти, както и по 4000 лв.. Приносите на проф. Петков са главно в региона на квантовохимично моделиране на структурата и свойствата на разнообразни по природа порести материали. Получените резултати, оповестени в едни от най-престижните интернационалните издания, дават опция за развиване и използване на нови хибридни материали в региона на актуалните технологии. Основните приноси на проф. Семков са в проучването на процесите на звездообразуване и образуването на планетните системи. Получените резултати, оповестени в едни от най-престижните интернационалните издания, наблюдават еволюцията на младите звездни обекти. С потребление на телескопите в „ Рожен " са изследвани свойствата на черните дупки, намиращи се в центъра на високоенергийните квазизвездни източници. За последните 5 години проф. Евгени Семков има 48 научни изявления и 773 цитирания в научни списания.

Сред номинираните млади учени с доста положителни индикатори в тази област журито реши с болшинство отличи гл. ас. доктор Николета Кирчева от Института по оптически материали и технологии - Българска академия на науките, която получи плакет, грамота и парична премия в размер на 8 000 лева През 2023 година тя печели две от най-престижните награди за просвета в България: Награда „ За Жените в Науката " 2023 на UNESCO и L`Oreal и Награда за изявен млад академик „ Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките през 2023 година в направление „ Биомедицина и качество на живот ". Изследванията й се концентрират върху изясняването на ролята на разнообразни метали в биологични и биомиметични системи благодарение на компютърното моделиране. В рамките на три години е разгласила 15 публикации в списания с импакт факор, основно от квартил 1, и има 86 външни цитата.

Награда за одобрен академик в региона на науките за живота и медицината бе заслужена от проф. доктор Милен Георгиев от Института по микробиология - Българска академия на науките и доцент Ангел Йорданов от Медицинския университет в Плевен. Те си потеглиха с плакети, грамоти и с по 4000 лв.. Основен фокус на ръководения от проф. Георгиев колектив е търсенето на фармацевтично значими субстанции с анти-обезогенен капацитет, както и такива, които повлияват удобно качеството и продължителността на живота. От фундаментален ползи е молекулярното проучване на връзката сред основни сигнални пътища при затлъстяване и дългоденствие в разнообразни биологични системи с използването на модерни омикс подходи (вкл. транскриптомика и метаболомика). За последните пет години резултатите на проф. Георгиев са обединени в 72 научни изявления с общ импакт фактор 668, една книга и една глава от книги. Проф. Милен Георгиев е притежател на три награди „ Питагор " в разнообразни категории. За последните 4 години е измежду първите 2% в международната ранглиста за цитиране на всички учени и научни дисциплини. Председател е Българското Фитохимично Дружество и e измежду основателите на Центърa за върхови достижения по растителна систематична биология и биотехнология в Пловдив.

Доц. Йорданов развива истинска стратегия за транслиращи изследвания в региона на онкогинекологията със специфичен фокус върху карцинома на маточната шийка, който е важен медицински проблем в международен мащаб. Той е началник на екипа, въвеждащ електронната брахитерапия при гинекологични неоплазии, с което се обогатява мултимодалното им лекуване с възможност за усъвършенстване на дълготрайните клинични резултати. Постиженията на учения се потвърждават от огромния брой изявления за последните 5 години - над 100 в интернационалните списания, които са събрали няколко стотин цитирания макар късия интервал.

Награда за млад академик в тази област взе ас. маг.-фармацевт Велислава Тодорова - Медицински университет-Пловдив, която също получи плакет, грамота и 8 000 лева Тя е докторант по докторска стратегия " Фармацевтична химия " и специализант по " Анализ на лекарствените артикули " към катедра " Фармакогнозия и фармацевтична химия ". Научните проучвания и дисертационният й труд са свързани с способи за охарактеризиране и определяне на евентуална биологична интензивност на адаптогени от растителен генезис. Основен приоритет в работата на помощник Тодорова са високоефективна тънкослойна хроматография, газова хроматография, високоефективна течна хроматография, масспектрометрия, инфрачервена спектроскопия, UV-VIS спектрофотометрия и други

Проф. д.п.н. Милен Замфиров от Софийския университет „ Св. Кл. Охридски " получи наградата за одобрен академик в региона на обществените и филантропичните науки. Връчени му бяха също плакет, грамота и парична премия в размер на 8 000 лева Неговите изявления и резултати през последните години способстват за апробирането и внедряването на първия учебен модел за вярно и тъкмо идентифициране на възпитаници със специфични просветителни потребности, хронични болести, възпитаници в риск и надарени възпитаници в българското учебно заведение, което трансформира показания модел като всеобхватно решение в полето на приобщаващо обучение в България. Всички негови разработки се ползват както в академичната сфера, по този начин и в просветителната процедура.

В тази област премия за млад академик завоюва гл. ас. доктор Петър Топуров от Институт за страната и правото - Българска академия на науките. Д-р Топуров също получи плакет, грамота и 8 000 лева Той изследва проблемите в правната уредба на отбраната от домашното принуждение. Тя е намерила израз в подготовката на студия, обвързвана със сходството на българското законодателство с интернационалните стандарти за отбрана на потърпевшите от домашно принуждение, открити в практиката на Европейския съд по правата на индивида. Изследванията на доктор Топуров са послужили като основа за отправяне на сигнали до Върховния касационен съд с оглед превъзмогването на спорна правосъдна процедура по тълкуването на закона.

За първи пъти при тази гала 45-те предложиха получиха специфични грамоти за присъединяване в състезанието, които им връчи министър Галин Цоков.

Наградите на МОН бяха присъдени от жури от авторитетни учени, които разгледаха постъпилите документи за номинираните, както и данните за наукометричните индикатори, отразени в интернационалните бази данни Web of Science и InCites (Кларивейт Аналитикс), а също и цялостната оценка на научния принос на претендентите. В взаимозависимост от категорията номинираните дават обща информация за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за одобрен академик и последните 3 години за категория за млад академик. За огромна премия „ Питагор " за повсеместен теоретичен принос справката за научните достижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.

В церемонията по връчване на премиите се включиха зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на правораздаването Мария Павлова, заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, заместник-министрите на нововъведенията и растежа Веселина Минчева и на стопанската система Николай Павлов, Яна Генова, заместник-кмет на Столична община, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски, проф. доктор Миглена Темелкова, ръководител на Съвет на ректорите.
Сред гостите на тържеството бяха също заместник-министърт на образованието и науката Наталия Митева, представители на Министерски съвет, някогашни министри и зам.-министри на образованието и науката, представители на обществените сътрудници, учени, ректори на висши учебни заведения и специалисти от МОН и мн. други.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР