За поредна година жителите и гостите на Благоевград имаха удоволствието

...
</TD
>За поредна година жителите и гостите на Благоевград имаха удоволствието
Коментари Харесай

Деца пяха и танцуваха в Благоевград, доказвайки че са ревностни пазители на традициите

За поредна година жителите и гостите на Благоевград имаха удоволствието и опцията да се насладят на един живописен фестивал, фестивал който завладя публиката и озари огромната сцената на площад " Македония ", с пъстри носии, песни и танци. Фестивалът " Шарено цвете “ е същински празник за сетивата, проведен от Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, с поддръжката на Община Благоевград. 

Богдана Костадинова, която е шеф на центъра описа пред " Фокус ", че за поредна година деца от разнообразни краища на България и прилежащи страни са съумели да покажат, че са ревностни пазители на традициите, културата и фолклора. 

" Тази година Благоевград е хазаин на IV-то издание и от тази година е Международен фолклорен фестивал " Шарено цвете “. В него вземат участие над 1 200 деца и възпитаници от цялата страна. Тяхната възраст е от 3 до 18 години. Този фестивал няма конкурсен темперамент. Целта му е да се даде опция на всички деца и възпитаници, които се занимават с фолклор – да излязат на огромната сцена, да покажат какво могат, да бъдат стимулирани да развиват своя гений и да популяризират българските обичаи и българския фолклор “, сподели още Костадинова. 

През последните години фестивали като " Шарено цвете “ демонстрират, че от ден на ден децата и учениците желаят и се завръщат към традициите и фолклора. Ентусиазмът им е огромен, а желанието да бъдат пазители на традициите още по-голямо, разяснява Даниела Богданова, преподавател на Фолклорна група " Бисери “ към Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград. 

" Провеждането на фестивала " Шарено цвете “ е значимо, тъй като най-малките деца получават опцията, някои от тях, за първи път да се качат на огромната сцена. Тази тръпка да бъдеш актьор на огромната сцена пред многочислена аудитория по никакъв начин не е дребна за развиването на децата по-късно. Те имат толкоз огромна предпочитание да вземат участие. Дали ще пеят, дали ще свирят, дали ще танцуват... това е извънредно всеобщ фестивал. Искам да кажа, че идват и доста посетители. Развитието на децата в културното занятие е извънредно значимо “, означи Богданова. 

От думите ѝ стана ясно, че децата, които се образоват в Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград посещават центъра по лично предпочитание, а не тъй като това желаят техните родители. 

" Изключително доста благодарим и на родителите, тъй като те стават част от творчеството на децата. Много се веселя, че доста от децата към този момент избират да вървят на национални танци, вместо на фитнес. Децата се учат с очите и ушите. Каквото виждат от родителите и учителите, такива стават и те. Всички деца са " Добре пристигнали “ при нас, без значение какъв брой са надарени. Наша е ролята да ги накараме да заобичат фолклора, тъй като в случай че няма фолклор, няма да има и народ “, акцентира тя. 

На 31 май Благоевград ще стане част и от друго доста огромно събитие, което се провежда от Центъра за персона и креативно развиване на децата на Благоевград и общините Благоевград и Дупница, разкри пред " Фокус “ шефът на центъра Богдана Костадинова. Тя посочи, че площад " Македония “ в регионалния център ще стане хазаин на Югозападния интернационален фолклорен фестивал,,Мир на Балканите ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР