Всяка година на 18 май, храмовете на Клио от цял

...
</TD
>Всяка година на 18 май, храмовете на Клио от цял
Коментари Харесай

Приказна нощ на музеите в Благоевград

Всяка година на 18 май, храмовете на Клио от целия свят, още в далечната 1977 година, означават Международния ден на музеите. От 2003 година Изпълнителният комитет на Международния съвет на музеите афишира датата освен за ден на музейните служащи, само че и за ден на приятелите на музея с концепцията да се притегли вниманието на обществеността към мястото и смисъла на храмовете на Клио в живота на всеки човек и обществото като цяло.

От 2005 година Международният ден на музеите придобива нови, вълшебни измерения, с инициирането на едно ново начинание – Европейска нощ на музеите и галериите.

Тази година за 18 следващ път Регионален исторически музей – Благоевград се включи в европейската самодейност Нощ на музеите, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .  

В рамките на целия ден всички чиновници на музея се пробваха, дружно със своята аудитория, да " уловят “ безначалния и безконечен темп на времето, срещайки деня с нощта, предишното с сегашното, дребните с порасналите деца, музейният артикул, с отвън музейните форми и проявления на изкуството и културата.

Приказната нощ в Благоевград стартира по ярко – с игри и детска смях, с зрелище на куклен спектакъл " Зазу “ и две прелестни изложения, а точно: " Феерии от кожи “ на Регионален исторически музей – София и " Турция в сърцето ми “ на пътешественика и публицист Симана Марковска. Директорът на благоевградския музей доктор Кирил Алексиев описа, че самият той стартира " пътуването си в света на музейното дело преди цели 11 години. 

" Смея да кажа, че тогава към момента нямах визия какво съставлява музейната работа, само че мога да Ви кажа, че съм извънредно благополучен от решението, което взех преди цели 11 години – да оставя учителската специалност и да стана част от екипа на Регионален исторически музей – Благоевград. Това се трансформира в моя буря, в нещо, което извънредно доста обичам като работа. Не единствено, тъй като съумявам да се влея в живата история, да се докосна до това, което се е случвало, мога да проследя историческия роман от самото му основаване, само че най-много поради страхотния екип, с който работя. Тези хора са отдадени на своята работа и всекидневно вършат чудеса от подвиг “, сподели още доктор Кирил Алексиев. 

Директорът на благоевградския исторически музей добави, че посредством нещата, които реализират като резултатите неговите чиновници, те в действителност карат историята да оживява.  

В рамките на Нощта на музеите, от Регионален исторически музей – Благоевград отличиха с грамоти другари, съидейници и донори, които всекидневно оказват помощ на музея да продължава да развива своята активност, ставайки все по-достъпно място за жителите и гостите на Благоевград. 

Сред отличените са Валентин Дишев от Българското национално радио, Десислава Велкова и Красимир Велков от Българската телеграфна организация, някогашният регионален шеф и някогашен заместник-министър на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, с помощта на който най-накрая в музея в Благоевград ще могат да бъдат въведени ограничения за енергийна успеваемост, майор Пламен Велев от Военно окръжие – Благоевград, Сдружение " 14-ти пехотен македонски полк “, Росица Сафир, Катрина Колева и Камелия Грънчарова и други. Нощта на музеите в Благоевград приключи с хоротека, като хорото поведе самият шеф на културния институт доктор Кирил Алексиев.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР