Невролози и изследователи на съня от Изследователската лаборатория за съня

...
Невролози и изследователи на съня от Изследователската лаборатория за съня
Коментари Харесай

Питие преди лягане вреди на съня

Невролози и откриватели на съня от Изследователската лаборатория за съня в болница Е. П. Брадли, Университета Браун и медицински център Провидънс Ви Ей в Съединени американски щати откриха, че вместо да усъвършенства съня, консумирането на алкохолна напитка преди лягане може да докара до редуциране на етапа на сънуването, известна и като REM (бързо придвижване на очите).

Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание Sleep.

При предходни проучвания е открито, че етапа на съня REM трае към 20 на 100 от нормалната дълготрайност на съня. Макар учените да не са безапелационни каква е ролята на тази фаза, те са открили, че хората, които са лишени от тази фаза, страдат от прочувствени проблеми или затрудения с паметта.

В проучването са взели участие 30 доброволци, които прекарали на два пъти по три следващи денонощия в лаборатория за проучване на съня, и мозъците им били следени посредством инсталация по време на сън. В първия стадий от проучването участниците приемали преди сън единствено примес от безалкохолни, употребявани за коктейли, а във втория стадий към напитката бил прибавян алкохол. Учените са открили, че приемът на едно пиво води до увеличение на дълбокия сън и през трите нощи и до редуциране на етапа на сънуване.

Установено било също, че всички участници в опита заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, само че качеството на съня им се влошило поради съкратени етапи REM.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР