Страните от Меркосур се събраха вчера в Аржентина на двудневна

...
Страните от Меркосур се събраха вчера в Аржентина на двудневна
Коментари Харесай

Среща на върха на страните от Меркосур с призив за по-балансирани отношения с ЕС

Страните от Меркосур се събраха през вчерашния ден в Аржентина на двудневна среща на върха. Те упорстват за по-балансирани връзки с Европейския съюз, който сложи екологични условия преди да подпише комерсиално съглашение с южноамериканския блок, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Аржентина споделя задачата за напредване напред на съглашението сред Меркосур и Европейски Съюз ", сподели през вчерашния ден аржентинският министър на външните работи Сантяго Кафиеро, откривайки срещата в североизточния град Пуерто Игуасу. Днес президентите на страните от блока ще продължат полемиките на фона на внушителната панорама на водопадите Игуасу,

Меркосур - съюз сред Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай- реализира съглашение с Европейски Съюз през 2019 година след повече от две десетилетия комплицирани договаряния. Договорът обаче не беше утвърден, частично заради опасенията в Европа за екологичните политики на предходния бразилски президент Жаир Болсонаро

Връщането на власт в Бразилия, най-голямата стопанска система в Латинска Америка, на левия президент Луиз Инасио Лула да Силва (на снимката), който победи на изборите през октомври десния популист, разреши договарянията да бъдат обновени.

Eкологичните претенции на Европейския съюз, съдържащи се в спомагателен документ към съглашението, обаче ядосаха доста страните от Меркосур.

" Задълбочаването на връзките сред двата блока е нужна политика в интернационалния подтекст на спор и възходяща неустановеност ", сподели аржентинският външен министър. В същото време той акцентира, че във типа, в който е подписано, съглашението " отразява неравностойни старания от страна на асиметричните блокове и не дава отговор на сегашния интернационален подтекст ".

" Бразилия ще показа след няколко дни на своите сътрудници от Меркосур контрапредложение на изискванията на Европейски Съюз ", съобщи бразилският външен министър Мауро Виейра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР