Ново изригване на Слънцето! Ще ни удари ли пак магнитна

...
Ново изригване на Слънцето! Ще ни удари ли пак магнитна
Коментари Харесай

Ново изригване на Слънцето! Ще ни удари ли пак магнитна буря?


Ново изригване на Слънцето! Ще ни удари ли отново магнитна стихия? Слънчевият цикъл 25 сигурно не е толкоз мирен, колкото предходния.
Активността на Слънцето доближава своя връх
и сме очевидци на слънчеви стихии, изхвърляния на коронарна маса и геомагнитни стихии с активност, невиждана от години. А неотдавна станахме очевидци на най-силното си слънчево изригване за този цикъл.
Изчисленията демонстрират, че изригването
пред броени часове е било със мощ X 8.7, което е доста по-силно от изригванията през предходната седмица. Светлината, освободена от събитието, е била толкоз енергична, освободена в крайния ултравиолетов диапазон, че е йонизирала горната част на атмосферата. Това от своя страна провокира радиозатъмнение над Северна и Южна Америка, което ще засегне самолетите и корабите,
които разчитат на сигнали под 30 MHz.
Йонизацията също по този начин кара атмосферата да се надува, което усилва съпротивлението на спътниците в ниска околоземна орбита. Те ще би трябвало да бъдат маневрирани назад от Земята. Слънчевите изригвания могат също по този начин да нарушат връзките със спътници.
Източникът на мощното изригване е
слънчевото леке AR 3664. От тази област към този момент бяха следени няколко мощни изригвания предходната седмица, в това число второто по мощ за този цикъл. Слънцето също по този начин освободи няколко изхвърляния на коронарна маса (CME), които се удариха в нашата планета, създавайки красивото аврорално шоу,
следено предишния уикенд.
„ Тогава слънчевото леке се намираше навръх забележимата страна на Слънцето и петното беше очевидно с просто око. То е 16 пъти по-голямо от нашата планета! Тъй като Слънцето се върти, в този момент петното е встрани, тъй че го виждаме единствено в профил. Ако това се беше случило предходната седмица, може би щяхме да измерим по-голямо изригване “, се споделя в обява на Центъра за прогнозиране на галактическото време към Националната
океанска и атмосферна администрация.
„ Област 3664 създаде още едно рентгеново изригване, до момента в който се движи оттатък западния безоблачен лимб!!! Този път това беше изригване с магнитуд Х8,7, най-голямото за този безоблачен цикъл! Поради местоположението си всяка CME, обвързвана с това изригване, евентуално НЯМА да окаже геомагнитно влияние върху Земята “, се споделя още в обявата, предава „ Вести “.
Възможно е да се следи леко
повишение на авроралната интензивност, защото освободената CME ще премине около Земята. За страдание, няма да има нищо толкоз трагично, колкото предишния петък.
Слънчевият цикъл трае 11 години,
като има пик на интензивността и най-малко. Най-интензивните събития нормално се случват към пика (който може да настъпи всеки ден), само че от време на време има и отклонения. Това изригване е десетото по мощ през този век.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР