Заложените 39 млн. лв. в Бюджет 2024“ ще бъдат попсметките

...
Заложените 39 млн. лв. в Бюджет 2024“ ще бъдат попсметките
Коментари Харесай

От МОН увериха ВУЗ-овете, че утре ще има пари за увеличение на заплатите

Заложените 39 млн. лева в „ Бюджет 2024 “ ще бъдат попсметките на университетите в понеделник – 20 май, увери министърът на образованието Галин Цоков. Постановлението за тяхното погашение стана факт в хода на диалозите през изтеклата седмица.
Прочетете още
„ Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието по какъв начин на две етапи да се изпълнят законовите разпореждания и да бъдат открити нужните финанси за висшето обучение. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лв. и то със задна дата 1 януари, както беше контрактувано и трябваше да стане по-рано, само че не стана “, сподели пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че допълнителните средства от към 41 млн. лв. „ са извоювани през последните дни “.

„ Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде признато от Министерския съвет в понеделник до обяд, с които се обезпечават спомагателните нараствания на заплатите на всички, заети във висшите образователни заведения, а освен на асистентите. С 200 лв. ще се усилят и заплатите на университетския състав, за който не беше планувано нищо в „ Бюджет 2024 “. Както има нарастване и на стипендиите за докторанти “, сподели още Димитров. 

Той акцентира също по този начин, че средствата по второто разпореждане, което би трябвало да бъде признато до обяд на 20 май и касае нарастването на заплатите на неакадемичния състав на ВУЗ-овете, ще бъдат преведени преди 24 май, съобщи БТВ. 

„ Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази сила и готовността за митинги, до момента в който изчакваме да забележим дали политиците ще си спазят уговорките. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма изясненост с какви средства разполага и какво може да предложи, тъй като през юни се получават заплащания по доста от налозите. Това измислихме към този миг, дали е най-хубавото – не знам, но това е вероятното към сегашния миг “, добави Димитров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР