Провеждането на обществени поръчки в България отдавна се е превърнало

...
Провеждането на обществени поръчки в България отдавна се е превърнало
Коментари Харесай

Юридическото тресавище засмука 25 нови трамвая наведнъж

Провеждането на публични поръчки в България от дълго време се е трансформирало в полесражение сред компании и фирмени лобита в администрацията. А пред потока от тъжби към Комисията за защита на конкуренцията и административните съдилища би затлачил даже и Ниагарския водопад.

Прав е оня влъхва, който е споделил, че истината се ражда в разногласието. Когато обаче става въпрос за харчене на големи финансови средства, истината би трябвало да е ясна още преди експлоадирането на разногласието. Тоест - всичко да е толкоз чисто, ясно и транспарантно, че... до спор пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд да не се стига заради липса на тъжби.

Проблемът е, че доста постоянно тези разногласия се водят от „ спортна завист “, а крайният резултат е един и същи: бавене на процедурите, загубата на доста евросредства, подкопаване престижа на страната, усилване на недоверието към институциите...

 

На 20 май 2019 година управлението на „ Столичен електротранспорт “ ЕАД взема решение за оповестяване на социална поръчка за „ Доставка на 25 броя нови нископодови съчленени трамваи за междурелсия 1009 мм “, които ще возят пасажери по всички линии, без широкорелсовите. След два дни поръчката е оповестена в Агенцията за публични поръчки и е оповестена в " Официален вестник на Европейския съюз ".

Обществената поръчка е част от Програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община , предвиждаща доставката на 137 електрически транспортни средства. Предвидени са за асимилиране общо 261.4 млн. лв.. От тях 218 млн. лева.( 83%) са безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “ (ОПОС), а останалите 43.4 млн. лева - национално съфинансиране.

На 23 юли 2020 година - цели 14 месеца след оповестяването на публичната поръчка - изпълнителният шеф на „ Столичен електротранспорт “ ЕАД инж. Евгений Ганчев подписва решението за крайното класиране.

Първо място заема полската държавна компания „ ПЕСА Бидгошч “ - с 96.631 точки. Предложената от нея цена

за доставка на 25-те трамвая е 81.045 млн. лева без Данък добавена стойност.

На второ място остава чешката „ Шкода Транспортейшън “ А.С. - с 93.3562 точки и цена от 95.5 млн. лв. без Данък добавена стойност., която е по-висока от полската единствено с... 14.5 милиона.

На трето място не е класиран никой, тъй като последният участник - турската компания „ Дурмазлар Макина Санай Ве Тиджарет “ А.Ш. - е декласиран. Аргументът е, че компанията не дава отговор на едно от най-важните условия в поръчката - не е потвърдила, че има най-малко един трамвай, сертифициран и продаден на страна членка на Европейски Съюз.

Равносметката за първата календарна година от приключването на поръчката е по-скоро тъжна. Реално придвижване по осъществяването й няма, тъй като се водят тежки борби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в съда.

" Ако патовата обстановка продължи още 4-5 месеца, т.е. до края на 2021 година договорът за доставката на трамваите с изпълнителя на поръчката не бъде подписан, безвъзмездната помощ по ОПОС ще бъде дефинитивно изгубена ", сигнализира екоактивист. И защото

„ зелените “ ще упорстват до дъно

Програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в столицата да бъде осъществена в цялостния й искра, в последна сметка парите ще би трябвало да бъдат извъдени от българския бюджет, т.е. от джобовете на всички данъкоплатци. Нещо, което за следващ път ще ни сложи в срамна и унизителна обстановка.

„ Знаете, че публичната поръчка е блокирана от Комисия за защита на конкуренцията и съда, тъй че нищо не можем да създадем “, изясни за „ БАНКЕРЪ “ изпълнителният шеф на „ Столичен електротранспорт “ ЕАД инж. Евгений Ганчев. На въпроса " Знае ли по кое време най-накрая ще се обясни ориста на публичната поръчка? ", инж. Ганчев тъжно отговори: „ Нямам визия! “

Сагата стартира със напълно естествения факт, че 10 дни след крайното класиране - на 3 август 2020 година, чешката компания „ Шкода транспортейшън А.С. “ нападна решението на инж. Ганчев " в Комисия за защита на конкуренцията. Жалбата очевидно е станала обект на удивително задълбочено проучване, тъй като съвсем три месеца по-късно - на 29 октомври 2020 година - членовете на антимонополния орган излизат с решение в размер от... 137 страници! С него те удостоверяват избора на „ ПЕСА “ за реализатор на поръчката, само че „ Шкода “ апелира и възобновява разногласието пред Върховния административен съд (ВАС).

За да не паднат по-долу от членовете на Комисия за защита на конкуренцията, орлите на правораздаването във Върховен административен съд също го удрят на надълбоко мислене. То продължава близо четири месеца, а резултатът му хвърля всички в музиката: на 23 февруари 2021 година решението на Комисия за защита на конкуренцията е анулирано, а преписката й е върната с напътствието... по случая да бъде назначена експертиза.

Решението на съда е дефинитивно и от този момент топката е в полето на Комисия за защита на конкуренцията.

Според правист на „ Зелените “, сагата си е

чиста проба лобизъм и опит за заобикаляне на комисията.

Защото, като се изключи че цената на жалбоподателя " Шкода " е с 14.5 млн. лева по-висока, ами... офертата на чехите въобще не е отговаряла на условията на възложителя и заради тази причина те също е трябвало да бъдат отстранени.

Съгласно член 67, алинея 5 от Закон за обществените поръчки, конкурсната комисия е изискала производителят „ Шкода “ да показа типови утвърждения, че продадените от него през последните три години трамваи дават отговор на условията на публичната поръчка. В отговор чешката компания показва документи за два типа трамваи: вид „ 15Т “ - доставени за потребностите на Прага, и вид " Artic X34 " - направени за публичния превоз на Хелзинки.

Направено изследване потвърждава, че доставените за Прага 74 трамвая, вид „ 15Т “ в действителност са нископодови, дължината им от 31.4 метра дава отговор на условията, само че са оборудвани със синхронни мотори. А условието на „ Столичен електротранспорт “ АД е претендентът да е доставил най-малко 25 трамвая с асинхронни мотори и минимална външна дължина над 28 метра, за които има издадено типово утвърждение от страна член на Европейски Съюз.

Колкото до доставените в Хелзинки трамваи вид " Artic X34 ", те са по-къси от наложителния най-малко - 28 метра. А показаното " Одобрение за употреба на трамвай вид " Artic X34 ", издадено от Министерството на инфраструктурата и районното обмисляне на Федерална провинция Бранденбург, се оказало

най-обикновено районно позволение,

а не общовалиден европейски документ за типово утвърждение.

Наистина е необичайно за какво тръжната комисия си е затворила очите за тези несъответствия в документите на „ Шкода Транспортейшън “. Дали просто е избавила състезанието посредством про форма съществуването и на втори участник, или си е имала и друга причина?

Ами държанието на магистратите от Върховен административен съд? Вместо да решат разногласието в интерес на поляците или на чехите - както се допуска да постъпи всеки естествен съдия - те връщат проблема на Комисия за защита на конкуренцията като й " заповядат " да подложи на правосъдна експертиза формален държавен документ. Става дума за Удостоверението за европейско типово утвърждение на предлаганите от „ ПЕСА Бидгошч “ трамваи, издадено от Транспортния механически контрол на Република Полша.

„ Смятаме, че това е нещо прекомерно извънредно за правораздаването в Европейския съюз, защото съдът позволява с експертно мнение да се оборват обстоятелства, съдържащи се в формален държавен документ, публикуван от страна, член на Общността. Поради това въпросът за признаването на публични държавни полски документи беше подложен документално от Посланика на Република Полша Н. Пр. Мачей Шимански пред към този момент някогашния министър председател Бойко Борисов, само че останаха без отговор “, разясниха за „ БАНКЕРЪ “ от Българо-полската търговско-промишлена камара в София.

От камарата недоволстват и в още една посока:

от години в София се движат 38 трамвая на полската компания,

а в този момент тя би трябвало да потвърждава качества и благоприятни условия като компания, за която никой в никакъв случай нищо не чувал.

" Какво тъкмо ще им изследват на тези трамваи, откакто те от години към този момент се движат в София? “, чудят се в камарата. И показват, че в действителност е необичайно по какъв начин и за какво български правосъден специалист занапред ще пресмята чисто теоретично параметри, които от дълго време са доказани на база действителни тествания и се съдържат в публично показан държавен документ!?

Всъщност, истината е доста простичка. На нас - като елементарни жители и непрекъснати ползватели на столичния градски превоз, въобще не ни пука дали трамвая ще е полски или чешки. Пробвали сме ги и двата - стават, откъдето и да ги огледа човек. За разлика от архаичните софийски чудовища на „ Трамкар “. Така че очевидно и тук дяволът е заровен в детайлите. Около към публичната поръчка, а не толкова в документите на поляците.

Ето за какво вършим коренно предложение: " Ако мотането продължи, до момента в който върнем милионите по Оперативна стратегия " Околна среда ", новите трамваи да бъдат купени с пари от бюджета на Столична община. Примерно - понижават разноските за личен състав в " Столичен електротранспорт " (52 млн. лева за 2019 г.) на половина и изплащат трамваите на поляците за някакви си пет години. Болезнено, само че за сметка на това резултатът ще е обезпечен.

 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР