Проучване сред повече от 12 000 експати дава отговор на

...
Проучване сред повече от 12 000 експати дава отговор на
Коментари Харесай

Кои са най-добрите страни за експати в Европа

Проучване измежду повече от 12 000 експати дава отговор на въпроса кои са най-хубавите места за живот в Европа, в случай че търсите баланс сред работата и персоналния живот, оповестява Euronews.

Всяка година InterNations – световна общественост за хора, които живеят и работят в чужбина, организира допитването Expat Insider и изготвя ранглиста за 53 дестинации съгласно качеството на живот.

Сред критериите за оценяване са условия за определяне, опциите за работа и действия в свободното време в съответната страна.

Класацията включва и показател Expat Essentials, който преглежда цифровите услуги, бюрокрацията, жилищата и езика.

Тази година две европейски страни попадат в челната десетка, добавя Euronews.

Испания е най-хубавата страна в Европа и втората в света за експати през 2023 година

От първото изследване на InterNations през 2014 година насам Испания постоянно се е класирала в челната десетка по качество на живот.

Страната непроменяемо участва измежду най-хубавите в света във връзка с опциите за отдих, а тази година заема първото място. Мнозинството от анкетираните  (88%) споделят, че се усещат удовлетворени от културата и нощния живот в Испания, спрямо 68% в международен мащаб.

Девет от 10 души се радват на опциите за развлекателни спортове в страната. Климатът и времето в Испания заемат трето място в света, което също улеснява емигрантите да излизат и да се любуват на действия за свободното време.

Страната не се показва толкоз добре, когато става въпрос за работа. По-малко от половината от интервюираните емигранти настояват, че преместването им там е подобрило вероятностите им за кариера, а 36% не са удовлетворени от локалния пазар на труда.

Въпреки това съвсем три четвърти показват удовлетворение от салдото сред професионалния и персоналния живот.

Португалия предлага чудесно качество на живот, само че неприятни благоприятни условия за работа

Португалия доближава до десето място - единствената друга европейска страна, включена в челната десетка за 2023 година

Лесното определяне е един от главните акценти за експатите в Португалия. Повече от три четвърти от тях се усещат като вкъщи си, а над 80 % се усещат добре пристигнали в страната. Мнозинството от интервюираните споделят също, че популацията е отзивчиво към задграничните поданици.

По качество на живот Португалия е на 7-мо място в света. Сред преимуществата са климатът, времето и качеството на въздуха.

Страната се показва доста по-зле, когато става въпрос за локалната администрация, като повече от половината от експатите считат, че е мъчно да се оправят с нея. Всеки четвърти не е удовлетворен от съществуването на държавни услуги онлайн спрямо 21% в международен мащаб.

Страната обаче се показва зле в подкатегорията " вероятности за кариера ", където заема 49-то място от общо 53.

Емигрантите я избират на 45-о място във връзка с опциите за кариера на локално равнище, а повече от един на всеки трима е неудовлетворен от пазара на труда.

Въпреки че страната се показва зле във връзка с справедливото възнаграждение на труда (42-ро място), 78% от интервюираните са съгласни, че приходите на семействата им са задоволителни или повече от задоволителни, с цел да водят удобен живот.

Малта е на 46-о място и попада в дъното на  класацията

Един от най-сериозните проблеми за емигрантите в Малта е качеството на живот, като 32% от тях не са удовлетворени от опциите за развлекателни спортове спрямо 10% в международен мащаб.

Над 60% показват неодобрение от инфраструктурата за коли в страната спрямо едвам 13% в международен мащаб.

Друга уязвимост са околната среда и климатът в Малта. Страната се подрежда на предпоследно място както във връзка с естествената, по този начин и на градската среда.

Резултатите във връзка с работата не са доста по-добри - 24% не усещат заплащането си като заслужено, а 17% не виждат смисъл в работата си.

От друга страна, повече от половината от експатите се усещат задоволени от финансовото си състояние, което е наедно със междинното за света.

Малта се показва малко по-добре, когато става въпрос за определяне, като заема 26-о място в света. Почти половината от емигрантите считат, че е елементарно да намерят локални другари, което е повече от междинното за света, а 64% се усещат като вкъщи си.

В Турция се оплакват от дългото работно време и ниската задоволеност

Турция е на 51-во място в общата ранглиста и на последно място в света по индикатора за работа в чужбина.

Малко под една трета от експатите са недоволни от работното време - към два пъти повече от междинното за света. Не се  чувстват доста по-добре във връзка с сигурността на работното си място или опциите за персонална кариера.

Страната се подрежда в долната десетка на класацията за съществени потребности, като 16% от интервюираните правят оценка отрицателно онлайн услугите, а 15% намират за мъчно да получат високоскоростен достъп до интернет вкъщи.

По отношение на качеството на живот Турция се подрежда на предпоследно място във връзка с сигурността и сигурността.

По-малко от половината експати са удовлетворени от финансовото си състояние спрямо 58% в международен мащаб, а 44% са удовлетворени от общите разноски за живот.

Страната се показва най-добре в показателя за лекост на определяне - 45% считат, че е елементарно да се намерят локални другари, което е малко повече от междинното за света.

Като цяло обаче, 60% са удовлетворени от живота в Турция, до момента в който в международен мащаб този % е 72.

В Норвегия е най-зле – недружелюбна и скъпа страна за чужденците

Норвегия е оповестена за най-неблагоприятната страна в Европа за ескпати и заема 52-ро място в общото класиране.

Трима от всеки петима правят оценка негативно локалните разноски за живот спрямо 35% в международен мащаб. А 37% споделят, че разполагаемият приход на семейството не е задоволителен, с цел да водят удобен живот.

Норвегия не се показва добре и в класацията за лекост на определяне и близо една трета от емигрантите дефинират локалните поданици като недружелюбни към чужденците, до момента в който в международен мащаб този % е 18.

За интервюираните е мъчно да намерят локални другари и са недоволни от обществения си живот. 37% от тях не се усещат като вкъщи си в Норвегия, до момента в който в международен мащаб този % е 20%.

Норвегия се класира зле и в показателя на качеството на живот. Това се дължи основно на обстоятелството, че експатите не са удовлетворени от достъпността на публичния превоз и опциите за пътешестване.

Скандинавската страна се подрежда на последно място в света и във връзка с кулинарното си многообразие и опциите за хранене.

От друга страна, експатите в Норвегия ценят политическата непоклатимост, високото качество на въздуха и естествената среда, добавя Euronews.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР