Със съвместните усилия на кметовете от региона и адекватната подкрепа

...
Със съвместните усилия на кметовете от региона и адекватната подкрепа
Коментари Харесай

Програма за милиони, обхващаща ТЕЦ-ове, както и „Мини Марица-изток“, цели да задържи пълния състав на работещите най-дълго

Със взаимните старания на кметовете от района и съответната поддръжка на регионалния шеф Ива Радева успяхме да наложим нашите оферти във тип на по-справедливи корекции в Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027. Това оповести през вчерашния ден старозагорският кмет Живко Тодоров . Той застана пред медиите дружно с регионалния шеф, с цел да уточни какви стратегии за финансиране и с какви суми са предопределени за трите области у нас, наранени от идното прекосяване към въглеродно неутрална стопанска система – областите Стара Загора , Перник и Кюстендил . Направено бе и значимото конкретизиране, че област Стара Загора е разширена с още 10 прилежащи общини от 3 области, измежду които Нова Загора, Сливен, Тунджа, Елхово, Ямбол, Хасково, Димитровград и други, тъй че общо стават 21 общини .

„ Ние дадохме две доста основни оферти. Първото от тях е общините да имат право да бъдат бенефициенти за индустриални зони, а второто – да се добави спомагателен аршин при санирането на жилищни блокове, а точно дали в тях живеят хора, директно наранени от енергийния преход “, осведоми Живко Тодоров.

Така в този момент хората, които работят в минно-енергийния комплекс, могат да аплайват техните блокове да бъдат санирани и това получава поддръжка от европейската стратегия.

„ По-конкретно: 15 точки най-много се дават по тази позиция, в случай че в блока има над 5% живущи, които работят в комплекса. Ако са под 5%, тогава се дават 10 точки, само че за нас беше доста значимо да се получи този аршин “ , конкретизира градоначалникът.

Областният шеф Ива Радева добави, че другите признаци за асортимент на постройките остават непроменени .

„ В Програмата за енергийна успеваемост, известна като стратегия за саниране, за област Стара Загора, плюс 10-те спомагателни общини, са планувани 129 млн. лв.. Успяхме да договорим 100% финансиране, а предходният вид беше на 80% със възнаграждение на остатъка от кооперациите. Тук имат право да вземат участие освен физически лица, само че и общински, и държавни структури “ , разясни регионалният шеф. Тя се съгласи с кмета Живко Тодоров, че е значимо достижение като аршин да бъдат включени заетите в минния и енергийния бранш .

„ Първоначално бяха включени единствено енергийно бедните, обществено слаби, инвалиди и пенсионери, което има своята логичност, само че е обикновено да се включат и работещите в енергийния бранш “ , счита Ива Радева.

Инициативата е от решаващо значение за понижаване на потреблението на сила и справяне с енергийната беднотия в трите въглищни района. Очаква се поканата за набиране на планови оферти да бъде оповестена до края на месец юни.

Другата смяна, за която кметът осведоми, е обвързвана с индустриалните зони .

„ Ще аплайваме с две индустриални зони: първата е „ Голеш “, за която знаете, че от години общината се пробва да я развива, само че е без налична инфраструктура. Там има общински терени с огромна повърхност, има и частни вложения, които също ще се възползват “, вметна Живко Тодоров.

Другата зона е в региона на бившето АТЗ .

„ За „ Еленино “ сме кандидатствали към Министерство на нововъведенията и чакаме от там финансиране. 4-5 индустриални зони може да бъдат построени, дружно със „ Загоре “, която се изпълни съвсем. Само по този метод ние можем да предложим опция и да се привлекат вложители “, сподели още той.

Общините Гълъбово и Раднево имат намерение да създадат взаимна индустриална зона и евентуално ще се възползват от тези средства, Чирпан също възнамерява своя индустриална зона , посочи Ива Радева. 140 млн. лв. са средствата за индустриални зони за района.

Другата стратегия, която касае нашия район, е тази за подготовка и преквалификация на стойност 73 млн. лв. за Стара Загора, бенефициенти са единствено ТЕЦ-овете: държавната „ Марица-изток 2 “, както и частните „ AES Марица-изток 1 “, „ КонтурГлобал Марица-изток 3 “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Сливен “, както и „ Мини Марица-изток “. Целта на тази стратегия е да се задържат работещите в тези сдружения в цялостен състав допустимо най-дълго .

„ Ако има понижаване на работата в някакъв миг, те ще поддържат претовареност, като през половината ден хората им ще работят, а през другата половина ще минават някакъв тип подготовка “, уточни регионалният шеф и добави, че тези пари са налични, стратегиите може да стартират да работят, няма спънки.

Също през вчерашния ден стана известно, че регионалният шеф е съпредседател на единия от трите локални подкомитета, основани в 3-те области, наранени от енергийната промяна . В Стара Загора е най-големият, който се състои от 25-има души на този стадий, като задачата е да не е в прекомерно огромен състав, с цел да работи градивно. Сред тези 25 души са кметовете на 9 общини, представители на 4 работодателски организации, на синдикати, неправителствени организации, Тракийския университет и на още държавни институции. Съставът на Подкомитета е обществен, може да бъде прочетен на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.

Първото съвещание на Подкомитета се е провело онлайн, идващото ще бъде присъствено и ще се разгласи авансово и в уеб страницата на Областна администрация – Стара Загора, и в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.

Държавен фонд „ Земеделие “ разгласява информация за поддръжка на пчеларите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР