Проучване, проведено от университета на Куинсланд, Австралия, предполага, че редица

...
Проучване, проведено от университета на Куинсланд, Австралия, предполага, че редица
Коментари Харесай

Антидепресантите увеличават антибиотичната резистентност - Здраве

Проучване, извършено от университета на Куинсланд, Австралия, допуска, че редица постоянно предписвани антидепресанти могат да покачат устойчивостта на бактериите към антибиотични медикаменти, съобщи Синхуа.

Публикувано в изданието на Националната академия на науките на Съединени американски щати на 23 януари, изследването изследва излагането на бактерията Escherichia coli (E. coli) на петте най-често предписвани антидепресанти в клинично значими концентрации – това са сертралин (Zoloft), есциталопрам (Ципралекс, Lexapro), бупропион (Welbutrin, Zyban), дулоксетин (Дулодет, Cymbalta) и агомелатин (Valdoxan).

Цзянхуа Го, началник на изследователския екип и професор от университета на Куинсланд, споделя, че посредством премерване на развиването на устойчивост към голям брой антибиотици и оценка на бактериалната резистентност след излагане, екипът му открил, че бактериите E. coli развиват нараснала устойчивост към голям брой класове антибиотици.

„ Всички тествани медикаменти са в положение да провокират появяването на антибиотична устойчивост. Сертралинът и дулоксетинът обаче имат най-силно влияние върху бактериалната устойчивост към антибиотици измежду медикаментите, които тествахме “, сподели Го.

Експертът означи, че евентуалната причина за това събитие може да бъде оксидативният стрес в бактериите, провокиран от антидепресантите, защото мощната окислителна дарба на тези медикаменти може да накара бактериите да задействат своите защитни и антиокислителни реакции, сподели той.

Го също прикани за повече проучвания, с цел да се оцени дали антидепресантите могат да повлияят на чревния микробиом на хората, които ги одобряват и да причинят зараза.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР