Протестиращи в Киргизстан освободиха от затвора бившия президент Алмазбек Атамбаев,

...
Протестиращи в Киргизстан освободиха от затвора бившия президент Алмазбек Атамбаев,
Коментари Харесай

Протестиращи в Киргизстан освободиха от затвора бивш премиер

Протестиращи в Киргизстан освободиха от пандиза някогашния президент Алмазбек Атамбаев, както и някогашния министър председател на страната Сапар Исаков.

Часове преди този момент стачкуващи, оспорващи резултатите от парламентарни избори в Киргизстан в неделя, превзеха постройката на Народното събрание в Бишкек, в която се обитава също администрацията на президента.

Исаков, който беше отпред на държавното управление от 2017 до 2018 година, бил освободен от колонията в село Молдовановка. Бившият министър председател беше наказан за корупция по две каузи - за реконструкцията на столичния исторически музей и за модернизацията на Топлоелектрическа централа Бишкек. По едното дело той получи 18 години отнемане от независимост, а по другото - 15.

Атамбаев излезе на независимост след договаряния сред група стачкуващи и управлението на Държавния комитет за национална сигурност, в чийто следствен изолатор той се намираше от предходната година. Освободени бяха и някогашните депутати Садър Жапаров и Алмазбек Джеенбеков, бяха освободени по-рано.

Атамбаев пък беше президент на Киргизстан от 2011 до 2017 година. Той беше арестуван на 8 август м.г. в резиденцията си в село Кой-Таш в Чуйска област. Бяха му повдигнати редица обвинявания, измежду които потребление на принуждение против чиновници в правоохранителните органи, образуване на убийства и взимане на заложници, корупция при противозаконното освобождение от пандиза на незаконен необут.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР