Протести пред и в залата на Европейския парламент в Брюксел

...
Протести пред и в залата на Европейския парламент в Брюксел
Коментари Харесай

Протести белязаха първия работен ден на новия европарламент

Протести пред и в залата на Европейския парламент в Брюксел белязаха първия ден от сесията на новия му състав, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Новите евродепутати бяха определени на избори, създадени от 23 до 26 май. В началото на първия им работен ден пред постройката на Екологичен потенциал в белгийската столица към 10 000 протестиращи, развяващи знамената на Каталуния, показаха поддръжка за тримата каталунски представители, подкрепящи концепцията за самостоятелност на испанската област, на които испанските управляващи попречиха да заема местата си в Екологичен потенциал. Сред тримата евродепутати е Карлес Пучдемон, някогашен министър председател на държавното управление на Каталуния, който живее в Белгия, с цел да избегне испанската заповед за арест, издадена след провалилия се опит за обособяване и референдума за самостоятелност. Другите двама са неговият консултант Тони Комин и Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания, предава Българска телеграфна агенция.

Докато течеше митингът извън, в залата първото съвещание на новия парламент стартира с осъществяване от джаз група на химна на Европейски Съюз - " Одата на насладата ". Докато осъществяването звучеше, някои евродепутати отхвърлиха да станат, както направиха множеството от сътрудниците им, а членовете на английската партия на Найджъл Фараж " Партия на Брекзита " се обърнаха с тил.

През това време пред Народното събрание се появиха и други протестиращи, изразяващи поддръжка за германката Карола Ракете, която е под домакински арест в Италия, тъй като докара транспортен съд с 40 мигранти на италианското пристанище Лампедуза, макар че италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини затвори италианските пристанища за кораби с мигранти.

Основната задача на тази първа сесия на новия парламент е да избере нов ръководител. Вотът ще се състои на следващия ден. Процесът по избиране на новия ръководител на Европейския парламент ще стартира в 10.00 ч. българско време. Номинации могат да се вършат от политически групи или от 1/20 от членовете на Екологичен потенциал до 23.00 ч. българско време през днешния ден. Осем преброители, определени през днешния ден посредством изтегляне на чоп, ще наблюдават гласуването.

Иначе в новия европарламент най-младият евродепутат е Кира Мари Петер-Хансен от Дания (21 г.), а най-възрастният - Силвио Берлускони от Италия (82 г.). Средната възраст на евродепутатите е 50 години. Най-възрастна е групата на литовците (средна възраст 60 години), а най-млада групата на малтийците (средна възраст 44 години).

Новият парламент е формиран от седем политически групи - една по-малко от предходния законодателен мандат. Всички евродепутати, които не са се включили към политическа група, към този момент се водят като самостоятелни, само че могат във всеки един миг да се причислят към група. От 2009 година насам, съгласно правилника на активността на Екологичен потенциал, политическите групи би трябвало да имат минимум 25 членове определени в минимум седем страни членки.

Общо в новия парламент има 748 депутати. Ако Брекзит се случи, английските евродепутати ще изоставен и броя ще се понижи, напомня Франс прес. От 748-те евродепутати 436 са определени в Екологичен потенциал за първи път, напомня Франс прес. Останалите 312 евродепутати са били избирани и в предишното, като от тях 293 са били в предходния парламент.

Словакия изпраща най-вече нови евродепутати (85 % са новите лица), следвана от Швеция (80 процента) и Франция (69 процента). Малта изпраща минимум нови лица (33 процента).

Сред парламентарните групи, тази на Идентичност и народна власт (на последна десница) има максимален % на нови евродепутати (81 процента). Следват зелените и либералите (с по 69 процента). Десните от една страна и социалистите и демократите въпреки това имат надлежно 41 и 51 % нови евродепутати.

В новия Екологичен потенциал има 40 % дами. Това е най-високият % на дами в Екологичен потенциал от първите директни евроизбори преди 40 години. По това време Екологичен потенциал имаше единствено 16 % дами. Сега шест страни (Австрия, Словения, Латвия, Малта, Франция и Люксембург) изпращат по еднакъв брой дами и мъже за евродепутати, а две страни (Швеция и Финландия) имат повече дами в сравнение с мъже в Екологичен потенциал. Кипър не праща нито една жена. Най-близко до паритета са еколозите и либералите, а най-далеч са европейските консерватори и реформисти и ЕНП.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР