Протестът на съдебните медици предстои, той не е завършил, а

...
Протестът на съдебните медици предстои, той не е завършил, а
Коментари Харесай

Доц. Александър Апостолов: Протестът на съдебните медици предстои, той не е завършил

Протестът на правосъдните медици следва, той не е приключил, а следва под формата на една национална конференция в Пловдив на 26 – 28 октомври. Това сподели в предаването „ Лице в лице” Доц. Александър Апостолов, шеф на Съдебна медицина и деонтология при Александровска болница.

„ Протестът е по няколко аргументи – първата – Министерство на вътрешните работи не ни изплаща положения в годините труд и по този метод се нарушава законът по отношение на нас. Законовият период за погашение на положения труд в границите на два месеца не сее съблюдава. Ние години наред търпяхме, само че пристигна време да кажем стига”, сподели доцент Апостолов.

По думите му при такова държание и такива взаимоотношения с държавните институции не може да се чака да поддържат огромен интерес в бъдещите правосъдни лекари.

„ Мотивацията им при липса на съответно и регулярно възнаграждение се снижава, вторият проблем – материално-техническата база е отчайваща в страната – за реализирането на една по-широка съдебно-медицинска активност – аутопсии, прегледи на живи лица при случаи на изнасилвания или други закононарушения по отношение на личността – действия, за които е належащо да разполагаме с разнообразни лабораторни, отвън лабораторни материали”.

Нашата експертиза в някои случаи е решаваща за откриване на закононарушение, добави доцент Александър Апостолов.

Той изясни, че има разлики в материално-техническото съоръжение в другите области в страната, а те желаят във всички области да бъдат обезпечени положителни благоприятни условия.

„ В страната нямат обикновени механически средства, което допуска едно нежелано бъдеще на правосъдната медицина в България изобщо, тъй като няма да има искащи да се занимават с тази специалност. Тя е сложна, виновна и бъдещите лекари, които в този момент приключват, избират да изберат по-престижни специалности.

Ако правосъдната медицина в България загине, това ще се отрази директно на процеса, който се води в страната, наказателните, цивилен и други дела”, добави доцент Апостолов.

Той сподели, че десетки години чакат положително отношение към тях, то не се случва и търпението им се изчерпа.

„ Нашата отговорност допуска ние да уведомим както институциите, по този начин и обществото за този назряващ проблем, който може да докара до поредност от проблеми в страната. Бунт е мощна дума с тежко наличие. Ние ще предприемем протестни дейности, които са вероятни по закон, тъй като ние работим със закона и нямаме право да го нарушаваме. Ще приемем отчети на разнообразни съдебно-медицински структури в България, които да оформят картината, дълбочината на казуса, с цел да можем да набележим най-важните точки, по които да дискутираме с управлението на МВР”.

Заплащането на правосъдните медици не е настрана перо, а е част от бюджета на Министерство на вътрешните работи и ние се учудваме по какъв начин едни суми, които са дължими годишно, освен на правосъдните лекари, а и на всички специалисти, които поставят експертен труд за потребностите на министерството, по какъв начин никой не счете какъв брой е належащо за една година и да го заложи за идващия бюджетен интервал. Оказва се, че в бюджета на Министерство на вътрешните работи има към 50% липса на тези средства, които би трябвало да бъдат изплатени, добави доцент Апостолов.

По думите му не повече от 60-70 са правосъдните лекари в България общо.

„ Ние сме на денонощен стенд бай режим. При значими произшествия, било то с принуждение, довело до настъпване на гибел, или при тежки изнасилвания или други насилствени случки и органите на Министерство на вътрешните работи имат потребност от наличието на правосъден доктор на местопроизшествието, ние биваме викани във всяка една част от денонощието и след това има едно – благодаря, само че ще ви платим, когато има пари”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР