Протестът на медицинските специалисти, които снощи се барикадираха в бившия

...
Протестът на медицинските специалисти, които снощи се барикадираха в бившия
Коментари Харесай

Депутатите за протеста на медиците: от "Борисов е виновен" до "организирана провокация"

Протестът на медицинските експерти, които нощес се барикадираха в някогашния Партиен дом, а тази заран една от тях излезе на перваза на постройката, скара депутатите и се наложи съвещанието им да бъде прекратено. Какво се случи в постройката, където заседават комисиите на Народното събрание, четете тук.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна ръководещите, че не схващат проблемите на медицинските сестри, които от две години стачкуват, и че са показали надменност като са посочили, че съвещанието на здравната комисия, на което през вчерашния ден нахлуха протестиращите може да трае сред 3 и 5 минути. От парламентарната естрада Нинова укори ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ), че е нарекла Бойка Анастасова, която излезе на перваза на втората постройка на Народното събрание, " жена с душевен проблеми ".

" Лепите етикети на хората в безсилието си да решите казуса. Няма по какъв начин да не хвърлите виновността на някой различен. На нея, в този момент и на Националната работа за защита (НСО). Казвате, че те са отговорни. Разбира се, че НСО или която и да е работа, не може да протяга ръка физически на беззащитни хора и дами. Ако са надвишили правата си, да си носят отговорността по закон. Голямата виновност е на държавното управление за неуспеха в здравната промяна и персонално на премиера Бойко Борисов ", съобщи водачът на социалистите в декларация, прочетена от парламентарната естрада.

Според Нинова проблемите ще бъдат решени, в случай че се одобри предлаганата от Българска социалистическа партия опция лечебните заведения да не са търговски сдружения и да се вкара по-нисък Данък добавена стойност на медикаменти. " За такава промяна се желае предпочитание, темперамент и цялостно схващане, че се изправяш против силата на стотици милиони частни ползи ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия и продължи, " Вие нямате нито предпочитание, нито темперамент да извършите тази промяна. " На думите ѝ остро реагира ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

" Свидетели сме на проведена провокация с политическа цел, маскирана със синдикални претенции ", съобщи Дариткова. По думите ѝ не е правилно, че здравната комисия е заседавала 5 минути, а те са нахлули на съвещанието ѝ половин час след началото му, барикадирали са се в далечния ъгъл и са отказали да беседват с всеки, който не е от медиите, в това число с депутатите от Българска социалистическа партия.

" Виждам остра конкуренция за това кой да оглави митинга на 6 медицински сестри сред " Българска социалистическа партия за България " и госпожа Мая Манолова, която желае да очертае своето политическо бъдеше ", съобщи Дариткова. Тя укори НСО в " не изключително съответно държание ", неопитност на чиновниците да се оправят с казуса и основаване на рискова обстановка. Дариткова посочи, че медиците са били в постройката през цялата нощ, не е била проведена защита на прозорците и сутринта е позволено, " инцидентно, в праймтайма на всички малките екрани тази жена да се качи на прозореца ". Отговорът на НСО четете тук.

На упреците, че е нарекла дамата душевен нестабилна Дариткова отговори по този начин: " Жена, която седи на перваза, не може да бъде преценена като постоянна. Смятам, че е аморално да се възползват от нестабилното положение на тази жена ". Посочи, че протестиращите са експерти по здравни грижи, регистрирани като профсъюз, само че никой не знае какъв брой представители на съсловието стоят зад тях. Добави, че от повече от година с тях се води разговор, само че " за жалост техните претенции непрестанно се трансформират и не можем да отговорим на всички ".
" Опазването на здравето на българските жители не е за политическа приложимост ", продължи депутатът от ГЕРБ и укори левицата, че до момента не е предложила рационални законодателни начинания.

Докато Нинова и Дариткова говореха, от депутатските банки се чуваха разнообразни подвиквания. Това стана причина Драгомир Стойнев (БСП) да се скара със заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ), който водеше днешното съвещание. Стойнев укори зам.-председателят на Народно събрание, че не се оправя с воденето на съвещанието. " В момента вие се пробвате да доведете Народното събрание до изключителна обстановка ", отговори му от своя страна Христов. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневкси пък беше упрекнат, че е нарекъл медиците " терористи ". Антон Кутев от Българска социалистическа партия предложи протестиращите да бъдат поканени в Народното събрание и депутатите да чуят настояванията им.

В последна сметка съвещанието беше прекратено, а председателстващият го Емил Христов сподели пред публицисти, че в залата няма да бъдат допускани депутати, които нарушават реда.

" Помолил съм и няма да влязат в зала хора, които нарушиха за мен правилника. Ще слага още веднъж на председателски съвет реда в залата и методът, по който се държат народните представители, злоупотребявайки с опцията да се изричат и да приказват ", сподели Христов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР