Пророчеството на Борисов за подла предизборна кампания се сбъдна. Само

...
Пророчеството на Борисов за подла предизборна кампания се сбъдна. Само
Коментари Харесай

DW: Пророчеството на Бойко Борисов за мръсна кампания се сбъдна

Пророчеството на Борисов за подла предизборна акция се сбъдна. Само през последната седмица имаме два красноречиви образеца.
Първият е грозната офанзива с оповестените в ПИК персонални фотоси на приятелката на арх. Борислав Игнатов, претендент на „ Демократична България " (ДБ) за кмет на София. Вторият е инсценировката за готвен прелом, в който щели да прераснат митингите против единствения претендент за поста основен прокурор Иван Гешев. Тонът на „ мача” към този момент е заложен. И е прекомерно допустимо до 27 октомври да забележим още „ дейни мероприятия”, още кални номера.

Qui bono?
Що се отнася до „ готвения преврат”, за него първи осведомиха медии като ПИК и Канал 3 (телевизия, считана за близка до Делян Пеевски, в която, преди да оглави ТВ „ Европа”, предаване водеше Георги Харизанов, член на ГЕРБ и непосредствен до премиера Борисов; различен водещ беше сегашният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков). След това „ информацията” бе тиражирана безрезервно от десетки медии.
Сигналът за „ пуча " бе подаден от Йордан Бонев. В него се твърди, че митингите против Иван Гешев се провеждат от някогашната кметица на „ Младост” Десислава Иванчева, а ги заплаща банкерът в заточение Цветан Василев. Замесват се и имената на водача на „ Да, България” Христов Иванов, на ръководителя на „ Боец” Георги Георгиев, на основателите на „ Биволъ”. Всички те имали полза от радикализирането на митингите против Гешев, които трябвало да се увенчаят със „ завземането на властта”.
Бързо стана ясно, че сигналът е подправен, а приведените „ доказателства” - подправени. И извънредно нелепи. Но няма по какъв начин да не си зададем класическия Цицеронов въпрос: Qui bono? Кой има интерес от тези крещящи образци за черен политически пиар? Защото тук са забъркани политически апетити, а задачата е явно да се нанесе удар върху съперниците.
И по този начин: допустимо ли е да вземем за пример Българска социалистическа партия да стои зад офанзивата против арх. Игнатов, госпожа Иванчева и другите набедени „ конспиратори”? Краткият отговор гласи: не. Социалистите няма какво да „ инкасират” от такива удари. Защото Българска социалистическа партия, Демократична България и Иванчева не се борят за еднакъв електорат. Ако бъдат „ отвратени” от своите естествени водачи, симпатизиращите на градската десница, а и левите либерали, няма да се втурнат заедно да гласоподават за социалистите.
Другояче наподобяват нещата при ГЕРБ, които неведнъж са показали мощен вкус към електората на Демократична България и на обичайна десница. Именно Демократична България, а евентуално и госпожа Иванчева (чийто резултат на евроизборите засрами ръководещите НФСБ и „ Атака”) са измежду тези, които могат да активизират протестен избор против ГЕРБ.
След като „ храносмелиха” обединения като Съюз на демократичните сили, ГЕРБ несъмнено имат изгода от това към тях да се прелеят и гласове, които другояче биха отишли за Демократична България. Защото тези гласове, изключително при дребна разлика сред Фандъкова и Манолова на един втори тур в София, могат да се окажат решаващи за изхода от дуела. Пиша това без да изключвам опцията грозният удар против арх. Игнатов да се обърне против тези, които се пробваха да го откажат от присъединяване в акцията.
Не е загадка също по този начин, че господин Гешев е претендентът на статуквото за обвинител №1. Като зам.-главен прокурор той сподели свръхактивност, само че основно тогава, когато трябваше да бъдат „ респектирани” неуместни фигури. Същевременно господин Гешев демонстрира необяснима стеснителност и липса на интерес към сюжети, за които от години се твърди, че би трябвало да бъдат обект на следствие. Като бизнесите на господин Пеевски да вземем за пример.

Почеркът е един
Нелепите контрапротести в отбрана на Гешев и инсценировката за готвения прелом си наподобяват по това, че и при двете случки проличава почеркът на милиционерско интензивно мероприятие. Едва ли ще намерим „ докладна записка”, по прилика с шпионския скандал от последните дни, която да уличава поръчителите на черния пиар. Но при всяко състояние изпълнителите на въпросните долнопробни поръчки са работили - умишлено или не - в полза на ГЕРБ.

Петър Чолаков, DW
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР