Пропусна ли Германия хиляди домашни помощници и болногледачи от Източна

...
Пропусна ли Германия хиляди домашни помощници и болногледачи от Източна
Коментари Харесай

Хиляди болногледачи от Източна Европа без ваксина в Германия?

Пропусна ли Германия хиляди домашни помощници и болногледачи от Източна Европа в своята имунизационна тактика? Не. Само че поради разнообразни трудности, имунизирането на доста от тях става съвсем невероятно, отбелязва изданието.
" Без ваксини за болногледачите ", гласеше заглавието на изявление, обещано от специалиста по въпросите на интеграцията Никлас Хардер, за вестник " Тагесцайтунг ". Сътрудникът на Германския център за проучване на миграцията и интеграцията организира настоящо онлайн изследване измежду полски санитари и болногледачи в Германия, както и измежду посреднически организации, набиращи подобен личен състав.
Във въпросното изявление Хардер споделя, че болногледачите от Източна Европа, които обгрижват възрастни хора, живеещи в жилището или къщата си, не са включени в тактиката на немското държавно управление за имунизиране на популацията. " Дотук с преимущество се имунизират санитарите и болногледачите в старческите домове в Германия, както и тези от амбулаторните служби ", споделя специалистът и прибавя, че групата на останалите болногледачи от Източна Европа, които работят по частните жилища и къщи, би трябвало без непотребна администрация да бъде имунизирана в построените имунизационни центрове.
 Брюксел: Забавянето на Pfizer рискува имунизационната стратегия Брюксел: Забавянето на Pfizer рискува имунизационната стратегия
Надеждността на имунизационните стратегии е застрашена. Това обявиха европейските държавни управления, откакто американската фармацевтична ко...

Означава ли това, че хилядите източноевропейци, обгрижващи възрастни и заболели германци по домовете им, са били пропуснати в тактиката на немското държавно управление? Едно нещо е ясно: с цел да бъдат надеждно предпазени от възрастните хора, които биват обгрижвани вкъщи, то хората, които се грижат за тях, също би трябвало да бъдат имунизирани - сходно на работещите в старческите домове в Германия.
Постоянната комисия по имунизациите в Германия е присъединила тези домашни помощници чак в третата категория хора, които би трябвало да бъдат имунизирани. " Това не е най-високата предпочитана група, тъй като става въпрос за болногледачи, които по предписание работят единствено в едно домакинство, т.е. рискът от заразяване при тях не е толкоз висок, колкото при личния състав на старческите домове и амбулаторните служби ", коментира епидемиоложката от Постоянната комисия по имунизациите Забине Виген-Бонет.
Според наредбата за имунизациите, право на имунизация има всяко лице, което е в " директен контакт с човек, който се нуждае от грижи и обслужване ". Под " лица, които се нуждаят от грижи и обслужване ", се имат поради хората над 70 години, болните от деменция или хората с душевен увреждания. В същата високоприоритетна група попадат и хората с предходни болести, представляващи висок риск, пациентите с трансплантирани органи и лицата, които имат директен контакт с бременни дами. А източноевропейските болногледачи имат право да бъдат имунизирани, в случай че бъдат декларирани за имунизация от лицето, което те обгрижват у дома.
Проблем може да възникне с здравната осигуровка. Условие за слагането на ваксина е лицето да е здравно обезпечено в Германия. " Повечето болногледачи от Централна и Източна Европа не извършват това изискване, а това е проблем ", споделя Фредерик Зеебом от Съюза на домашните болногледачи.
 Pfizer краткотрайно редуцира доставките за Европа Pfizer краткотрайно редуцира доставките за Европа
Американската фармацевтична компания Pfizer краткотрайно ще понижи доставките на имунизацията си против ковид, които са предопределени за...
Посреднически организации, които изпращат болногледачи от Полша на работа в Германия, споделят за Дойче веле, че множеството от наеманите за такава работа са здравно обезпечени в родината им и имат европейска здравноосигурителна карта. Други подписват частни медицински полици, които покриват здравно обслужване в незабавни случаи. " Случва се и някои да си създадат здравни осигуровки към някоя от здравните каси в Германия, само че тези случаи са доста редки ", споделя Ана Скоп от организацията " Помощ за възрастните хора ".

На процедура това значи, че доста от непознатите болногледачи, които работят легално в Германия, няма да могат да се имунизират. Да не приказваме за заетите незаконно в бранша. А те, съгласно браншовия Съюз на домашните болногледачи, са доста. Съюзът допуска, че в Германия има близо 700 000 работещи като домашни помощници и болногледачи по частните домове. " Около 90% от тях работят в страната незаконно ", споделя Фредерик Зеебом.
" От години настояваме за правното контролиране на тази активност, с цел да няма незаконен труд ", акцентира Зеебом. Но за политиците частното обгрижване на възрастните и болните хора наподобява продължава да е тематика табу, за която се сещат единствено в спешни обстановки. Както се случи тази през предходната пролет, когато поради пандемията беше затворена германско-полската граница. Тогава внезапно се усети неналичието на хиляди полски санитари и болногледачи.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР