Промишлената активност в Китай се разшири през август с най-слабо

...
Промишлената активност в Китай се разшири през август с най-слабо
Коментари Харесай

Влошаване на промишлената активност в Китай до 14-месечно дъно



Промишлената интензивност в Китай се разшири през август с най-слабо движение от 14 месеца насам вследствие на внезапно понижаване на новите експортни поръчки за пети следващ месец, демонстрират резултати от изследване на компанията Caixin Insight Group и на организация Markit. Данните са в контрастност с аналогично изследване на Националното статистическо бюро, показващо известно усъвършенстване на промишлената интензивност и са като че ли следващо доказателство за утежняване на икономическите и бизнес вероятностите пред Китай предвид на засилващото се комерсиално напрежение със Съединени американски щати.

Индексът PMI, определян от двете частни организации, се намали през август до 50,6 пункта от 50,8 пункта през юли. Въпреки че показателят продължава да задържа за петнадесети следващ месец над значимото равнище от 50 пункта (водораздел сред стесняване и агресия на бизнес активността), през август той доближи най-ниско равнище от юни 2017-а година насам.

Подиндексът, оценяващи самото промишлено произвеждане регистрира едва усъвършенстване, само че показателят на новите поръчки се намали до най-ниско равнище от май 2017-а година насам вследствие на стесняване на експортните промишлени поръчки за пети проеден месец, което е ясно доказателство за отрицателното отражение върху стопанска система на войната с митата сред Съединени американски щати и Китай.

" Производственият бранш продължава да отслабва на фона на слабото търсене, макар че предлагането към момента е устойчиво ", уточни Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group след обявяване на резултатите от последното изследване.

" Сега стопанската система на Китай е изправена пред релативно явен напън в посока надолу ", добави той.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши наскоро, че може да наложи мита върху вноса на съвсем всички китайски артикули на стойност от над 500 милиарда $ годишно, като още тази седмица (към 6-и септември) администрацията на Белия дом може да вкара високи митнически цени върху китайски артикули на стойност 200 милиарда $. Преди дни той уточни в изявление за Ройтерс, че разрешаването на комерсиалната война с Китай ще отнеме време и че той няма " времева рамка " за нейния край.

Официалните данни на китайската национална статистика регистрираха усъвършенстване на промишления PMI показател през август до 51,3 пункта от 51,2 пункта месец по-рано. Трябва да се има поради, че формалният PMI показател (на китайската национална статистика) и аналогичният показател на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В съпоставяне с обсега на формалното изследване, което включва най-вече огромните държавни компании, показателят PMI на Caixin обаче има податливост да следи по-внимателно промишлената интензивност на по-малките частни производители.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР