Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще реши за

...
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще реши за
Коментари Харесай

Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите


Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) ще реши за нарастването на пенсиите от първи юли.

В Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година е заложен растеж с 11%. В края на предходната седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния застрахователен институт (НОИ) сочат, че покачването би трябвало да бъде с 10%, защото инфлацията е по-ниска от прогнозната. Пенсиите ще се усилят с 11 на 100, разгласи обаче служебният министър председател Димитър Главчев на специфичен брифинг нощес. Заседанието на Надзорния орган е планувано за 10 часa.

Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване – осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31-и декември на миналата година, става по по този начин нареченото швейцарско предписание - с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

В бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година по тази формула е заложен растеж от 11 % и нужните за задачата средства са един милиард и 100 милиона лв., като сметките са на база на есенната прогноза на финансовото министерство за повишаване на междинния застрахователен приход за предходната година и средногодишен съгласуван показател на потребителските цени. Отчетените данни обаче са по-ниски от прогнозните.

Служебният обществен министър Ивайло Иванов също беше категоричен, че 11-процентното нарастване на пенсиите е финансово обезпечено.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР