Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник закон, забраняващо

...
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник закон, забраняващо
Коментари Харесай

Байдън подписа за забрана на руския обогатен уран

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа в понеделник закон, забраняващо вноса на съветски обогатен уран. След 90 дни  ограниченията върху доставките на горивото за реактора ще влязат в действие, оповестява " Блумбърг ".

Подписът на Байдън също отключва към 2,7 милиарда $ разноски, авансово утвърдени от Конгреса, за създаване на вътрешни доставки на уран за нуклеарните централи в Съединени американски щати. Тези пари зависят от федералното държавно управление, което постанова ограничавания върху вноса на съветски уран.

Ходът, който идва, когато войната в Украйна навлиза в третата си година, носи опасности. Русия е най-големият задграничен източник на гориво за Америка, доставяйки към една четвърт от урана, употребен в американските реактори, съгласно данни на Министерството на енергетиката. Русия прави към 1 милиард $ годишно от тези продажби. Прекратяването на това доставяне може да увеличи цените на урана с 20%, съгласно Джонатан Хинце, президент на компанията за пазарни изследвания на нуклеарно гориво UxC.

Министерството на енергетиката може да издава документи, позволяващи вноса на съветски обогатен уран до 2028 година, в случай че не бъде открит различен източник или в случай че вносът е избран като в народен интерес.
 Запорожката АЕЦ минава на съветско нуклеарно гориво, разгласи Москва
Запорожката АЕЦ минава на съветско нуклеарно гориво, разгласи Москва

Украйна: Това е фалшив, нужни са три години

Има и опция Русия да отмъсти. През декември Tenex, съветски държавен снабдител на уран, предизвести американските клиенти, че Кремъл може превантивно да забрани износа на нейното нуклеарно гориво за Съединени американски щати , в случай че депутатите наложат възбрана.

Флетчър Т. Нютън, президент на Tenex-USA, Inc., сподели в изявление, че компанията " изцяло има намерение да съблюдава всички свои договорни задължения в Съединените щати ". Но Tenex, сподели той, няма надзор върху каквито и дейности да предприеме Кремъл.

Собствениците на нуклеарни централи в Съединени американски щати са възнамерявали възбрана. Говорител на Constellation, най-големият оператор на нуклеарна централа в Съединени американски щати, сподели, че компанията е работила с снабдители, с цел да обезпечи задоволително гориво, с цел да зареди интервенциите си до 2029 година, като договорите се удължават и по-късно.

Но анализатори споделят, че към момента може да има оператори на по-малки централи, които не са изцяло готови за спирането. А доставчикът на гориво Centrus Energy Corp., който е основан в Съединени американски щати, само че разчита на Tenex за по-голямата част от урана, който доставя, предизвести в последния си годишен отчет, че възбраната би представлявала " забележителен риск " за бизнеса.

" Въпреки че имаме други източници, те не са задоволителни, с цел да заменят доставките на Tenex ", се споделя в отчета. Компанията възнамерява да кандидатства за освобождение.

Някога Съединени американски щати бяха водещ снабдител на обогатен уран, само че изгубиха преимуществото си в промишлеността преди десетилетия. Сега страната има единствено едно комерсиално оборудване за обогатяване в Ню Мексико, благосъстоятелност на Urenco Ltd., английски, холандски и немски консорциум. Centrus, основан в Бетесда, Мериленд, стартира произвеждане през октомври в пилотен план в Пикетън, Охайо, и в последна сметка чака обектът да доставя до 900 кг годишно профилирано, мощно обогатено реакторно гориво, което да се употребява в нова порода усъвършенствани реактори.
 За Русия категоричен отвод от нуклеарно оръжие е контрапродуктивна концепция в този момент
За Русия категоричен отвод от нуклеарно оръжие е контрапродуктивна концепция в този момент

След като Съединени американски щати и Япония приканват страните да не разполагат нуклеарни оръжия в орбита

Centrus също по този начин е обезпечил почти 900 милиона $ под условни задължения за продажби в поддръжка на проект за произвеждане на стандартно гориво за реактори с ниско обогатен уран, сподели основният изпълнителен шеф Амир Векслер в сряда по време на позвъняване за облага. Компанията има намерение да се състезава за милиарди долари във финансирането, което Министерството на енергетиката ще даде за подкрепяне на обогатяването на вътрешните работи, сподели той.

Министерството на енергетиката възнамерява да употребява 2,7 милиарда $, с цел да помогне за възобновяване на вътрешната верига за доставки посредством основаване на обезпечен покупател на създадено в Америка гориво за реактори. Компаниите, които могат да се възползват от разноските, включват ConverDyn, взаимно дружество сред Honeywell International Inc. и General Atomics, което дава услуги за превръщане на уран, и Global Laser Enrichment, благосъстоятелност взаимно на Silex Systems LTD и Cameco Corp.

" За да понижим - и в последна сметка да отстраняваме - сегашната ни взаимозависимост от съветския уран за цивилни нуклеарни реактори, най-важната стъпка, която държавното управление на Съединени американски щати може да предприеме, е да влага в комерсиално обогатяване на Съединени американски щати ", се споделя в изказване на Съвета за национална сигурност на Белия дом.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР