Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие утре поредна

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие утре поредна
Коментари Харесай

Кандидати? Лаура Кьовеши търси 7 прокурори да разследват схемите в България

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ще открие на следващия ден поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България. Това се вижда от оповестения дневен ред на колегията.

Това ще е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата. Ще се търсят 7 претенденти, защото българската квота е от 15 делегирани прокурори, като сега работят едвам 8. След като Прокурорската гилдия утвърди претендентите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна взе участие Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук, написа „ Сега “.

Преди 4 месеци европейският основен прокурор Лаура Кьовеши подреди одит на българските делегирани прокурори, да са бъде проучено каква е повода те да напущат службата един по един.

Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше определен за асистент на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изминал мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който избра да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Реклама

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който вземат решение да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше подготвен да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на идващия състав на Висшия правосъден съвет, само че не получи задоволително гласове.

Все още няма информация какво е открил одитът на европейската прокуратура, въпреки че още на 13 март от кабинета на Кьовеши споделиха, че той се завърши. Преди месец също обясниха, че не е изцяло приключен и няма какво да оповестят.

Преди седмица стана ясно, че година откакто държавното управление даде на европейската прокуратура емблематичната постройка на ул. „ Г. С. Раковски “ 134 в София, където се обитаваше Съюз на демократичните сили, там към момента не е почнал ремонт. Зданието е в доста неприятно положение и предстоят съществени реконструкции. По гледище на Кьовеши Висшият правосъден съвет трансферира стопанисването на постройката на европрокуратурата в София на българския основен прокурор.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР