Прокуратурата все по-главен герой в убийството на Нотариуса!!! Софийската градска

...
Прокуратурата все по-главен герой в убийството на Нотариуса!!! Софийската градска
Коментари Харесай

Прокуратурата все по-главен герой в убийството на Нотариуса!!!

Прокуратурата все по-главен воин в убийството на Нотариуса!!! Софийската градска прокуратура (СГП) е възнамерявала да повдигне обвиняване на Мартин Божанов, прочут с прякора си „ Нотариуса “, но убийството му в сряда е осуетило желанията на проверяващите. Това заяви заместител градският прокурор на София Иво Илиев.

Изявлението му става факт на фона на обществените разкрития на държавното обвиняване и службите, че името на Божанов от години е свързвано с данни за десетки имотни измами.

Срещу него има и подадени публични сигнали за закани от най-малко двама настоящи съдии.

Те разказват дейности на Божанов, осъществявани по отношение на тях през 2019 и 2020 година

„ Разследването безусловно е било завършило и е било въпрос на време да бъде повдигнато обвиняване на Божанов, само че освен това стичане на събитията обективно няма какво да стане. На процедура следствието е било на самия край “, сподели прокурор Илиев по време на брифинг след годишния доклад на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Той посочи, че става въпрос за следствие „ за имотни измами, пране на пари и насила на съдии “. Попитан дали прокуратурата въпреки всичко не продължава да работи по събирането на доказателства за други забъркани в тези закононарушения, Илиев отхвърли да отговори.

„ Това са елементи, които няма… Казано по различен метод – отвън това, което е в медийното пространство, няма да ви споделям, тъй като считам, че това по някакъв метод може да повлияе на следствието. “

Всъщност в медийното пространство, паралелно с името на Божанов, са споменавани и тези на адвокатите Калин Чанков и Велимир Атанасов.

И двамата са посочени в формален сигнал на съдия Владислава Цариградска от Плевенския областен съд. В началото на 2022 година тя осведоми прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, че е обект на закани от тримата.

Освен нея, сигнал против Нотариуса изпраща и съдия Цвятко Лазаров от Софийския апелативен съд.

Името на юрист Калин Чанков беше упоменато и в подтекста на правосъдна машинация, разказана още през 2015 година от „ Е-vestnik “. Става въпрос за компания, осъдила „ Инвестбанк “ за 9 млн. лв., която се оказва с отдръпнат от Чанков иск, сякаш от името на компанията.

Колегата му Велимир Атанасов пък стана е герой от случая „ Жоси “, в който централна фигура беше Стоимен Гешев – татко на към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев. Съсобственикът на „ Жоси “ Георги Георгиев твърдеше, че Атанасов му е бил предложен от Гешев да му помогне надделее в спор със съдружника си. Като трансферира дял на Гешев-старши.

Засега обаче проверяващите отхвърлят да разясняват дали правят някакви дейности по отношение на други хора, забъркани в възможната незаконна активност на Нотариуса.

„ Това, което ми е известно, е, че в СГП се води едно досъдебно произвеждане във връзка с активността на Мартин Божанов. Това, което беше упоменато и при първите изявлeния – то се касае за имотни измами, за пране на пари, получени от тези имотни измами, и за насила във връзка с съдии, които са гледали цивилен каузи, по които той има някакъв интерес “, сподели прокурор Илиев.

Той въпреки всичко посочи, че по този случай са прибавени и данните от журналистическото следствие на Антикорупционния фонд от 2021 година В рамките на което Божанов беше посочен като евентуален участник в корупционна скица за влияения в закрития към този момент Специализиран съд.

„ По това досъдебно произвеждане той не е бил притеглен като обвинен досега, тъй като не е било завършило следствието по същото. Но са разпитани всички очевидци, назначени са експертизи, към това дело са присъединени и записи от правосъдни съвещания, в това число записите на госпожа Бакалова и на Антикорупционния фонд, тъй че там се е разследвала огромната активност “, сподели още заместител градският прокурор на София.

От Министерство на вътрешните работи също потвърдиха, че Божанов е бил обект на техни оперативни разработки в предишното, само че не стана ясно дали те са довели до даването на годни доказателства на прокуратурата.

„ Г-н Божанов е обект и на други разработки и безусловно всички служби, които са разследвали някакво негово вероятно незаконно държание, сега са включени в нашия действен щаб, който работи за откриване на това ликвидиране “, сподели шефът на СДВР Любомир Николов.

Въпреки че и службите, и прокуратурата явно от дълго време проверяват активността на убития Божанов, полицията към момента няма съответна версия за покушението.

„ Установяваме лица от близкия му кръг, с които занапред ще започваме да работим, с цел да се ориентираме по-мащабно в житието и битието на лицето предвид на това да изведем по-коректни версии, по които ще стартираме да работим предпочитано “, заключи Николов.

Той заяви още, че сигналът за убийството в получен на незабавния телефон 112 съвсем час по-късно.

Защото брачната половинка на жертвата „ тогава го е установила “. Първоначалната информация от охранител на комплекса „ Глория палас “ край София, където стана покушението, беше, че то е станало пред дамата на Нотариус. Това обаче беше опровергано от Столична дирекция на вътрешните работи. Самият охранител, който твърди, че е чул изстрелите, не е подал сигнал.

В четвъртък полицията е направила претърсвания на разнообразни адреси свързани със фамилията. И е открила, че убитият „ фиктивно владее много парцели. Но на негово име и на името на ръководените от него компании парцелите са единици “. На името на брачната половинка му пък има къща отвън София. Която към този момент е била претърсена. Жената на Божанов е служителка на Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП). Но сега е в отпуск по майчинство. Двамата имат две деца.

Източник – Радио Свободна Европа

Още вести четете в секция Крими & Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР