Производството на енергия от възобновяеми източници се оказва от малкото

...
Производството на енергия от възобновяеми източници се оказва от малкото
Коментари Харесай

България изпреварва Нидерландия и Ирландия по дял на ВЕИ енергията

Производството на сила от възобновими източници се оказва от дребното индикатори, по които България е над междинното европейското ниво. У нас делът на различните енергийни източници в общия енергиен микс е съвсем 22% - при приблизително равнище за Европейски Съюз 19.7% на 100. Това демонстрират данните на Евростат.

 

Страната ни изпреварва даже такива " зелени " страни като Ирландия и Нидерландия (сред чиито знаци са перките на ветрогенераторите). Този български триумф обаче се дължи най-много на скандално високите гаранирани цени на " зеления " ток, с които страната реши да насърчи вложенията в мощности, произвеждащи сила от слънце и вятър. Особено в първите години на общия европейски курс към ВЕИ - до 2012 година, България бе въвела цени за изкупуване, по-високи от тези в Германия. Именно това изяснява високия % на ток от фотоволтаици, ветропаркове и дребни вецове в общото произвеждане на сила у нас.



КОЙ КЪДЕ Е

Според данните на Евростат 14 страни от Европейски Съюз вече са постигнали заложените за 2020 година национални цели за каузи на зелената сила. Сред тях е и България, която с дял 21.6% на зелената сила в общия микс е на 12-о място в Евросъюза. 

Най-зелената страната е Швеция - там делът на ВЕИ силата надминава 56 %. Следват Финландия и Латвия надлежно с 43% и 41 на 100.

 

Най-изоставащи в тази сфера са Люксембург със 7%, Малта с 8.5%, Нидерландия с 8.8%, Белгия с 9.9% и Ирландия с 12 % принос на ВЕИ мощностите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР