Профил Александър Димитров има над 20-годишен опит в телекомуникационния сектор.

...
Профил Александър Димитров има над 20-годишен опит в телекомуникационния сектор.
Коментари Харесай

Александър Димитров, А1: Намираме нови бизнеси, с които да растем

Профил Александър Димитров има над 20-годишен опит в телекомуникационния бранш. Работил е и в трите огромни оператора, като от 2015 година е основен изпълнителен шеф на " А1 България ", когато се причислява от " Виваком ", където е основен търговски шеф от 2008 година Преди това е бил търговски шеф (2001 - 2006) и основен изпълнителен шеф (2006 - 2008) на " Германос Телеком България ". Има магистърска степен по електрически машини и апарати от Техническия университет в София и магистърска степен по мениджмънт и маркетинг от Университета за национално и международно стопанство в София. Да стартираме с огромната тематика в бранша ви от последната седмица - желаното придобиване на " Булсатком " от United Group. Очаквахте ли го?
Очаквахме това придобиване, за което предупредихме още в мненията си пред Комисия за защита на конкуренцията при, с който актуалният притежател на " Булсатком " си го купи. Практически беше ясно, че притежателят на " Виваком " се пробва да придобие " Булсатком " по прикрит и нерегламентиран метод. Това, което също доста ни изненадва е, че тогава те имаха наглостта да го отрекат обществено, в това число по " Нова телевизия ", която е тяхна благосъстоятелност. Само няколко месеца по-късно всички наши опасения се потвърдиха. Виждаме също, че всяко едно от техните придобивания е обвързвано с някакъв скандал - или Комисия за защита на конкуренцията, или Върховен административен съд връщат покупко-продажби. Нашият проблем е с метода на работа на тази компания в съответната обстановка - желаят да се разрастват нападателно и с непазарни способи. Пазарен дял се реализира с по-добри артикули, по-ниски цени, по-добра дистрибуция, по-добро наличие, а не посредством серия от съмнителни бизнес интервенции.
Какво очаквате от Комисия за защита на конкуренцията?
Все още Комисия за защита на конкуренцията не се е произнесла по нарушаването за липса на нотификация за придобиването на " Булсатком ". Ако регулаторът постанови, че има нарушаване, тогава санкцията би трябвало да бъде наложена на цялата група компании, което може да значи голяма глоба в порядъка на милиони. Има документи, които ясно демонстрират, че парите на купувача, финансирали договорката, са напълно благосъстоятелност на United Group. Така че за нас схемата не е изненада, изненадата идва от арогантността на тяхното държание.

Те се пробват да намерят регулаторни малки врати да заобиколят закона, което няма по какъв начин да се случи, тъй като нито ние, нито останалите играчи на пазара ще го допуснем. Няма по какъв начин да остане неусетно и от клиентите - видяхме по какъв начин шест месеца откакто купиха " Нет 1 ", подвигнаха едностранно сметките на всички техни клиенти. От 100 километра се вижда, че в случай че договорката с " Булсатком " се реализира, групата на " Виваком " ще държи суперголям пазарен дял, който заплашва конкуренцията и свободния избор на потребителите.
Реклама
Не би трябвало сходна договорка да бъде позволена, без да се направи обстоен разбор на пазара и чак тогава да се произнесе регулаторът. Защото в действителност има страни, където оператори държат по-голям пазарен дял, само че тогава авансово се проучва обстановката и при нужда се постанова спомагателна регулация - оптимални цени на едро или на дребно, които да пазят ползите и на клиентите, и на останалите играчи на пазара. Докато тук безусловно надменно се погазва всичко, откакто единствено преди три месеца са отрекли, че ще вършат сходна договорка.
Възможно ли е регулаторът да изиска накъсване на " Булсатком ", с цел да утвърди договорката?
Нямаме информация какво е допустимо и какво ще изиска регулаторът. Вече сме уведомили един от нашите акционери - австрийското държавно управление, който също ще изиска от българското държавно управление пояснение за какво институциите позволяват сходно държание на пазар, който би трябвало да е добре контролиран европейски пазар. Със сигурност ще сезираме Комисия за защита на конкуренцията и Европейската комисия и ще чакаме съответна интервенция. След това ще се обърнем и към съда за всички регулаторни решения, които съгласно нас не са обективни. Нашият главен проблем не са даже пазарните дялове - те са разследване. Ние възразяваме против метода, по който се прави тази договорка. Никой не прави по този начин в страна, членка на Европейския съюз.
Колко си сътрудничите по тематиката с други недоволни оператори от тази договорка?
Какво значи какъв брой си сътрудничим? Ние сме един от главните играчи на закрепения и на телевизионния пазар. Така че нашата позиция е друга от тази на " Йеттел България ". По-скоро ползите ни сега съответстват с тези на по-малките играчи и сигурно на крайните клиенти. Защото има заплаха при уедряване изключително на телевизионния пазар и при опцията " Нова броудкастинг груп ", " Виваком " и " Булсатком " да са под една шапка, това да докара до фрапантно нарастване на цените на тяхното тв наличие. Говоря за сумите, които ние като оператори плащаме, с цел да разпространяваме техните тв канали. Ако те решат да усилят цените, тъй като към този момент имат преобладаваща позиция, ние ще бъдем принудени да прехвърлим нарастването на крайния клиент. Все отново ние сме огромни и имаме забележителна потребителска база, с цел да можем да се противопоставим на възможни нападателни дейности. Един дребен оператор, който има 6000 клиенти в областен град, няма доста потребни ходове. Така че се надявам и останалите играчи, както и КЗП, да вземат отношение по тематиката. Следващите дни ще осведомяваме и Европейска комисия с второ писмо, с цел да им покажем, че това, което сме предупреждавали преди време, към този момент е реалност. Надяваме се те най-малко да предизвикват подробен пазарен разбор на договорката, тъй че тя да не бъде утвърдена небрежно и на мрачно в границите на законовия период от пет седмици.
Да се върнем на целия бранш. Дълги години нямаше забележими проблеми, спокойно съжителствахте трите огромни телекома и " Булсатком " - всеки със своя бизнес модел. Бихте ли споделили, че на този кротичък интервал беше комплициран край?
Аз съм един от хората, който последните 20 години по случайност или не съм работил във всеки един от огромните играчи. И не е имало интервал, в който да няма конкуренция. Телекомуникационният пазар е непрестанно състезание, всеки един от играчите има по към 10% отлив на клиенти, който годишно се върти сред операторите - без значение дали клиентът търси по-ниска цена, по-хубава услуга, има проблеми с покритието или пък желае нов телефон. Причините да си смениш оператора постоянно ги е имало и ще ги има, и ние като главен състезател на пазара разчитаме на това.
Реклама
От друга страна, не мога да не отбележа, че главните спорове, които се получават на равнище регулации се случиха, откакто БТК си смени собствеността преди няколко години. Говорихме, че те се пробват по всякакъв начин да монетизират господстващото си наличие в някои сегменти. Типичен образец е опитът им да покачат с 25% цените на каналната мрежа. Като огромен оператор не можем да останем безучастни, ще пазиме и нашите ползи, и тези на клиентите ни. Също можем да посочим като образец спектъра - нашите съперници имаха няколко неаргументирани условия при неговото систематизиране. България е релативно дребна страна и има стеснен честотен запас, който сега е споделен и с военните. Конфликтите на тази почва също започнаха, откакто се промени собствеността на БТК.
Как се трансформира телекомуникационният пазар като бизнес модели?
Ако си извършите труда да видите по какъв начин се развива този пазар даже единствено на европейско, не на международно равнище, ще разберете, че ние към този момент започваме да изпитваме съвсем същите проблеми като комуналните оператори, само че за разлика от тях при нас съществува яростна конкуренция. В същото време секторът ни продължава да бъде свръхрегулиран. За да останеш съответен състезател на този пазар, се изискват доста вложения. Всеки телеком би трябвало да влага забележителна сума от оборота си за вложения и поддръжка. Проблемът на промишлеността е неналичието на благоприятни условия за растеж, от една страна. От друга, непрестанно растящият трафик ни задължава да продължаваме да влагаме в мрежата, без да имаме опция да монетизираме тези вложения. Преминаването на 5G също е много съществено финансово предизвикателство, което занапред ще би трябвало да се трансформира в бизнес, който да носи доходи. Нивото на телекомуникационно обслужване в България е доста над междинното в Европа. Неслучайно нашата компания е на четвърто място в света като 5G скорост в класацията на Ookla след страни с доста по-развита мрежа от нас. Това ни кара да търсим различен вид бизнеси, с които да растем. Преди няколко години влязохме в разпространяването на спортно наличие, последните две години сме най-големият състезател по доходи в ICT бранша и дигитализацията на бизнеса. Неотдавна подписахме контракт и с Netflix, което да ни помогне да бъдем хем по-адекватни на пазара, хем да ни отвори нови благоприятни условия за развиване.
Да стартираме от вложенията - какви са плануваните вложения през тази и идната година?
За тази и идната година ще влагаме средногодишно над 200 млн. лв., като половината от тях са за развиване на мобилната мрежа, в това число за 5G. В момента клиентите на 5G са над 300 000 и те имат към 25% по-голямо ползване на данни по отношение на тези на 4G. Допълнително имаме съществени вложения и за честоти. Очакваме спектърът 700/800 MHz да бъде освободен, като единствено първичните такси ще бъдат 43 млн. лв..
След придобиването на " Стемо " станахте номер едно на ICT пазара. Какви са проектите ви за този сегмент?
Ние щяхме да станем номер едно и без придобиването на " Стемо ". Взехме решение да влезем на този пазар преди четири години, тъй като имаме вяра, че имаме всичко належащо да бъдем водач - голяма инфраструктура, съществени партньорства с всички софтуерни колоси, с цел да предложим висококачествена услуга, доста клиенти, които ни познават и ни доверяват толкоз значим бизнес като ICT. За нас това беше естествено продължение - дали ще предложим бекъп услуга на някой дребен клиент или огромен план за внедряване на ERP или систематична интеграция на услуги за киберсигурност в някоя банка - имаме технологиите, финансите и хората да го реализираме. Пазарът тук е задоволително кондензиран и имаме вяра, че имаме най-хубавото както в региона на телекомуникациите, по този начин и в развиването, имплементацията и последващата поддръжка в ИТ сферата. Ние сме компанията с най-вече SAP и Cisco експерти. Само софтуерните ни инженери са над 250. Плюс е и ролята ни на районен снабдител на услуги за клиенти на нашата група отвън България, което ни оказва помощ хем да имаме повече планове, хем да използваме по-пълноценно хората, които работят при нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР