Проектът на Столична община за строеж на 4-етажен надземен паркинг

...
Проектът на Столична община за строеж на 4-етажен надземен паркинг
Коментари Харесай

Бъдещ паркинг в София поскъпна почти двойно за година

Проектът на Столична община за градеж на 4-етажен надземен паркинг до пазара " Ситняково " със 157 места и със състезателен комплекс на покрива му е на път да нарастне съвсем двойно по отношение на първичните планове на общинската компания „ Пазари Изток “. Дружеството ще финансира построяването на оборудването и след това ще бъде негов притежател. То ще се намира на мястото на настоящия открит паркинг на пазара на ул. „ Сирак Скитник “.

На съвещанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет бе решено на „ Пазари Изток “ да се разреши да похарчи до 6,6 млн. лева без Данък добавена стойност за строителството на обекта. Част от парите - 2 млн. лева, ще дойдат от личните доходи на сдружението, а останалите 4,6 млн. ще са заем от „ Фонд устойчиви градове “. Той ще е с рента от 0,61% и ще се изплаща 15 години. Гаранцията за него ще е ипотека върху земята и бъдещото строителство на паркинга и на спортните уреди.

През юли м.г. Столичният общински съвет одобри различен отчет, обвързван с планувания градеж. Тогава оповестената сума за строителството му бе съвсем два пъти по-малка - 3,9 млн. лева без Данък добавена стойност. От нея за проектирането се очакваше да отидат към 650 000 лева без Данък добавена стойност. Строително-ремонтните работи пък бяха изчислени на 3,26 млн. лева Преди година от „ Пазари Изток “ още веднъж обявиха, че ще им се наложи да търсят външно финансиране, само че прогнозата бе то да е към 2 млн. лева

Новият отчет за „ Пазари Изток “ бе признат с гласовете на ръководещото болшинство в София – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “. Сериозното повишаване на плана направи усещане на членовете на транспортната комисия Калоян Паргов от Българска социалистическа партия и Борис Бонев от „ Спаси София “. „ Цената е 50 000 лева на паркомясто, което е неуместно висока цена. Това е по-скъпо, в сравнение с коства построяването на под земята паркинг. Тази цена е два пъти по-висока спрямо построяването на същия като брой коли паркинг в Пловдив единствено преди година. Независимо какъв брой са поскъпнали строителните материали, не може цената от 3,3 млн. лева за 155 паркоместа в Пловдив да доближи до 6,6 млн. за 157 паркоместа в София. Бих желал да се извърши инспекция по какъв начин се е стигнало до нея “, заяви Бонев.

Изпълнителният шеф на „ Пазари Изток “ Даниела Стойнева отговори, че с изключение на от капиталов надзор, на количествено-стойностните сметки на обекта е направена оценка и от експерт по ценообразуването. „ Не знам по какъв начин стигнахте до извода, че едно паркомясто коства 50 000 лева Всъщност цената е към 19 000 лева на брой. Тази цена не може да бъде отделена от цената на строителството на спортния комплекс “, сподели Стойнева.

„ Ако твърдите, че едно паркомясто коства 19 000 лева, умножено по 157, то цялото строителство на паркинга би трябвало да излезе под 3 млн. лева Това значи, че останалата сума до 6,6 млн. лева ще отиде за едно футболно игрище и за ламарината на залата към него. Ако това е вашата сметка, то тя е още по-проблематична “, отговори Бонев. Въпреки това настояването на " Пазари Изток " бе гласувано и придвижено напред. Предстои то да бъде прегледано и на сесия на столичния парламент. 

Съгласно поръчания от „ Пазари Изток “ капиталов план се планува бъдещият паркинг да е на четири равнища, а на покрива му да се обособи открита спортна площадка и обслужващи пространства. На кота 0 ще има зона за 46 автомобила, електрозарядни станции за електрически автомобили, тоалетни, техническо и складово помещение. На кота +3.60 е планувано да се построи паркинг за 19 автомобила и зарядни станции за две коли. На кота +6.60 ще има паркинг за 45 автомобила и станции за още две коли. На кота +9.60 би трябвало да се построи паркинг за 47 автомобила. Това равнище ще бъде с по-голяма етажна височина и на него е планувано да се провеждат и частни събития навън. На кота +14.30 ще се построи игрище с опция за игра на мини футбол, баскетбол, волейбол и тенис, както и предверие с кафене, съблекални и две зали за тренировки.

Основният авто достъп до бъдещата постройка ще е от бул. „ Шипчески проход ". Достъпът от ул. „ Сирак Скитник “ ще се употребява като вторичен - най-вече за обслужващи действия, демонстрират проектите на „ Пазари Изток “. Както „ Сега “ писа, през 2019 година управлението на сдружението продаде собствен парцел в София, с цел да обезпечи средства за осъществяването на плана. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР