Продажбите на луксозни стоки в Китай започват се възстановяват и

...
Продажбите на луксозни стоки в Китай започват се възстановяват и
Коментари Харесай

Пазарът на луксозни стоки в Китай започва рестарт с нови възможности

Продажбите на първокласни артикули в Китай стартират се възвръщат и макар че към момента не са достигнали равнищата от 2021 година, анализаторите и водещите марки в бранша чакат нови благоприятни условия за напредък спрямо трендовете преди пандемията.

Лидерът в първокласната промишленост – LVMH на Бернар Арно беше последният колос, който разгласи резултатите си за 2023 година предишния четвъртък и означи, че през декември модата и кожените произведения са отбелязали растеж от над 30% в Китай, напомня CNBC.

Резултатите на компанията демонстрираха, че макар известното обновяване на пътуванията в чужбина, от ден на ден китайски консуматори купуват първокласни артикули вкъщи.

" Що се отнася до магазините в Китай, има два пъти повече клиенти, в сравнение с през 2019 година ", съобщи Бернар Арно, ръководител и основен изпълнителен шеф на LVMH, по време на диалога за приходите, съгласно стенограма на FactSet. " Това значи, че вътрешните покупки в Китай са нарастнали доста, тъй че би трябвало да отговорим на това ", добавя той.

Според консултантската компания Bain & Company пазарът на първокласни артикули в континентален Китай е повишен с към 12% предходната година, достигайки над 400 милиарда юана (56,43 милиарда долара).

Въпреки тези данни, равнищата от 2021 година към момента не са достигнати, заради гъвкавите потребителски настроения и възобновяването на първокласни покупки в чужбина.

От Bain & Company обаче чакат вътрешният пазар на първокласни артикули единствено да пораства през идващите години.

Миналата година покупките им в континентален Китай съставляваха към 16% от международния пазар, а през 2030 година се чака да доближат най-малко 20%, счита Уейуей Син, основан в Хонконг сътрудник в практиката на Bain за потребителски артикули и търговия на дребно в Китай.

" Всички тези данни акцентират значимостта на китайския консуматор на първокласни артикули и на китайския пазар ", разяснява специалистът пред CNBC.

По-рано този месец Richemont, компанията майка на Cartier, заяви, че продажбите в континентален Китай, Хонконг и Макао са нарастнали с 25% през трите месеца до 31 декември.

Финансовият шеф на компанията Буркхарт Грюн разказа китайския бизнес като " възстановяващ се ", изключително в подтекста на продължителния спад в бранша на недвижимите парцели и бавното възобновяване на туризма в чужбина.

През последните години потребителите в Китай не са склонни да харчат заради несигурността за бъдещите им приходи и голямото закъснение на икономическия напредък.

На този декор, първокласните марки все по-често се обръщат към онлайн каналите, с цел да си обезпечат ангажираност на клиентите, добавя Син от Bain.

В отчета на Bain се споделя още, че към половината от водещите марки и няколко нишови са се възстановили до равнищата на продажби през 2021 година, без обаче да се показват съответни имена.

" Нишовите марки, които поредно са вложили в построяването на бранд в продължение на няколко години, са имали триумф ", показват създателите на отчета.

Тъй като фирмите се конкурират за парче от китайския потребителски пазар, един от нововъзникващите сегменти е спалното и финото долни дрехи.

По данни на PitchBook през последните 18 месеца в тази категория са подписани най-малко четири капиталови покупко-продажби. Последната посочена транзакция е придобиването през август на италианската компания за първокласно спално долни дрехи Frette от вложители, измежду които е Дин Шижун, ръководител на китайската компания за спортни дрехи Anta.

" Отношението на потребителите към продуктите за спално долни дрехи последователно се трансформира, като от ден на ден консуматори са склонни да заплащат за висококачествено долни дрехи и слагат по-голям акцент върху качеството на продукта, функционалността и спомагателните услуги ", изяснява Ашли Дударенок, създател на ChoZan, консултантска компания за маркетинг в Китай.

Тя добавя, че локалните компании за домакински текстил " интензивно се стремят към " софтуерни нововъведения " и изследват пазара на висок клас спално долни дрехи, с цел да отговорят на условията на потребителите ".

Докато потребителите в Съединени американски щати съставляват над 40% от международния пазар на първокачествен текстил за кревати и баня, китайските консуматори сега са единствено към 5% или по-малко, съгласно оценки на основания в Пекин институт за потребителски изследвания на ZWC Partners, компания за рисков капитал.

Изследването им открива, че китайският първокласен сегмент на пазара на кревати, бани и текстил е с размер към 700 млн. $ през 2023 година – дребна част от вътрешния пазар, който е към 10 милиарда $, добавя CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР