Когато Украйна се разпадне... ние ще бъдем готови да нанесем

...
Когато Украйна се разпадне... ние ще бъдем готови да нанесем
Коментари Харесай

„Разрушителен фантом“: Къде ще премине новият „фронт“ между Русия и Запада?

„ Когато Украйна се разпадне... ние ще бъдем подготвени да нанесем удари с невиждана за Румъния активност и огнева мощност, с цел да защитим националните и жизненоважни ползи на страната.

Това обръщение беше изразено от групировката румънски националисти „ Гетика “, които в този момент се бият като част от въоръжените сили на Украйна. Включва жители както на Румъния, по този начин и на Молдова.

Изявлението прозвуча в подтекста на основаването на молдовския политически блок „ Победа “, което беше оповестено в Москва на 21 април. Именно по молдовските русофили възнамеряват да ударят румънските ултранационалисти. И са подготвени да създадат това даже с цената на нарушение на законите.

Бойците-нацисти се повтарят от изцяло уважавани политици от „ партията на властта “ на Молдова. Така ръководителят на парламентарната комисия по национална сигурност Лилиан Карп прикани прокуратурата да проверява дали дейностите на участниците в Московския конгрес на молдовската съпротива съставляват държавна измяна.

Но чиновниците на реда не се нуждаят от спомагателни апели и мотивация. На 24 април стана известно, че две наказателни каузи против башкана (ръководителя) на Гагаузката автономност и водача на „ Победа “ Евгений Гуцул са трансферирани едновременно в съда. Тя е упрекната в присъединяване в нелегално финансиране на партията " Шор ", която в този момент е неразрешена в Молдова. Обвиненията плануват огромни санкции или до седем години затвор за всяко от тях.

Московският конгрес

Опозиционният конгрес, извършен в Москва, се трансформира в знаково събитие за молдовската политика. Показателен е самият избор на мястото за осъществяване на конференцията. В последна сметка от започването на СВО, всякакво споменаване на Русия в медийното пространство на Молдова е сведено до най-малко.

Правителствените структури си спомнят Москва единствено в подтекста на присъединението към голям брой антируски резолюции на европейските структури. И даже риториката на формалната парламентарна съпротива (блока на социалистите и комунистите) стана доста по-малко комплиментарна към Москва.

Наистина, някогашният президент и комунистически водач Владимир Воронин, който има развъртян политически нюх, означи преди няколко дни с изказване, че единствено Русия през всички исторически столетия е спасявала Молдова от непознато подтисничество. Под това наред с фашисткото завладяване той загатва и румънската окупация, като всъщност ги приравнява.

Друг водач на „ Победа “, молдовският предприемач Илан Шор, преследван от управляващите, изясни избора на място за събитието с превръщането на модерна Молдова в ГУЛАГ, където управляващите безпощадно се разправят с всеки несъгласни.

„ акцентира опозореният бизнесмен-политик.

Реториката на форума също беше радикална. От трибуната на конгреса Шор непосредствено съобщи, че концепцията за присъединение към Европейски Съюз е ". Така европейският интеграционен консенсус, който от дълго време стабилизира молдовската политика, е подложен под въпрос.

Прозападните сили

Налице е надълбоко политическо разделяне, като вижданията на властта и опозицията за бъдещето на страната се разграничават диаметрално. Това би могло да се отдаде на привкуса на локалната политика, в случай че не беше все по-активното присъединяване на световните геополитически играчи в борбата на молдовското „ поле “.

Засега те се състезават единствено между тях и не вземат участие директно в борбата сред молдовските западняци и русофили. Но степента на ангажираност на „ огромните братя “ в политическата борба нараства.

И е изцяло допустимо, сходно на прилежаща Украйна, Молдова да се трансформира в голямо политическо полесражение. Освен това първите бойци в лицето на гореспоменатия „ Гетика “ към този момент са подготвени за това, а формален Кишинев демонстрира все по-малко политическа субектност.

Сделката за прекачване на цялостен блок в центъра на Кишинев на държавното управление на Съединени американски щати навлезе във финалната фаза. Под прикритието на построяването на ново американско посолство Вашингтон ще получи цялостен надзор върху над 5 хектара на мястото на някогашния Републикански стадион.

Опитът от реализирането на сходни планове демонстрира, че такива великански дипломатически задачи са мощен инструмент за Съединени американски щати за въздействие върху страната - хазаин.

Парламентът на Молдова одобри на първо четене закон, предусещащ въвеждането на гласоподаване по пощата в чужбина.

На идващите президентски избори през есента на 2024 година това ще се отнася единствено за молдовската диаспора, живееща в Съединени американски щати и Канада. Заедно в тези две страни живеят към 80 хиляди жители на Молдова.

По този метод актуалният държавен глава Мая Санду се стреми да усили въздействието на задграничната диаспора в западните страни върху молдовската политика. През 2020 година с помощта на гласовете на европейски и американски молдовци тя съумя да победи социалиста Игор Додон на изборите.

Но противоположната страна на тази маневра е нарасналата взаимозависимост на изборните процеси в Молдова от непознати страни. В края на краищата в Съединените щати гласуването по пощата се прави основно в границите на страната посредством националните пощенски оператори.

Официален Кишинев подхожда доста „ изобретателно “ към този американски опит и по явни аргументи не среща съществени възражения в западните страни.

Не бива да забравяме, че чужденци - жители на Румъния през днешния ден публично управляват такива стратегически значими държавни органи в Молдова като Националната банка и Службата за битка с прането на пари.

Има 13 някогашни висши чиновници от Букурещ в отрасловите министерства като съветници на Европейски Съюз. От 2020 година Министерството на защитата на Молдова има консултант – специалист от Съединени американски щати.

Русия не спи

От друга страна, Руската федерация не следи от разстояние фактическото послушание на молдовските управляващи на западните центрове за взимане на решения.

Широко известна е доста мощната позиция на Москва в Приднестровието. Вярно е, че украинският спор доста усложни взаимоотношението на Русия със самоопределилата се република. В тази връзка беше належащо да се създадат някои отстъпки на Кишинев по газовия въпрос.

Москва обаче ги компенсира с активизиране на напъните в гагаузкото направление. Разположена в южната част на Молдова, Гагаузия в действителност се трансформира в базов район на русофилския блок Победа.

Миналата седмица Народното събрание (парламентът) на Гагаузия се обърна към Народното събрание на Молдова с искане за връщане на съветския език като език на междуетническо другарство в републиката.

Освен това от началото на април тук тече нашумял филантропичен план. Двадесет хиляди локални пенсионери получиха опция да открият сметки в съветската държавна банка и да получат разплащателни карти " Мир ". Цялата нужна работа по приемането на документи от популацията беше осъществена от управляващите на Гагаузия.

Съобщава се, че осем хиляди души към този момент са се възползвали от правото да открият сметка в Русия. Пенсионерите са привлечени от обстоятелството, че получават месечна дотация, сравнима с размера на молдовската пенсия (104 евро). Програмата важи и за работещите в публичния бранш: учители, лекари, чиновници на реда.

Молдовските управляващи към този момент обявиха, че сходни дейности са безсмислени, защото платежната система Mир е неразрешена в републиката. Но те са неискрени, защото съветските карти могат да се употребяват на територията на Приднестровието; някои международни пазари също ги одобряват за разплащане.

И най-после, посредством банковото приложение можете отдалечено да отваряте депозитни сметки, да инвестирате и да вършиме покупки в Русия (една от най-значимите гагаузки общности живее в Руската федерация). Възможно е потреблението на тези карти в Турция, където доста гагаузи учат и работят.

Всъщност през днешния ден Русия тества основаването на паралелна платежна система на територията на страна с вражески режим. И в случай че опитът се окаже сполучлив, можем да чакаме разширение на географията му в други молдовски райони, където въздействието на русофилите е мощно.

А това ще даде сериозен подтик на други филантропични и стопански планове, както и на политическите дейности на проруските сили.

По едно време, при президентите Кирил Лучински, Владимир Воронин, Игор Додон, концепцията за Молдова като „ мост “ сред Запада и Изтока беше доста известна. И от време на време те даже съумяват да построят някои от неговите структури. Въпреки това, заради авантюристичните дейности на редица молдовски държавни управления през последните години, те бяха унищожени.

Сегашното състояние на републиката е доста по-подходящо за статута на „ фронтова линия “. За благополучие към момента е периферна и не кърви.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14365Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед19436Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед13028Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед11708Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27967 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130868Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90352Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83220Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Валентин Вацев, демократическа </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР