Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на

...
Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на
Коментари Харесай

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, притежател на Ордена на Австралия и Командор на Националния медал на достойнството на Република Франция.

Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, отпътува за Лондон със стипендия за Кралския музикален лицей. Светът го познава и като брачен партньор на австралийското трагично колоратурно сопрано – Джоан Съдърланд. От 1954 година те стават дуо освен на сцената, само че и в живота. Бонинг дирижира всички представления на австралийската прима от 1962 до нейното отдръпване през 90-те години на ХХ век. Но с цел да се случи това, години преди този момент ориста се намесва по чудноват метод. На един от оперните рецитали титулярът диригент се разболява, а заместникът му попада в пътен случай. Това обаче отваря пространството за Бонинг!


През цялата си блестяща кариера Бонинг дирижира във водещите оперни театри в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Азия. Придобива международна популярност като откривател на италианското белкантово пеене. Смятан е за един от водещите интерпретатори на музикалния спектакъл на 18-и и ранния 19-и век.

В предаването " На опера в събота " на 13 юли от 20 часа ще звучи цялостен запис на операта " Семирамида " от Джоакино Росини под диригентството на Ричард Бонинг. Както и арии от " Фаворитката "  и " Дъщерята на полка " от Гаетано Доницети, " Фауст " на Шарл Гуно и други

Действащи лица и реализатори:
• Семирамида, кралица на Вавилон (сопрано) – Джоан Съдърланд
• Арзаче, млад войник, наследник на Семирамида (мецосопрано) – Мерилин Хорн
• Асур, принц на Бело (бас) – Жозеф Руло
• Идрено, индийски принц (тенор) – Джон Серж
• Азема, принцеса на Бело (сопрано) – Патрисиа Кларк
• Митране, шеф на царската армия (тенор) – Лесли Фейзън
• Орое - висш сановник (бас) – Спиро Малас
• сянка на цар Нино (бас) – Майкъл Лангдън
Амброзиански оперен хор, Лондонски симфоничен оркестър, диригент Ричард Бонинг

По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР