Присъствах на разглеждането вчера. Стана ясно, че докато няма сделка,

...
Присъствах на разглеждането вчера. Стана ясно, че докато няма сделка,
Коментари Харесай

Експерти обясниха заради кой беззъб орган се случва драмата с ЧЕЗ

Присъствах на разглеждането през вчерашния ден. Стана ясно, че до момента в който няма договорка, службите нямат съображение да се самосезират. След като се случи тази договорка може да се заяви, че няма да има никакви последици. Това съобщи в ефира на " Здравей, България " енергийният специалист Атанас Тасев.

" Драмата, която се разиграва, е резултат от неуспеха в Закона за енергетиката . Той не е въвел позволителен режим за придобиване на дялово присъединяване. Това е един провален закон с големи недостатъци. КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да управлява акционерите на енергоразпределителните сдружения. Защо не е въведен позволителен режим за придобиване на дялово присъединяване в такова сдружение? ", запита другият посетител в студиото - проф. Валери Димитров.

По думите му страната би трябвало неотложно да промени Закона за енергетиката и да се вкара позволителен режим за придобиване на дялово присъединяване в енергийни сдружения. КЕВР да позволява придобиването, което да се приложи и по висящия проблем с ЧЕЗ. " Ако желаете да придобиете дялово присъединяване би трябвало да отидете в регулатора и да желаете позволение да станете акционер ", призна Димитров.


„ Докато няма договорка, нашите институции действително нямат съображение да се самосезират по договорката за ЧЕЗ. Както банковото дело, по този начин и енергетиката са особени действия, заради което се контролират от няколко закона. В този смисъл законът дава задоволително съображение на регулатора да управлява всички действия и има доста мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, на мнение е енергийният специалист проф. Атанас Тасев.
„ КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат Българска народна банка и Комисията за финансов контрол (КФН) и това е големият проблем. Ето за какво е беззъб регулатор. Законът не вкарва този позволителен режим и за мен това е нормативен неуспех. Резултатът от това е, че в този момент страната би трябвало да купува надали не дялово присъединяване, с цел да управлява нещата”, разяснява още проф. Валери Димитров.
Тази договорка ще бъде извънредно комплицирана , само че ходовете, които бяха направени, първо трябваше да погасят напрежението в обществото”, на мнение е проф. Атанас Тасев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР