Според ръководителя на Организацията за атомна енергетика на Иран (AEOI)

...
Според ръководителя на Организацията за атомна енергетика на Иран (AEOI)
Коментари Харесай

Иран започва игра с МААЕ

Според ръководителя на Организацията за атомна енергетика на Иран (AEOI) Мохамад Еслами, Техеран е дал позволение на 130 инспектори на МААЕ да работят в страната. Той разяснява и идното посещаване на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси в Иран и изрази вяра, че „ договарянията ще оказват помощ за разрешаване на съществуващите неясноти и ще засилят взаимоотношението сред Иран и МААЕ в границите на всеобхватно съглашение за гаранции “. Подробностите към режима на инспекция занапред ще се прецизират и от двете страни.

Това решение на Техеран наподобява ненадейно на пръв взор, само че съдържа доста знаци. На първо място, то беше признато в обстановка на остро напрежение в Близкия изток, изключително в подтекста на последните взаимни иранско-израелски удари.

Следователно възобновяването на мониторинга от страна на МААЕ на Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) може да обезвреди заканите на Израел да удари неговите нуклеарни уреди.

Второ, по всички признаци наподобява, че Техеран стартира да трансформира някои области от външната си политика освен на районно равнище. Въпреки че остава правилен на консервативните възгледи, той стартира да слага своя шовинизъм над ислямската еднаквост и прагматизма над идеологията.

Трето, може би следим избран резултат от вътрешнополитическата битка в Иран сред по този начин наречените „ консерватори “ и „ либерали “.

И най-после, на теоретично равнище не може да се изключи вероятността за обновяване на договарянията сред Иран и Съединените щати по отношение на JCPOA. Техеран не крие обстоятелството, че по време на последните конфронтационни събития в района той организира закрити, непреки договаряния със Съединените щати. Следователно разрешаването на 130 инспектори на МААЕ да работят в Иран може да бъде избран резултат от тази дипломация.

Между другото, още през лятото на предходната година подобен ход на събитията беше плануван от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. Трябва да се има поради, че затвореният разговор сред Иран и Съединените щати засягаше освен JCPOA; страните разискаха и остри районни проблеми, в това число опциите за израелско-палестинско контролиране.

В Иран има сили, които имат вяра, че облекчаването на напрежението в връзките със Съединени американски щати може да способства освен за повишаване на районното въздействие на Техеран, само че и за поддържане на салдото на силите в връзките с други центрове на властта.

Този сюжет включва превръщането на „ нуклеарната договорка “ в двустранната парадигма в насочна точка за други договаряния. Но към този момент малко се знае за посоката, в която Съединените щати имат намерение да се движат по-нататък, в какъв формат ще трансформират разговора си с Иран, дали ще продължат да го считат и ще го поканят на масата за договаряния.

Може би към президента на Съединени американски щати Джо Байдън печелят превъзходство тези сили, които имат вяра, че

Ето за какво възобновяването на разговора и съдействието сред Иран и МААЕ е от огромно интернационално значение, в това число дейности като подлагане на непоколебим режим на ревизия, с цел да се потвърди, че нуклеарната стратегия няма да бъде употребена за военни цели.

Съгласно JCPOA, Иран би трябвало да получи правото да развива лимитирано количество индустриален потенциал за обогатяване на уран. В подмяна той би трябвало да се съгласи да се подложи на контролни процедури като неочаквани инспекции, да одобри непрекъснатото наличие на представители на МААЕ и да разкрие изцяло информация за предишните си действия в тази област.

Но тази логичност допуска неизбежна смяна на геополитическия пейзаж в Близкия изток. И по-нататък. Ако Иран и Съединените щати открият връзки между тях, тогава войнственият метод на Тел Авив към Техеран може за първи път да докара до загуба на действителни преимущества за Израел. Да изчакаме да забележим по какъв начин ще се развият събитията по-нататък.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед36820Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед23449Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед56606„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед30268Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33504Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132430Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91608Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84711Полк. Николай Марков за патоге
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР