Природният газ е основна причина за спада в използването на

...
Природният газ е основна причина за спада в използването на
Коментари Харесай

Глобалните въглеродни емисии от енергия през 2019 г. не са се увеличили

Природният газ е съществена причина за спада в потреблението на въглища измежду Съединени американски щати и Европейски Съюз

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Въглеродните излъчвания на световно равнище за 2019 година в енергийния бранш са останали същото количество, колкото и година по-рано, написа Financial Times. Данните идват от Международната енергийна организация (IEA). Изпълнителният шеф на организацията Фатих Бирол изрази вяра, че данните демонстрират, че пикът на въглеродните излъчвания е доближат.

Причината за стагнацията са по-ниски излъчвания от развитите стопански системи на Европейския съюз и Съединени американски щати, където потреблението на въглища е намаляло с сред 15 и 25% в другите страни. Общите излъчвания от енергийния бранш на развитите стопански системи са паднали до " равнищата си от края на 80-те години ", написа още организацията в отчета си. Вместо въглища, страните употребяват повече нуклеарна сила и природен газ. Обратното се случва в разрастващите се стопански системи в Азия, където горенето на въглища става все по-масово. Общо светът е създал 33 гигатона въглеродни излъчвания от енергийно произвеждане, което е и най-голямото перо в общия микс.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Преминаването към чиста сила стартира да набира доста бърза скорост. Всичко това ме кара да съм окуражен, че виждаме пика в излъчванията и скоро те ще стартират да понижават ", разяснява Фатих Бирол. " Имаме голям прогрес в енергийния бранш, само че държавните управления би трябвало да се концентрират още повече върху превоза и промишлеността. 2019 година ме кара да се надявам, че идното десетилетие ще докара до понижение на излъчванията. "

От къде идва напредъкът - и от къде регресът

Най-големият спад в излъчванията измежду всички страни идва от Съединени американски щати, а повода е в евтиния природен газ, подбуден от взрива му на домашна почва. От своя страна той е довел до прекосяване от въглища към природен газ в енергийния бранш. Емисиите в Съединени американски щати са със 140 млн. тона по-малко, по отношение на година по-рано, или намаляване от 3%. То идва и макар рецензиите към администрацията на Доналд Тръмп, която напусна парижкото съглашение за климата.

Другият " първенец " е Европейския съюз, където излъчванията падат с 5% през 2019 година, само че от по-ниска основа, по отношение на Съединени американски щати. Според IEA природният газ е създал повече електрическа енергия, в сравнение с въглищата през 2019 година, което се случва за пръв път.

Единствената друга страна, където излъчванията падат, е Япония, главно поради включването на някои нуклеарни реактори, които бяха спрени през 2011 година поради нуклеарната повреда във Фукушима.

Извън Съединени американски щати, Япония и Европейски Съюз, излъчванията не престават да порастват осезаемо. Близо 80% от спомагателните 400 млн. тона, създадени през 2019 година от замърсяващите страни, идват от разрастващите се страни в Азия, където евтините въглища не престават да са главно гориво за енергийния бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР