Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма

...
Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма
Коментари Харесай

Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС какво решение ще вземе - има Член 5

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат безусловно нищо, в случай че някоя друга страна член на НАТО предизвика директен конфликт с Русия. Вие мислите ли, че към този момент има такива предпоставки? Наблюдаваме по какъв начин риториката и дейностите в тази посока непрестанно ескалират. 

Това разяснява президентът Румен Радев пред български медии в Швейцария където е на посещаване. 

" Всички страни членки на НАТО по един или различен метод са въвлечени в тази война - с даване на разследваща информация, целеуказване, оръжия, боеприпаси, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна ", счита той. 

" Няма значение дали нашето Народно заседание ще вземе някакво решение (за изпращане на военни - бел. ред.), в случай че друга страна предизвика директен конфликт с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има член 5? Това няма какво да го обсъждаме ", съобщи Радев.

Държавният глава е на посещаване в Берн, където се срещна с швейцарския си сътрудник Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за самодейността да провежда интернационална конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Изрази, обаче, песимизъм в триумфа на това начинание в отсъствието на Русия.

" Това е една извънредно значима първа стъпка - да се приказва освен за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз приветствам президента на Швейцария за тази значима стъпка напред, само че и двамата споделихме, че не сме оптимисти, тъй като без другата страна не можем да чакаме на практика резултати. Много е значимо ще има ли повече страни - най-много световният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия ", разяснява още Радев.

България ще взе участие на конференцията, само че решението за това кой ще я съставлява, е на служебния кабинет, добави още Радев.

Държавният глава съобщи още, че не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който сега е на посещаване в София. Визитите му в Унгария и Швейцария били съгласувани доста преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. 
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1488758688514166
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР