Приемането на Националната програма за превенция и защита от домашното

...
Приемането на Националната програма за превенция и защита от домашното
Коментари Харесай

Нов разкол в кабинета, този път заради конвенция срещу домашното насилие

Приемането на Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, която планува и утвърждението от депутатите на интернационална спогодба по въпроса, провокира нов ерес в кабинета. На съвещанието си през днешния ден Министерския съвет предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение.

След сбирката на кабинета, вицепремиерът Валери Симеонов разгласи, че осем от министрите са дали своят вот срещу това решение. Опасението на обявилите се против ратификацията на така наречен " Истанбулска спогодба " е, че по този начин ще бъде приет третия пол и ще се стигне до промени в Конституцията, разрешаващи брак и сред хора от един пол.

Пред публицисти в постройката на Министерския съвет Симеонов, представен от организация " Фокус " добави, че не става въпрос за някакво политическо опълчване. " Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция предвид на своята подготвеност и своето разбиране ", добави той.

Симеонов обаче добавя, че откакто болшинството е взело решение да се предложи ратифицира на конвенцията, това ще се направи. " Мнозинството взима решение, по този начин е и в Народното събрание. Дали ни харесва или не ни харесва – това е ", добави вицепремиерът.

По мотив позицията на Патриотичния фронт, заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева изясни, че в случай че би трябвало Истанбулската спогодба ще се придружи с обяснителна декларация, която ясно да споделя, че тя не води в смяна на Конституцията.

" Имаше полемика. Мисля, че имаше неразбирателство с част от текстовете, надяваме се в дебата да бяха изчистени ", сподели тя, представена също от " Фокус ". По думите на Захариева с приемането на конвенцията България ще застане измежду демократичните страни, които почитат равенството на половете и излизат от стандартите, че една жена може да бъде подлагана на принуждение единствено тъй като се е родила жена.

Тя означи, че Конвенцията е подписана от всички страни в Европейски Съюз, като България е направила това през април 2016 година, само че за момента е утвърдена в 17 от тях. " Няма по какъв начин България да не ратифицира Истанбулската спогодба, поради обстоятелството, че тя слага на най-високо равнище отбраната от домашно принуждение и равенството на половете. Ние се борим за това от години ", разяснява още Захариева.

Тя добави, че ратификацията на Истанбулската спогодба няма да докара до изменение на Конституцията, или до обвързване България да позволи еднополовите бракове.

Само в границите на предишния месец Валери Симеонов на няколко пъти изрази неодобрение, по отношение на решения на държавното управление. Той се разгласи против забавянето с година на отдаването на концесия на плажовете по нови правила, както и с отлагането на смяната в концесионния контракт за ски зоната в Банско.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР