Българите в Унгария вече имат културен и образователен център, изграден

...
Българите в Унгария вече имат културен и образователен център, изграден
Коментари Харесай

Българите в Унгария със свой културен център

Българите в Унгария към този момент имат културен и учебен център, построен със съдействието на двете страни. Новата постройка беше открита от българския държавен глава и унгарския му сътрудник.

Дружеството на българите в Унгария е основано през 1914 година и е най-старото действащо  българско съдружие в Европа

„ Когато си отивам в България, нещо ме разтупва и това е родната земя, доста се веселя, когато съм около българи “, споделя Владимир, който живее в Будапеща от 4-годишен. Той е един от над 6-те хиляди българи в Унгария. Те са едно от 13-те публично приети малцинства в страната и имат собствен представител в унгарския парламент.

В новия Български учебен и културен център ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост, споделя Антоанета Стайкова, която живее в Унгария от 27 години:

„ Това е една фантазия, която се сбъдна – на българите, които живеят в Унгария. Вече имаме лична постройка. На едно място обединихме българската черква, българското учебно заведение и културния дом. На процедура създадохме дребна България. Общността ни е доста постоянна, доста сме сплотени и нас постоянно ще ни тегли към България “.

Така е и за родената в Будапеща Ангелика Лупа, която обича българските национални танци:

„ От 3-годишна възраст вървя тук на подготовки в Българския културен дом в Будапеща. Това ми е доста огромна горделивост, че мога да изучавам тука и езика, и танците и да се срещна с културата “.





Снимки: Пресцентър на държавния глава
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР