Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски

...
Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Путин и Зеленски ще посетят Турция

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски ще посетят поредно Турция за диалози, отдадени на хода на войната и така наречен зърнен кулоар, написа в. " Хюриет ", базирайки се на информация на журналистката Ханде Фърат.

Фърат е направила мненията по време на телевизионно предаване, на което е водеща. Тя е напомнила за посредническата роля, която Турция се пробва да има сред Киев и Москва по въпроса за войната в Украйна, както и за идното встъпване в служба на турския президент Реджеп Ердоган след преизбирането му на поста на 28 май.

" Голям брой задгранични държавни глави са съобщили, че ще участват на церемонията в събота. Путин ще реализира настрана посещаване в Турция. След Путин в Турция ще пристигна и президентът на Украйна Зеленски ", сподели журналистката, уточнявайки, че акцент на диалозите ще бъдат войната в Украйна и договорката за " зърнения кулоар ".

Ханде Фърат разкрива детайлности и за телефонния диалог, извършен сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент Джо Байдън, в който съгласно нея водачът на Съединени американски щати е изразил мнение, че " битката, водена от Запада " против Ердоган, е несправедлива.

Байдън е споделил още, че има предпочитание за прогрес по въпроса за изтребителите F-16, " само че в Конгреса има едно шведско изискване ".

През октомври 2021 година Анкара изиска да се снабди с 40 изтребителя F-16 и съвсем 80 комплекта за рационализация на стойност, която се прави оценка на 6 милиарда $. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на разногласия в Съединени американски щати, откакто Анкара закупи съветски ракетни системи С-400, поради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето потомство F-35.

Турция спъва участието в НАТО на Швеция, която дружно с Финландия пожела да се причисли след съветската инвазия в Украйна. Турският парламент в последна сметка ратифицира кандидатурата на Хелзинки, само че упорства Стокхолм да предприеме повече дейности за осъществяването на настояванията на Анкара, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР