Президентът Румен Радев Преди година новата 2017-та дойде с нов

...
Президентът Румен Радев Преди година новата 2017-та дойде с нов
Коментари Харесай

Събитията на 2017 година


Президентът Румен Радев

Преди година новата 2017-та пристигна с нов президент. На 22 януари военният водач Румен Радев встъпи в служба като държавен глава на републиката и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, огласен от 21 артилерийски залпа.

Веднага последва и първата значима задача за Румен Радев – съставянето на длъжностен кабинет, който да провежда предварителните парламентарни избори, пристигнали след поръчката на Бойко Борисов – министър председател преди, министър председател и в този момент, че в случай че претендентът на ГЕРБ не завоюва на първи тур изборите за президент, държавното управление му подава оставка. Така и стана, откакто Цецка Цачева не съумя да завоюва гласовете на гласоподавателите.

Радев пое поста със поръчката да бъде президент на разговора и помиряването, на съдействието и салдото. 10 месеца по-късно социологическите проучвания го подреждат преди всичко по утвърждение от българите. Агенциите Афис, Галъп и Алфа Рисърч излязоха с проучвания, съгласно които той е най-одобряваната политическа персона.

В рамките на по-малко от година президентът наложи несъгласие на Закона за концесиите; на измененията в Закона за запазване на околната среда; на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната; на част от Закона за бюджета на НЗОК, засягащи мораториума върху новаторски медикаменти. Той насочи и поръчка да наложи несъгласие на към момента неприетия от 44-ото Народно заседание антикорупционен закон.
 Годината стартира с определения нов президент Румен Радев Годината стартира с определения нов президент Румен Радев / БГНЕС
Служебният кабинет на Огнян Герджиков

Служебното държавно управление, управлявано от проф. Огнян Герджиков, встъпи в служба на 27 януари. Той имаше за задача да направи „ сериозна проверка ” на властта и да провежда предварителните парламентарни избори, които след това върнаха Бойко Борисов в Министерски съвет с Патриотичния фронт за съдружен сътрудник.

В двуседмичен период служебните министри имаха шанса да създадат разбор на неприятните практики в министерствата, от което последва новината, че 9 публични поръчки на Министерство на защитата са предадени на Военна прокуратура поради измами, още 36 процедури бяха изпратени на Агенцията за държавна финансова ревизия. Нарушения бяха открити в съвсем всички министерства при провеждането на публични поръчки. Герджиков смени и регионалните шефове в цялата страна, освободи и тогавашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина.

Друга значима вест, която ще се запомни, от мандата на служебния кабинет и един от министрите – на защитата Стефан Янев, е признанието, че към този момент българските въоръжени сили са в положение единствено отчасти да извършват конституционните си отговорности по повод гарантиране националния суверенитет и съответното присъединяване в груповата защита в границите на НАТО.

Едно от знаковите дейности, които предприе Герджиков по време на служебния кабинет, се случи на 13 април, когато за пръв път български министър председател посети Босилеград – той бе първият с подобен сан от времето на Стефан Стамболов, който, когато е бил в Западните околности, към момента не е заемал този пост.
 Служебният кабинет на Огнян Герджиков приготви изключителните избори за 44-о Народно събрание Служебният кабинет на Огнян Герджиков приготви изключителните избори за 44-о Народно събрание / БГНЕС
Предсрочни парламентарни избори ‘17

Предизборната акция завърши с неналичието на действителен спор по същинските проблеми, само че с обещания. В политическото говорене, с изключение на познатите личностни нападки и тематики, свързани със страховете от мигрантска вълна, под сянката на корупцията, демоните на комунизма и национализма, се добави и поизтупания от праха рефрен за рейсовете от Турция и има ли интервенция в нашия избор. Независимо че имаше доста провокации пред служебния кабинет на Герджиков, свързани със правосъдното решение за въвеждане на машинно гласоподаване и с тежащия като воденичен камък мажоритарен избор, главната му отговорност - провеждането на свободни, демократични и почтени избори, бе изпълнена. Изборите бяха изцяло законни в очите на хората, не бяха оспорени от никого, с изключение на от Лютви Местан.

Изборите от 26 март върнаха в Министерски съвет Бойко Борисов, а в Народното събрание подредиха депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Патриотичен фронт, Движение за права и свободи и за пръв път партията на фармацевтичния необут Веселин Марешки „ Воля ”.

Знаково за тези избори бе, че част от десницата остана изрично отвън 44-ото Народно заседание.
 Поредното държавно управление на Борисов постави клетва Поредното държавно управление на Борисов постави клетва / БГНЕС
Кабинет „ Борисов – 3 ”

На 4 май новият остарял министър председател Бойко Борисов влезе в Министерски съвет, този път дружно с Обединени патриоти. Формулата на обединението разпредели министерствата, а Оперативна програма се снабдиха с двама вицепремиери – надлежно Красимир Карачанов и Валери Симеонов.

Редица министерства бяха управлявани от към този момент добре познати лица, а единствено няколко дни след формалното си встъпване в служба стартира и огромното завръщане на фрагменти в структурите на властта. Съответно бяха заменени регионалните шефове из страната, забележителна част от зам.-министрите бяха също възобновени на длъжностите си, заемани преди. Беше образувано и напълно ново министерство – на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, управлявано от Лиляна Павлова. Владимир Владимиров още веднъж пое БДЖ, някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Костов пък оглави Агенция „ Митници ”.
 В Министерството на здравеопазването има втори министър след началото на мандата на Министерски съвет В Министерството на здравеопазването има втори министър след началото на мандата на Министерски съвет / БГНЕС
Поредна оставка в опазването на здравето

И в трите кабинета на Бойко Борисов, до момента, сферата на опазването на здравето се явява минно поле, а най-горещият стол – този на здравния министър. Първата оставка на министър от кабинета „ Борисов – 3 ” пристигна точно от там, когато и генерал-майор проф. Николай Петров хвърли оставка, макар че към този момент имаше опит в Министерство на здравеопазването от времето на първото служебно държавно управление на Марин Райков /2013 г./, а по-късно в продължение на съвсем две години ръководеше ВМА-София. На 30 ноември той се отдръпна от поста си, като най-вероятната причина за това е журналистическо следствие на бТВ, в което се изнасят данни за подписано от него контракти по времето, когато е управлявал ВМА. За идващ министър Борисов реши да заложи не на доктор, а на управител. Така финансистът Кирил Ананиев оглави опазването на здравето. Той е зам.-министър на финансите в множеството държавни управления още от времето на кабинета „ Костов ” и изготвя държавните бюджети. Беше и министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

В началото на лятото имаше и различен стрес в областта на опазването на здравето – оставката на шефа на НЗОК. Тогава Глинка Комитов подаде оставка с претекст - персонални аргументи. Единствената кандидатура за правоприемник бе на Камен Плочев, който бе единомислещо утвърден от Народното събрание. Дни преди края на календарната година пък беше освободен подуправителят на НЗОК доктор Димитър Петров.
 Борисов и Заев подписаха исторически контракт за другарство Борисов и Заев подписаха исторически контракт за другарство / БГНЕС
Договор за добросъседство и другарство сред България и Македония

Подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Македония несъмнено е събитие №1 освен за страната ни, само че и за района за тази година.

Ключов за Балканите, както нееднократно министър председателят Борисов разгласи, договорът за добросъседство, който ще бъде утвърден при започване на 2018 година, ще обезпечи разцвет и претовареност, градовете и селата на двете прилежащи страни да наподобяват по метода, по който желаеме. Изводът от всички последвали против на балканските водачи – в Евксиноград, в Белград, в София, е, че България съумя да сплоти Балканите.

Друго последвало историческо събитие е решението Българската православна черква да бъде Църква – Майка на Македонската православна черква. С тази си стъпка Българската православна черква поправя огромни исторически несправедливости и демонстрира голяма обич към християните в Македония. Премиерът Зоран Заев дефинира решението на БПЦ като извънредно положително.
 В Босилеград сръбската полиция арестува български лекари В Босилеград сръбската полиция арестува български лекари / БГНЕС
Българо-сръбските връзки в сянката на Западните околности

През отиващата се година се активизираха българо-сръбските връзки. Служебният министър председател проф. Герджиков и вицепрезидентът Илияна Йотова посетиха Западните околности. Премиерът Борисов на два пъти имаше срещи със сръбския президент Александър Вучич в границите на четиристранната среща на върха на Балканите.

За страдание в Белград остават в плен на остарялото си мислене, когато бяха столица на Югославия, а през днешния ден действителностите са други. Пътят на Белград към Брюксел минава през София. От позицията на нашата страна зависи по-нататъшната европейска интеграция на нашите западни съседи. Основното изискване е спазването на правата на българското малцинство в Босилеград и Цариброд. Тези градове и областите към тях не престават да бъдат най-неразвитата част от Сърбия, преднамерено държани в това състояние от Белград, с цел да може българският етнос да изчезне от там.

В духа на омразата сръбските управляващи проведоха честванията на 100 години от Топличкото въстание. Събитията бяха почетени от най-силния човек в страната – сръбският министър председател и тогава претендент за президент Александър Вучич, който обрисува българите като окупатори и насилници. Но не помни някак си да спомене, че „ героите “ на този протест са запалили и избили мирното население на Босилеград.

Най-голямата провокация пристигна през ноември с ареста на българските медици, които бяха отишли на филантропична задача в Босилеград. Пред очите на десетки локални жители, пристигнали от цялата област, с цел да се прегледат, сръбската полиция изведе българските лекари от КИЦ-Босилеград и без да им предяви обвиняване ги държа няколко часа в ареста. Организаторът на акцията Иван Николов, ръководител на КИЦ-а, бе застрашен с наказване и огромна санкция. Действията на сръбските управляващи провокираха изцяло справедливия яд на българската общност, а тематиката за ориста на Западните околности най-сетне откри място в дневния ред на българските политици и медии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР