Президентът на САЩ Джо Байдън похвали значимото партньорство“ между САЩ

...
Президентът на САЩ Джо Байдън похвали значимото партньорство“ между САЩ
Коментари Харесай

Джо Байдън похвали „значимото партньорство“ между САЩ и Република Южна Африка

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън похвали „ значимото партньорство “ сред Съединени американски щати и Република Южна Африка (РЮА), когато одобри през днешния ден своя сътрудник Сирил Рамапоса, без обаче да разсее всички разлики по въпроса за войната в Украйна, съобщи Франс прес.

„ Наистина би трябвало да сме сигурни, че се разбираме изцяло “, сподели Байдън, седнал до южноафриканския президент в Овалния кабинет, преди срещата им да стартира.

„ Съединени американски щати са значим сътрудник на Южна Африка “, сподели Сирил Рамапоса, имайки поради стотиците американски компании, открили се в неговата страна.

Той сподели, че желае да " разшири " тези стопански връзки и добави, че диалозите му с американския президент ще се концентрират също върху " стабилността и интернационалната сигурност ", имайки поради джихадистките офанзиви в прилежащ на РЮА Мозамбик.

" Целта на тази аудиенция е да укрепим връзките " сред двете страни, сподели южноафриканският президент пред публицисти, изразявайки също благодарността си за американската помощ за битка с пандемията от ковид.

В този къс диалог пред публицисти не беше упомената Украйна, като Южна Африка остава неутрална от началото на нашествието на Русия и неведнъж е давала да се разбере, че няма да се подчини на западния напън да осъди дейностите на Владимир Путин.

Подобно на Южна Африка доста африкански страни бяха решили при започване на март да не гласоподават за резолюция на Организация на обединените нации, осъждаща нахлуването в Украйна.

Това възходящо въздействие на Русия на континента, съчетано с тесните връзки, изковани сред Китай и няколко африкански страни, подтикна Съединени американски щати да подхващат дипломатическа атака в Африка. Джо Байдън, който до момента не е посещавал континента, провежда през декември огромна среща на върха във Вашингтон с африкански водачи. И Южна Африка, която е икономическа мощ от тежка категория, зае видно място в тази самодейност. Рядко може да се види американският президент да придружи госта си до колата му на изхода от Овалния кабинет, както направи с Рамапоса.

Говорейки пред публицисти след срещата, южноафриканският президент я дефинира като " доста ползотворна и позитивна ", като в същото време напомни, че страната му не има намерение да се отклони от позицията си на неутралитет.

Рамапоса също по този начин разкритикува по този мотив законопроект, който сега е импортиран в американския Конгрес, и който има за цел да „ противодейства на нездравословните действия на Русия в Африка “ („ Закон за противопоставяне на злонамерените съветски действия в Африка “- CMRAAA).

Ако този закон най-сетне бъде признат, " ще сътвори усещането, че Африка е осъдена, тъй като има Русия за сътрудник. Повечето африкански страни са необвързани и ние дадохме да се разбере, че би било незаслужено от страна на Съединени американски щати да санкционират " африканските страни, поддържащи връзки с Москва, сподели Рамапоса.

" Следователно сме обезпокоени от вероятните последствия за африканския континент, в случай че „ Законът за противопоставяне на злонамерените съветски действия в Африка “ влезе в действие (в САЩ), сподели южноафриканският водач.

Влизането в действие на сходен закон би имало " непредвидими последствия " във тип на " наказване на африканския континент за напъните му за реализиране на развиване и (икономически) растеж ", предизвести той.

" И Съединени американски щати, и Русия са стратегически сътрудници на Южна Африка. Като суверенна страна, провеждаща самостоятелна външна политика, считаме, че законопроектът санкционира тези, които се придържат към самостоятелни възгледи ", сподели Рамапоса.

Друга деликатна тематика на партньорството сред Съединени американски щати и Южна Африка е Китай, с който Претория има доста положителни връзки, само че на чието въздействие Вашингтон желае да противодейства.

Дискусията безспорно беше по-консенсусна по тематиката за климата. Белият дом разгласи, че двамата президенти ще обсъдят в детайли обещаната от Запада помощ за енергийния преход в Южна Африка.

На страната, където въглищата играят доста значима роля, бяха препоръчани 8,5 милиарда $ от няколко развити страни, с цел да се откаже от въглищата. Но Южна Африка се опасява, че това заричане за финансиране, което е обвързвано със заеми, ще усили дълга ѝ.

„ Трябва да приказваме за изменението на климата “, сподели Рамапоса, като уточни, че в неговата страна „ доста хора са малко уплашени “ по какъв начин ще се реализира преходът към по-чиста сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР