Президентът на Колумбия Густаво Петро, чиято страна скъса всички дипломатически

...
Президентът на Колумбия Густаво Петро, чиято страна скъса всички дипломатически
Коментари Харесай

Президентът на Колумбия призова МНС да издаде заповед за арест на израелския премиер

Президентът на Колумбия Густаво Петро, чиято страна скъса всички дипломатически връзки с Израел, обвинявайки го в геноцид в линията Газа, прикани Международния углавен съд да издаде заповед за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, съобщи Франс прес.

" Нетаняху няма да спре геноцида. Това значи издаване на заповед за арест от МНС ", написа Петро в " Екс ".

Той също по този начин предложи Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да обмисли основаване на  сили за запазване на мира на територията на Газа.

На 1 май Петро разгласи, че Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел, като  последва образеца на Боливия и Белиз. Преди това Колумбия разгласи и, че прекратява закупуването на създадени в Израел оръжия. Израел е един от главните оръжейни снабдители на Колумбия.

" Не можем да се връщаме към епохата на геноцида, на изтребването на цялостен един народ ", съобщи колумбийския президент.

Израелският външен министър Израел Кац реагира, като дефинира Петро за антисемит.

Колумбийският президент разкритикува на няколко пъти войната, водена от Израел в линията Газа след офанзивата на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври предходната година. На 20 февруари той упрекна Израел, че прави геноцид на палестинците в Газа, изразявайки тогава цялостната си взаимност с бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, който направи паралел сред израелската атака и изстребването на евреите от нацистите и породи дипломатическа рецесия.

Израелският премиер  Нетаняху към този момент съобщи, че издаването на интернационална заповед за ареста му би било скандал с исторически пропорции.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР