Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати

...
Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати
Коментари Харесай

Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах

Международният съд на Организация на обединените нации разпореди на Израел неотложно да приключи офанзивата си в Рафах. От основаната в Хага институция оповестиха, че филантропичната обстановка в града се е " влошила в допълнение " и към този момент е избрана като " пагубна ". 

Решението на съда идва след заведено от Южна Африка дело за геноцид от страна на Израел и с искане за преустановяване на военните дейности.

В края на януари Международният съд на Организация на обединените нации подреди на Израел да предотвратява актове на геноцид против палестинците и да направи повече, с цел да помогне на цивилните в линията Газа. Тогава обаче съдът не разпореди прекратяването на огъня в палестинската територия, което в действителност бе поискано от Южна Африка.

В оповестеното през днешния ден решение се споделя още, че съдът " не е уверен ", че евакуацията на цивилни от Рафах и други ограничения на Израел са задоволителни за облекчение на страданията на палестинците. От институцията оповестиха, че в границите на един месец Израел би трябвало да даде отчет за подхванатите ограничения.

Израелиските сили започнаха при започване на този месец офанзивата в към град Рафах като част от войната против групировката " Хамас " в линията Газа. Военните дейности принудиха стотици хиляди палестинци да избягат от града и докара до съществено утежняване на филантропичната обстановка там. 

В деня на решението на съда в Хага военните дейности в анклава не стихват. 26 души, измежду които доста деца, са починали при две израелски офанзиви в град Газа. Съобщава се и за израелски танкове, които напредват още в Рафах, достигайки до един от кварталите в западната му част. 

Също през днешния ден бе обявено, че при взаимна интервенция на израелската войска и специфичните служби телата на още трима заложници, убити при офанзивата на " Хамас " през октомври, бяха открити в Джабалия, северната част на Газа. Те са били отвлечени от региона на кибуца Мефалсим в южната част на Израел. До момента се смяташе, че тримата заложници са живи. 

От " Хамас " приветстваха решението и разясниха, че то би трябвало да бъде за цялата територия на линията Газа. Тел Авив съобщи, че тези, които желаят от Израел да спре войната, желаят той да престане да съществува, на което няма да се съгласи. Европейският първи посланик Жозеп Борел, съобщи, че решението на съда кара Европейски Съюз да избира сред зачитането си към интернационалните институции за господство на закона и поддръжката си за Израел. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР