Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, вицепрезидентът Михаил Касабов

...
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, вицепрезидентът Михаил Касабов
Коментари Харесай

Трима от БФС на конгреса на УЕФА

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, вицепрезидентът Михаил Касабов и изпълнителният шеф Борислав Попов представляваха България на 46-ия постоянен конгрес на европейската футболна централа във Виена. На форума бяха признати докладите на Изпълнителния комитет и на президента на УЕФА Александър Чеферин, както и обобщение за работата на администрацията на висшия футболен орган на континента. Делегатите одобриха и финансовия доклад за 2020/21 и гласоподаваха бюджета за 2022/23 година.
Участниците бяха осведомени с актуализацията на комисиите към УЕФА и ратифицираха новите им членове. Михайлов се срещна с Чеферин и с президента на ФИФА Джани Инфантино.
На форума бе показан и планът за нов формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025 година във връзка 70-годишния празник на шампионата. Груповата фаза ще бъде отстранена и ще бъде сменена от континентално състезание на Европа по модел, непосредствен до националните шампионати.
За първи път групите в Шампионската лига бяха въведени през 1991/1992 година, а от идващия сезон конкуренцията бе ребрандирана и от този момент няколко пъти разширявана, с цел да доближи сегашния си тип през 1999/2000 година
От 2024 година в същинската фаза на Шампионската лига ще вземат участие 36 вместо 32 тима, само че ще играят между тях на правилото на " швейцарската система " в шахмата (жребий за I кръг, след което всеки идващ противник се дефинира съгласно постигнатите резултати, тъй че постоянно да се срещат равностойни противници).
Всеки тим ще изиграе по 8 мача против 8 разнообразни тима (4 семейства и 4 гостувания) в границите на 10 седмици. Ще се изготвя общо класиране, в което първите осем отбора най-после ще се класират непосредствено за 1/8-финалите, а заелите от 9-о до 24-то място ще играят плейофи между тях за попълване на Топ 16.
Аналогичен ще е форматът и в другите два клубни шампионата на УЕФА - Лига Европа (от 32 на 36 участника, по 8 мача за 10 седмици) и Лигата на конференцията (от 32 на 36 участника, по 6 мача за 10 седмици).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР