През последните дни управляващите в Столична община дават нагледен пример

...
През последните дни управляващите в Столична община дават нагледен пример
Коментари Харесай

София прави нов открит паркинг на метри от пустеещ закрит

През последните дни ръководещите в Столична община дават прегледен образец по какъв начин извършват програмата си за създаване на нови паркинги в кварталите, която заемаше солидна част от предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова. Във финансовата и транспортната комисии на Столичния общински съвет бе признато предложение на общински съветници от болшинството в София – обединенията ГЕРБ -СДС и ВМРО-„ Атака “, и на кмета на регион „ Люлин “ Милко Младенов (ГЕРБ). То е за оформянето на открит общински паркинг на терен на Столична община, намиращ се на бул. „ Панчо Владигеров “ в първи микрорайон. Въпросният терен е с величина от 2,5 дка и сега също се предлага като охранителен паркинг от частна компания, макар че съгласно регулационния проект на квартала е очакван за озеленяване.

Столична община обаче има желание да организира търг за парцела за период от 10 години и още веднъж да го даде за открит общински паркинг. Кметът на „ Люлин “ разясни, че районната администрация е задействала процедура в терена за озеленяване да се обособи и леке за паркиране. Местата в него се чака да бъдат към 170, а началната цена на търга ще е 2066 лева без Данък добавена стойност. Прави усещане, че от ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “ оферират в конкурсните бумаги да се включи условие, че в публичната поръчка мога да вземат участие единствено компании, които през последните 5 година са управлявали не по-малко от 3 паркинга с не по-малко от 2000 паркоместа. Според хора в Столична община на сходно изискване дава отговор само общинското сдружение ЦГМ, което се чака и да завоюва идната процедура. Друго изискване е бъдещият наемател на мястото да предлага услугата „ Паркирай и пътувай “, при която притежатели на билети и карти за метрото могат да паркират гратис за несъмнено време в буферните паркинги в метростанциите в София.

Скандалното в тази ситуация е, че единствено на към 100 м. от упоменатия терен за озеленяване Столична община разполага с съвсем подготвен закрит буферен паркинг за към 270 автомобила, намиращ се на територията на станция „ Сливница “. Същата действа от 1998 година, само че оттогава до момента оборудването не се пуска в употреба. В последната предизборна акция Фандъкова даде обещание въпросния паркинг да проработи, само че обещанията й останаха мираж. Вместо това колите не престават да паркират на зелените площи над метростанция " Сливница " и цялата зона е мощно разкаляна.

По време на дебатите през вчерашния ден кметът на „ Люлин “ ясно даде да се разбере, че буферният паркинг скоро няма да види бял свят и че с даването на прилежащия терен на ЦГМ ще се даде лесна опция да прибира пари от софиянци без съвсем никакви вложения. „ Предвид обстоятелството, че довършването на полуготовия от 20 година паркинг на „ Сливница “ ще коства към 10 млн. лева, основаването на нов паркинг наоколо до него е елементарен вид да осигурим към 60 места за услугата „ Паркирай и пътувай “ и да разтоварим бул. „ Панчо Владигеров “, по който сега паркират колите. Решението евентуално е на порции и не е генерално, само че е една стъпка за решаването на този проблем “, разяснява Младенов.

Предложението, импортирано от шефа на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ и от Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, бе признато в транспортната комисия с гласовете на техните общински групи. Срещу него гласоподаваха от „ Демократична България “, които внесоха искане срокът на бъдещия контракт да се понижи от 10 на 5 година, защото на наемателя няма да се постанова да прави огромни вложения. Презумцията бе, че състезанието въпреки всичко може и да не се завоюва от ЦГМ. Предложението обаче не бе признато. Представителят на Демократична България Симеон Ставрев разяснява още, че с даване на по-малкия терен на общинската компания пробемът с паркирането към " Сливница " не се взема решение, тъй като като цяло паркоместата остават същите на брой. Не последва обаче коментар от ръководещите. Предстои отчетът им да се разиска и гласоподава и на сесия на Столичния общински съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР