През почивните дни Португалия затвори последната си въглищна електроцентрала, с

...
През почивните дни Португалия затвори последната си въглищна електроцентрала, с
Коментари Харесай

Португалия се отказа от въглищата

През почивните дни Португалия затвори последната си въглищна електроцентрала, с което постави завършек на потреблението на този материал за произвеждане на електрическа енергия, съобщи Си Ен Ен. Това се случва 9 години преди заложената от страната цел, да приключи потреблението на изкопаеми горива до 2030 година

В изказване на екологичната група " Серо " се споделя, че централата Пего е била вторият по величина източник на въглероден диоксид в страната. Съществуват обаче опасения, че в този момент тя ще бъде преустроена за изгаряне на дървени пелети. " Да се откажем от въглищата, с цел да преминем към идващото най-лошо гориво, явно не е решение. Вместо това би трябвало да се съсредоточим върху бързото увеличение на потенциала ни за възобновима сила ", разяснява Франшишко Ферейра, президент на групировката.

60-70% от електрическата енергия в Португалия се създава от възобновими източници, само че страната към момента разчита на вноса на изкопаеми горива, с цел да задоволи общите си енергийни потребности.

Припомняме, че Белгия, Австрия и Швеция са другите три европейски страни, които към този момент са спрели напълно потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР